Domáca klobása na Veľkú noc

Autor receptu: ancicka

Bez klobásy si Veľkú noc nevieme ani predstaviť,tak sa robí vo veľkom.

60 minút
príprava

Postup

  1. Mäso a bôčik zomelieme /dnes vám zomelú v každej mäsiarni/.Vo väčšej nádobe /lodni/ si mäsko rozložíme a osolíme,poriadne premiešame .Do večšej misky dáme vodu a pretlečíme do nej cesnak,pridáme peper,rascu,cukor a papriku.Rukou všetko dobré premiešame,aby sa vo vode rozpustilo a vylejeme na mäso.Obidvoma rukami mäso dobré vyhnetieme,ako keby sme hnietli chlieb.Treba to hniesť niekoľko minút,aby sa do mäsa dobré vstrebalo korenie.
  2. Po premiešaní ideme plníť.Plníme na mlynku č. 10. Na mlynček miesto šajby-dierok pripevníme trubičku na plnenie klobás,/dostať kúpiť v kuchynke/.Na trubičku natiahneme črievko a plníme ./dostať kúpiť u mäsiara,alebo aj v niektorých potravinách/.
  3. Po naplnení stočíme na úhľadné klobásky,asi 20 cm.Teraz už len navliesť na palice a dať do údiarne.My si ich vyúdime sami,no kto nemá údiareň doma,tak si zoženie dobrého človeka,ktorý to vie a bude ochotný mu ich vyúdiť.
  4. Klobásky udíme aspoň tri dní na studenom dyme.Potom už len si na nich pochutnať.Pri práci som zabudla aj fotiť,no na budúce .
  5. Klobásky sme urobili aj s Týmto korením,ktoré je na 5 kg mäsa.Korenie je jemne pikantné na čabajskú klobásu.Je tak všetko čo treba do klobás ,len podľa návodu vo vode rozpustiť.
  6. Hotové.Dobrý šmak!