Cukor s fantáziou

pumaamravec - fotkapumaamravec, 22. augusta 2011

Prečo používať obyčajný cukor, keď s trochou kreativity môžte mať cukor na akýkoľvek spôsob. Vďaka tomu budú vaše koláče a sladkosti jemne voňať po Zobraziť celý popisPrečo používať obyčajný cukor, keď s trochou kreativity môžte mať cukor na akýkoľvek spôsob. Vďaka tomu budú vaše koláče a sladkosti jemne voňať po ruži, orchidei, pravej vanilke či čímkoľvek chcete. :)

Suroviny

1 kg




Postup

  1. 1

    Vanilkový cukor používam najčastejšie, preto si ho vyrábam najviac. Stačí kúpiť dva vanilkové struky a zasypať cukrom. Po asi dvoch dňoch cukor nasiakne arómu a potom stačí po každom použití len dosypať. Má oveľa intenzívnejšiu arómu ako kupovaný cukor a navyše je aróma pravá a nie získaná synteticky. Síce vanilkové struky stoja približne 3-4 €, ale arómu púšťajú aj 3 roky, čiže je to aj ekonomickejšie. :)

    Cukor s fantáziou  - obrázok 1
  2. 2

    Druhý najpoužívanejší cukor u nás je škoricový. Stačí zasypať 2-3 zvitky škorice a môžte pridať aj trošku mletej a máte domáci škoricový cukor. Takisto má intenzívnejšiu arómu ako kupovaný.

    Cukor s fantáziou  - obrázok 2
  3. 3

    Ružový cukor používame napríklad do korpusov. Koláč má potom krásnu vôňu. Napríklad krémeš s korpusom do ktorého bol pridaný ružový cukor je vynikajúci. Nemusíte dávať ani celú dávku cukru práve ružového, stačí 1 PL a ostatné množstvo obyčajného a aj tak krásne rozvoniava.

    Cukor s fantáziou  - obrázok 3
  4. 4

    Orchideový cukor využívam hlavne do rôznych koktailov a shakeov, získajú krásnu, trochu exotickú arómu.

    Cukor s fantáziou  - obrázok 4
  5. 5

    Cukor s vôňou oleandra vám zase vynikne v rôznych pudingoch alebo ako ružový v korpusoch.

    Cukor s fantáziou  - obrázok 5
  6. 6

    Medovkový cukor, dávame väčšínou do nápojov kde používam medovku aby ešte podporil jej sviežu arómu, alebo do virgin mochita.

    Cukor s fantáziou  - obrázok 6
  7. 7

    Levanduľový cukor využívame pri koláčoch, nápojoch a dezertoch kde je aj levanduľa. Využila som ho napríklad pri príprave levanduľovej bábovky, ktorej recept nájdete tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/levandulova-babovka-fotorecept/19041-recept.html

    Cukor s fantáziou  - obrázok 7
  8. 8

    Všetky tieto cukre môžte vyrobiť veľmi ľahko či už z čerstvých kvetov, ktoré nie sú postrekované, a necháte si ich 1-2 dni pri izbovej teplote nech sa trochu zbavia vlhkosti alebo zo sušených. Fantázií sa medze nekladú a preto môžte experimentovať bez hraníc. Z cukrov, ktoré som tu nespomenula používam napríklad ešte kokosový, kde mám v cukre zasypaný veľký kus kokosovej dužiny a využívam ho tak ako aj orchideový do rôznych koktejlov a shakeov. Existuje ešte veľa kombinácií, ak by ste mali ešte nejaké overené cukre, kľudne mi ich napíšte aj do komentárov dole. :) Pri každom hore spomenutom stačí použiť 1-2 PL a ostatné množstvo doplniť obyčajným lebo majú naozaj silnú arómu. Síce som neskúšala, ale možno by sa dali takto prevoňať aj niektoré sladidlá pre diabetikov, môžte otestovať. :)

Diskusia k receptu

evusik
ja mám presne takto spravený vanilkový cukor - len dosýpam a stále krásne vonia.... ale, že ma nenapadol aj ten škoricový? už aj idem pohľadať vhodnú nádobku a budem sypať, škoricu aj trstinový cukor mám... a o tých ostatných ani nehovorím, skvelý nápad.... idem pokukať čo mám doma a čo by sa dalo využiť :-))
veľmi inšpiratívne :-)
matata1
Ja by som dávala veľký pozor na to, čo dám do cukru, a tým aj do jedla!!! Oleander (Nerium oleander) je nádherná rastlina, ale smrteľne jedovatá!!! Jedovatá je celá rastlina vrátane kvetov a medu, ktorý z nich pochádza, ale aj dym, ktorý vzniká pri jej horení, taktiež aj voda v ktorej boli umiestnené kvety. Omamná vôňa kvetov môže spôsobiť omámenie až závraty. Obsahujú jedovaté glykozidy: oleandrín, nereín a neriantín. Pri práci by sme mali používať ochranné rukavice, lebo môže dochádzať k podráždeniu pokožky alebo vniknutiu toxínov cez drobné rany. Príznaky otravy sú: zvracanie, rozšírenie zreničiek, nepravidelný tep, srdečné abnormality, kŕče až smrť. Veľkým nebezpečenstvom je aj pre domáce zvieratá. Oleander sa zapísal aj do vojenských dejín tým, že francúzsky vojenský rozkaz z 15. storočia hovorí o zákaze používania jeho konárikov na opekanie mäsa, lebo po požití takéhoto mäsa vojaci húfne ochoreli a niektorí dokonca aj zomreli! Takže najskôr si overme, či kvetinka, ktorú chceme použiť je jedlá, aby sme si neublížili, alebo nebodaj aj sa neotrávili :o(
claretka
To s tým oleandrom je pravda, je celý jedovatý. Tak že oleander nie.
matata1
Ostatné nápady sú skvelé, určite vyskúšam!!! Ale s tou orchideou nie som si celkom istá! Hľadala som niečo na nete, niekde píšu že je jedovatá, inde že nie, niekde zase spomínajú len určité druhy, takže neviem. Nájde sa tu nejaký skúsený pestovateľ, ktorý by poradil?
hubarka35
super nápadík-vanilkový si robím,škoricový ma nenapadol ešte...čo tak kávový-mám celé vonavé zrnká kávy-skusim...len vhodné flaštičky či poháre musím nájst....
pumaamravec
dakujem za upozornenia:) @matata1 ja som tiez citala ze oleander je jedovaty, ale pytala som sa toho pestovatela od, ktoreho sme kupovali oleandre, ze ako hovoris jedovate su len niektore druhy, tak treba sa popytat:) Navyse spomenul ze pokial sa nebudu jest listy ani kvety, tak aroma je neskodna a ja pouzivam takto pripraveny cukor dlhu dobu a nikdy mi z neho nebolo zle alebo nevolno:)
ailuj82
nápad je to super, ale moje orchidee nevoňajú, tak nie je dôvod ich niekam dávať. A neviem si predstaviť čo to spraví s čerstvým kvetom - nezhnije tam?
pumaamravec
@matata1 a o orchidei sa hovori ze je jedovata pre macky, ale pre cloveka nie, ved aj cajovnich sa predava Sahlab co je napoj kde su aj mlete hluzy orchidei, takze ona by mala byt jedovata naozaj len pre tie macky. :)
frona
veru, keď som si prečítala, že oleander do cukru, tak som sa zhrozila.... Ja by som to neriskovala, aj keď teda niektoré nie sú jedovaté....
marcy
iba z Metra,teda gastronomickej predajne by som používala exotické kvety a potom naše overené čajíčkové kvety :)
domci4
Nemôžem dať aj biely cukor? musí byť hnedy?
lietta
pri citani ma napadlo susene ovocie, co tak cukor so susenou citronovou korou, alebo jablckovy cukor, pomarancovy, ved ovocie sa da susit vselijake :)
zdezda
pekné, voňavé, ja si robím so škoricou, vanilkou a sušenými jablkovými šupkami :-) vyskúšam ešte mätu, inšpirovala si ma, Ď
katkaszaboova
S tým ovocím to má niekto odskúšané? Inak veľmi zaujímavý nápad, o takomto vanilkovom a škoricovom cukre som už počula, ostatné sú pre mňa novinky.
maartina
supe tipy, veľmi oceňujem :) ...vanilkový si doma robievam, no nenapadlo ma spraviť so škoricou ...už sa tak aj stalo a pridala som aj štipku mletej škorice pre ešte intenzívnejšiu chuťa vôňu :), vyskúšam aj s mätou
pumaamravec
@katkaszaboova ak pridas do cukru vanilku, skoricu alebo hocico suche, cize aj susene kvety, staci pohar zatvorit pretriast a hotovo, ale ak pridas kvety, ktore su cerstve (ja ich ale nechavam 1-2dni pri izbovej teplote len tak aby sa zbavili vlhkosti) tak treba kontrolovat stav a mozes nechat aj par hodin po zasypani kvetu pohar otvoreny. Hlavne ak mas v dome/byte vlhko. :)
evanaaa
Vanilkový struk som dala do cukru, ale nejak mi, ako sa zdá, nevonia. Na Paprike ukazovali, ako sa má pomliť- rozmixovať aj s luskom a tak dať do ostatného cukru,zamiešať. Druhýkrát to tak spravím. Zaujímalo by ma, či tá pani, čo ich predávala, ešte nejaké má, alebo už skončila? Škoda, premeškala som príležitosť, ale ak by niekto niečo vedel, nech napíše, budem rada.
evanaaa
Maartina, ja mám ten tvoj postup v KK, teraz som sa naň dívala, ale mám dojem, že som niekde tu čítala, že tá pani končí, neviem, skúsiť by som mohla, čo odpovie. A ďakujem.
zzdravo
pekny receptik, skoricovy som hned urobila, ale myslim, ze tam pridam aj ml. skoricu, aby nielen vonal ale aj chutil skoricovo. Vanilkovy som neurobila, struk nevonia, asi je uz stary, alebo co. Orchidei mam vela ale ani jednu vonavu. Medovku a matu mam cerstvo natrhane, z kazdej za velku tasku, tak aj taky skusim. Vlastne som povodne hladala recepty na medovku a tak som nasla toto :D
marika554
Vyzerá to krásne,určite si nejaké cukre spravím.Je to veľmi dobrý nápad.Mám doma veľa kvetov aj byliniek.Teším sa.
alena45
mám pekné patentné poháre od tresky, vanilku tiež, tak idem na to. Krásny nápad !
45678
Oleander-výńatok, žiaľ už si nepamätám kde som to prevzala :-(
Pozor - sú jedovaté!
Tieto atraktívne rastliny s nádhernými kvetmi sú však veľmi jedovaté. Obsahujú jedovaté glykozidy: oleandrín, nereín a neriantín. Toxická je celá rastlina, vrátane dymu, ktorý vzniká pri jej horení a vody, v ktorej boli umiestnené kvety. Otrava vzniká po konzumácii listov v čerstvom i suchom stave. Keďže je to dekoratívna rastlina pestovaná v domácnostiach, treba dávať pozor hlavne na malé deti. Príznaky otravy sú: zvracanie, rozšírenie zreničiek, nepravidelný tep, srdečné abnormality, kŕče až smrť. Veľkým nebezpečenstvom sa stáva aj pre domáce zvieratá. Pre človeka je smrteľná dávka už jeden list.
Tvoje nápady @pumaamravec sú skvelé, ale zváž používanie oleandra, ved isto pri tvojej fantázii niečim nahradíš:-)

bablew89
joj, toto určite vyskúšam :) pozerala som si aj ostatné receptíky...vyzerajú super :) poskúšam toho uuuurčite viac :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia