Domáca klobása na Veľkú noc
Autor receptu: ancicka
Bez klobásy si Veľkú noc nevieme ani predstaviť,tak sa robí vo veľkom.
Postup
- Mäso a bôčik zomelieme /dnes vám zomelú v každej mäsiarni/.Vo väčšej nádobe /lodni/ si mäsko rozložíme a osolíme,poriadne premiešame .Do večšej misky dáme vodu a pretlečíme do nej cesnak,pridáme peper,rascu,cukor a papriku.Rukou všetko dobré premiešame,aby sa vo vode rozpustilo a vylejeme na mäso.Obidvoma rukami mäso dobré vyhnetieme,ako keby sme hnietli chlieb.Treba to hniesť niekoľko minút,aby sa do mäsa dobré vstrebalo korenie.
- Po premiešaní ideme plníť.Plníme na mlynku č. 10. Na mlynček miesto šajby-dierok pripevníme trubičku na plnenie klobás,/dostať kúpiť v kuchynke/.Na trubičku natiahneme črievko a plníme ./dostať kúpiť u mäsiara,alebo aj v niektorých potravinách/.
- Po naplnení stočíme na úhľadné klobásky,asi 20 cm.Teraz už len navliesť na palice a dať do údiarne.My si ich vyúdime sami,no kto nemá údiareň doma,tak si zoženie dobrého človeka,ktorý to vie a bude ochotný mu ich vyúdiť.
- Klobásky udíme aspoň tri dní na studenom dyme.Potom už len si na nich pochutnať.Pri práci som zabudla aj fotiť,no na budúce .
- Klobásky sme urobili aj s Týmto korením,ktoré je na 5 kg mäsa.Korenie je jemne pikantné na čabajskú klobásu.Je tak všetko čo treba do klobás ,len podľa návodu vo vode rozpustiť.
- Hotové.Dobrý šmak!