Cuketové pesto (fotorecept)
Autor receptu: zuzkabluzka
Keďže máme obdobie cukiet, prispejem aj ja kvapkou do tohto mora cuketových
receptov. Odporúčam vyskúšať túto sviežu zmes chutí cukety a bazalky, veď v tomto
horúcom počasí padne určite vhod dať si pod zub niečo ľahké. Či už sa rozhodnete chuť
pesta spojiť s cestovinou, či opečeným pečivom, som si istá, že nebudete sklamaní :)
Postup
- Cuketu očistíme, zbavíme prípadných jadierok a nakrájame na menšie kocky. Na jemno nasekanú cibuľu orestujeme s cesnakom na olivovom oleji, pridáme cuketu a restujeme.
- Cuketu varíme a prípadne podlievame vodou pokiaľ nám cuketa nezmäkne až do takejto konzistencie.
- Zmes necháme trochu vychladnúť, dáme do mixéra, pridáme bazalkové lístky (čím viac, tým lepšie;), syr grana padano (alebo pecorino) a píniové semeno (ak nemáme, môžeme ho vynechať).
- Mixujeme. Počas mixovania dolievame podľa potreby olivový olej.
- Pripravené pesto môžeme použiť na cestoviny. Na pestá sú podľa mňa vo všeobecnosti najvhodnejšie linguine. Ale dôležité je nezabudnúť si odložiť vodu, v ktorej sa cestovina varila. Túto vodu primiešame k pestu, aby zostalo krémovitejšie a pekne sa "nalepilo" na cestovinu.
Alebo si len opečte olivovým olejom pokvapkané pečivo, potrite cesnakom, ochuťte trochou oregana a hrubou vrstvou studeného pesta. Pridajte paradajku, postrúhaný syr pecorino a pár kvapiek balzamikového octu. Pre mňa sú toto tie najlepšie letné raňajky. Veď posúďte sami :)