Domáca celozrnná horčica so sušenými rajčinami a čerstvou bazalkou fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 19. januára 2011

Keď som prvýkrát robila doma horčicu zo semiačok, myslela som si, že to predsa nebude možné. Bolo . A ako je to so všetkým, Zobraziť celý popisKeď som prvýkrát robila doma horčicu zo semiačok, myslela som si, že to predsa nebude možné. Bolo . A ako je to so všetkým, s jedlom rastie chuť a tak už mi bolo málo len obyčajná celozrnná horčica. Tak som si vyskúšala pridávať rôzne koreniny a iné súčasti. Najviac mne a priateľom, ktorí ju odo mňa dostávali ako dar, chutila varianta so sušenými rajčinami a bazalkou.

Suroviny

240 g, celé
8 ks
1/2 šálky
1/2 šálky
1 KL
1/2 KL
1 hrsť
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do zmesi vermútu a octu si namočíme horčicové semienka a nakrájané sušené paradajky. Necháme odpočívať 24 hodín v chlade.

    Domáca celozrnná horčica so sušenými rajčinami a čerstvou bazalkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tekutina by mala semienka a paradajky zakrývať.

    Domáca celozrnná horčica so sušenými rajčinami a čerstvou bazalkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 24 hodinách dáme namočenú zmes do mixéra, pridáme med, soľ, bazalkové lístky a podlejeme vodou. Mixujeme najprv na najslabšom stupni, podľa potreby podlejeme ešte vodou.

    Domáca celozrnná horčica so sušenými rajčinami a čerstvou bazalkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keďže ide o rustikálnu celozrnnú horčicu, nebudeme mixovať tak dlho, aby sme mali homogénnu zmes. V tomto čerstvo rozmixovanom stave je horčica veľmi ostrá, takže opatrne pri ochutnávaní. Misku prikryjeme voľne mikroténovým sáčkom a necháme na kuchynskej linke 24 hodín. Pri tomto type horčice sa chuťové a vôňové nuansy rozvíjajú pomaly, až po niekoľkých dňoch státia.

    Domáca celozrnná horčica so sušenými rajčinami a čerstvou bazalkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 24 hodinách dáme horčicu do vhodných uzavieracich pohárov a necháme ešte postáť niekoľko dní v chladničke, kým ju začneme používať.

    Domáca celozrnná horčica so sušenými rajčinami a čerstvou bazalkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na obrázku je vidieť zrnitú konzistenciu tejto horčice.

    Domáca celozrnná horčica so sušenými rajčinami a čerstvou bazalkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V peknom sklenom poháriku je tento typ horčice milým darčekom pre priateľov.

    Domáca celozrnná horčica so sušenými rajčinami a čerstvou bazalkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

2010
Ty si daaka sikulka,musi to byt super.
maartina
nesmierne som sa potešila tomuto receptu ...super! Nakúpim suroviny a idem "vyrábať" :) ...veľmi mám rada takéto jedlé darčeky, rada prijímam, no ešte radšej obdarúvam blízkych.
2010
Mna stale vyhadzuje- prerusuje ( aj teraz) po tych zaplavach prisli strasne burky,Co som chcel povedat nam omylom namiesto 50 g suchej mletej horcice dodali 500 g ... co s tym?
evusik
takéto netradičné jedlé darčeky mám aj ja rada a navyše vyzerá to výborne :-)
tizian1cat
@2010 :tá sušená sa dá použiť tiež na domácu horčicu, dáš pomer 2:1 s celými semienkami, budeš ju mať homogénnejšiu. Keby vám tam radšej už tá voda vyschla, to je strašné!!!
pacik
A receptík na takú obyčajnú, pre začiatočníčky, by nebol? Zatiaľ som v receptoch nenašla. Ďakujem :-)
jerica
@tizian1cat no to si zabila,perfektné,pritom stačí tak málo len ten nápad,to bude niečo aj pre @enerrgizer ,samozrejme aj pre všetkých ktorý si Tvoj recept otvoria,ja som si to uložila hneď ako som videla obrázok,videla som že je to niečo pre pravého gurmána:-))
strigus
hmm, toto sa mi veľmi lúbi, ak nazbieram suroviny, skúsim.. KK
foska
Nadhera. Tiez poprosim recept na zakladnu celozrnnu horcicu ;)
julica
Perfektnééééééééééé, my sme doma horčicoví maniaci, vlastnú sme ešte nerobili. Myslíš, že to rozmelie aj ponorný mixér? A kde kupuješ horčičné semiačka? Krása krása
tizian1cat
@julica : horčičné semienka majú v Tesco,značky Kotányi, ale predtým som kupovala v BIO obchodoch. Ponorný ani neskúšaj, iba si ho zašpiníš.
julica
Aha, nuž, tak to potom musím s horčicou počkať na návštevu k mame a jej mixéru. už sa fakt neviem dočkať
tizian1cat
Obyčajná celozrnná bude tak isto urobená, len miesto vermútu s octom na namáčanie použijeme vodu a ocot. Môže sa použiť hocijaká tekutina - víno, pivo, aj ovocný džús. Pri tej základnej sa vynechajú paradajky a bazalka. Hlavne ju po vymixovaní treba nechat stáť aspoň 24hodín mimo chladničky - aj dlhšie, musí sa "usadiť" chuť aj aróma.
evanaaa
Ozaj, nápad za " všetky drobné", ako sa hovorí. Už som s abála, že ja vermút nemám, ale na ten základ ho nepotrebujem, ocot mám lahôdkový, nie moc kyslý a dobré by bolo dať trochu postrúhaného chrenu, takú mám rada alebo zamiešať tekuté chilly, no uvidím. A semiačka je dostať aj v superm., myslím v Bille, ale aj v Jednote.
tizian1cat
@enerrgizer :písali v tej knihe, kde som sa inspirovala, ze okolo 100 dní.
@evanaaa : s tým chili pockaj najprv, je dost ostrá, ale ten chren je dobrý typ, ja si myslim, ze pri chrene mozes skusit namacat v jablkovom dzuse a octe.
frezia68
To by ma v živote nenapadlo vyrobiť,ale si šikovnáááá :-)))
foska
Dakujem za navod aj na tu obycajnu. Coskoro sa pustim do vyroby :)
samanka
mňa to aj napadlo, lebo stále mám doma horčičné semiačka, ale akosi som sa k tomu nedostala....ukladám a vyskúšam, musí byť super..
lucylee
prekrásny recept, prekrásny postup, výborná inšpirácia na darček
lucylee
Tak som ju chcela vyrobit a obehala som vsetko mozne aj nemozne, ale horcicove semienka som nasla iba 30 gramove. Tak by som potrebovala 8 balikov, co sa mi zdalo prilis drahe. Ty si kupila nejake velke balenie?
tizian1cat
@lucylee : mala som z rakuskeho metra velke balenie, kludne si to vydel 3 - celý recept a treba ti len 3 sácky. Aj tak toho bolo vela, kludne ti staci to mensie mnozstvo.
babunika
Pekny receptik, dnes som vyskusala... Podarilo sa :) Rada by som sa opytala, ci ta ostrost cerstvo urobenej horcice sa zmierni (prip. po kolkych dnoch).
tizian1cat
@babunika :nechaj ju kludne par dni otvorenu, horcicove semienka su prirodny konzervans, nepokazi sa ti a vyprcha ti ta ostrost:-)
babunika
@tizian1cat , dakujem za odpoved, vyskusam to :) Tie susene paradajky su naozaj skvely napad :)
Len pre zaujimavost a info, z 50 g horcicnych semienok mi vyslo 2 dcl lahodnej horcice ;)
2010
@tizian1cat , sa rok sa vela zmenilo a horcicu domacu robime 4x pol kila minute plus dokupena cierna.@babunika ta ostrost sa tiez nastavuje studenou ( stiplava )alebo horucou vodou a este povarenim -jemna.Zatial nam vyhovuje klasika (biela plus cierna ,voda , sol , hnedy cukor ,vinny ocot a kurkuma na farbu)= ziadna chemia . Inac prvych 24 je dost horka -nejeditelna.Treba odlozit na par dni prejde chutami a zhustne . Ten ocot tiez zastavuje dalsie chemicke zmeny chute - menej stiplava po case.


michsamant
Musi tam ten vermut alebo vinny ocot byt? Dalo by sa to nejako (a cim?) nahradit? Ani jedno bohuzial nezozeniem.
rolandik
@2010 (19.1.2011 11:15)
Mletá horčica býva vo veľkom percente v rôznych dochocovacích zmesi zmesiach na grilovanie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia