Domáca fazuľová polievka od babičky

shukvacik - fotkashukvacik, 20. septembra 2016
Domáca fazuľová polievka od babičky
Foto: shukvacik

Niečo k tejto polievke, milujem ju od svojho detstva, moja mama ju vedela urobiť doslova božskú, základ tejto polievky je fazuľa veľká (švábovka), je Zobraziť celý popisNiečo k tejto polievke, milujem ju od svojho detstva, moja mama ju vedela urobiť doslova božskú, základ tejto polievky je fazuľa veľká (švábovka), je drahšia ako ostatné fazule ale chuť je geniálna. Ako keď zahryznete do čerstvého masla, polievku podávame zásadne s domácim chlebom natretý maslom.

8-10
porcií
10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
500 g
2 ks
3 strúčiky
1 ks
3 ks
5 ks
3 ks
4 ks
6 ks
2 PS
150 ml
250 ml
2-3 PL
3 PL
3 PL
3 l




Postup

  1. 1

    Základ čo budeme potrebovať :-) Fazuľu dáme večer do hrnca s vodou, necháme do druhého dná močiť potom vodu zlejeme (nemusíme) ja som varil z vodou s fazule.

    Domáca fazuľová polievka od babičky  - obrázok 1
  2. 2

    Hrniec postavíme na sporák zalejeme vodou pridáme údené rebra, klobásu, sušené slivky, nové korenie, bobkové listy, 2 strúčky cesnaku, malú cibuľu a dáme variť.

  3. 3

    Keď je fazuľa polo mäkka pridáme zemiaky pokrájané na menšie kocky.

  4. 4

    Klobásku a rebra vyberieme oberieme mäsko a klobásu nakrájame na kolieska.

  5. 5

    Na panvici si urobíme „zápražku“ dáme maslo a dve lyžice hladkej múky, popražíme a záprašku vylejeme do fazule. Povaríme a nakoniec vlejeme 33% smotanu a smotanu na varenie

  6. 6

    Odstavíme nabok, osolíme, okoreníme, pridáme ocot a hnedý cukor podľa chuti.

    Domáca fazuľová polievka od babičky  - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s domácim chlebom natretý maslom :-) Prajem Vám dobrú chuť

    Domáca fazuľová polievka od babičky  - obrázok 7

Diskusia k receptu

radost
my pestujeme túto fazuľu-na paliciach..súhlasím-je to mäsko chudobných..nakyslo..so slivkami sušenými-ak nie sú-lyžica lekváru domáceho..
ja vyvarím v nej kožky zo slaniny údenej..
u nás-zimná dobrota...:-)
boxik
Mama vedela čo je dobré ,dal by som si hneď.
shukvacik
@Radost (21.9.2016 08:45)

Zabudol som aj ja som dal variť kože zo slaniny čo sme malí v chladničke, dávam aj do kapustnice ;-)
frezia
Milujem tu polievku, moja mama ju robievala presne tak. Keby som mohla, dala by som ti 10 *, ale musis sa uspokojit s 5*. Ulozene a naplanovane!
mijaita
U nas se fazole nevarily, ja jim pomalu prichazim na chut. Resp je jim, ale nevyhledavam pro tu moučnost. V Vajnorech jsem ochutnala na dožinkach fazulovicu a dost mi chutnala. A tak už tuhle pripravu vidim jinak. Recept mam ulozeny a urcite polívku takovou uvarim ! Recept je krasny.
conscientia
Nechystám sa variť túto polievku, fazuľovicu si vychutnávam bez údenín i bez chleba - som tak "odchovaná". Ale zaujíma ma, aké bylinky sú vyfotené v úvodnej fotke (miska) a v záverečnej (polievka). Pripomína mi to zmes bazalky (?), mäty či medovky.
shukvacik
@Conscientia (26.9.2016 12:19)

Áno v miske sa nachádzajú bylinky ako sú bazalka, mäta aj kôpor bol na jednej strane . Vo finálovej miske sa nachádzali slivky a mladá bazalka