Domáca celozrnná horčica so sušenými rajčinami a čerstvou bazalkou (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Keď som prvýkrát robila doma horčicu zo semiačok, myslela som si, že to predsa nebude možné. Bolo . A ako je to so všetkým, s jedlom rastie chuť a tak už mi bolo málo len obyčajná celozrnná horčica. Tak som si vyskúšala pridávať rôzne koreniny a iné súčasti. Najviac mne a priateľom, ktorí ju odo mňa dostávali ako dar, chutila varianta so sušenými rajčinami a bazalkou.
Postup
- Do zmesi vermútu a octu si namočíme horčicové semienka a nakrájané sušené paradajky. Necháme odpočívať 24 hodín v chlade.
- Tekutina by mala semienka a paradajky zakrývať.
- Po 24 hodinách dáme namočenú zmes do mixéra, pridáme med, soľ, bazalkové lístky a podlejeme vodou. Mixujeme najprv na najslabšom stupni, podľa potreby podlejeme ešte vodou.
- Keďže ide o rustikálnu celozrnnú horčicu, nebudeme mixovať tak dlho, aby sme mali homogénnu zmes. V tomto čerstvo rozmixovanom stave je horčica veľmi ostrá, takže opatrne pri ochutnávaní. Misku prikryjeme voľne mikroténovým sáčkom a necháme na kuchynskej linke 24 hodín. Pri tomto type horčice sa chuťové a vôňové nuansy rozvíjajú pomaly, až po niekoľkých dňoch státia.
- Po 24 hodinách dáme horčicu do vhodných uzavieracich pohárov a necháme ešte postáť niekoľko dní v chladničke, kým ju začneme používať.
- Na obrázku je vidieť zrnitú konzistenciu tejto horčice.
- V peknom sklenom poháriku je tento typ horčice milým darčekom pre priateľov.