Dezert à la tiramisu

jenni - fotkajenni, 10. septembra 2015
Dezert à la tiramisu
Foto: jenni

Dnes mám pre vás nachystané čosi ako tiramisu, ale nie je to tak celkom tiramisu.. Ako je už u mňa zvykom, nájdete u mňa Zobraziť celý popisDnes mám pre vás nachystané čosi ako tiramisu, ale nie je to tak celkom tiramisu.. Ako je už u mňa zvykom, nájdete u mňa vegánske dezerty a ani tento nebude výnimkou. Inšpiráciou mi bolo klasické tiramisu, no ako vegan som nepoužila piškóty (ktoré obsahujú vajcia), nahradila som ich sušienkami, rovnako som nepoužila ani amaretto. Verím, že aj napriek týmto zmenám vás tento dezert a la tiramisu nadchne a uspokojí vaše vegánske chuťové bunky! :)
www.dontbefakebakesomecake.sk

4-5
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

200 g
200 ml
300 g
1/2 hrnček
3 - 4 PL
2 PL
1 PL
1/4 ČL
1 ks
Na vrch:
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Dezert je celý vegánsky. Bolo teda potrebné nevegánske suroviny nahradiť. Piškóty vo vegánskej verzii buď neexistujú alebo moje hľadanie nebolo dostatočné. Použila som teda sušienky. Klasické sušienky, ktorých zloženie je vegánske nájdete kdekoľvek, skúste napr. lidl, ja som zavítala do zdravej výživy. Rovnako môžete použiť aj domáce vegánske piškótové cesto, táto voľba je na vás. Amaretto som jednoducho vynechala a čo sa týka krému, použila som hodvábne tofu v kombinácii s namočenými kešu orechami, ktoré sú skveléna prípravu dezertov.

  2. 2

    Večer, deň pred prípravou dezertu si namočíme kešu do vody. Na druhý deň vodu zlejeme a kešu dáme zatiaľ bokom. Pripravíme si hodvábne tofu, postup na prípravu nájdete v predchádzajúcom recepte odo mňa (tartaletky s citrónovým krémom).

  3. 3

    Pokiaľ čakáme na tofu, ktoré sa nám „žmýka“, môžeme si medzičasom pripraviť silné espresso, ktoré nám musí vychladnúť. Medzičasom si tiež pripravíme kešu, ktoré si dáme do mixéra spolu s mliekom, citrónovou šťavou, javorovým sirupom, štipkou soli a vyškrabaným vnútrom z jedného vanilkového struku. Všetko si spolu vymixujeme na jemný krém.

  4. 4

    Ku krému z kešu orechov pridáme hodvábne tofu a hmotu znova premixujeme, aby sa do nej tofu zapracovalo. Ak je krém pre vás málo sladký, pridajte ešte trochu javorového sirupu a premiešajte. Nakoniec si pripravíme nádobu, v ktorej budeme tiramisu servírovať (misu alebo sklenené poháre). Ja som použila sklenenú misu a jeden menší sklenený pohár.

  5. 5

    Piškóty, keksy, sušienky alebo doma upečený korpus (to, čo ste si vybrali n prípravu tohto dezertu) si postupne namáčame z oboch strán do silného espressa a ukladáme na dno nádoby. Na namočené keksy / sušienky vrstvíme krém, na krém znova vrstvíme v káve namáčané keksy, na tie znova navrstvíme krém. Mne vyšli dve vrstvy keksov a dve vrstvy krému. Vrch dezertu pred servírovaním posypeme kakaom a nakoniec už len ozdobíme čerstvou mätou. Vrch dezertu môžete tiež ozdobiť hoblinkami čokolády.

    Dezert à la tiramisu - obrázok 5

Diskusia k receptu