Cuketová nátierka pikantná

dorisa - fotkadorisa, 8. augusta 2011
Cuketová nátierka pikantná
Foto: dorisa

Dostala som cukety. Spracovala som ich tak, že som si spravila nátierky do pečenia, a na tousty. Jednu nátierku (pomazánku) som už tu zverejnila Zobraziť celý popisDostala som cukety. Spracovala som ich tak, že som si spravila nátierky do pečenia, a na tousty. Jednu nátierku (pomazánku) som už tu zverejnila http://varecha.pravda.sk/recepty/cuketova-natierka-fotorecept/15894-recept.html, teraz je na rade tá druhá- pikantná.

1
porcia
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks menšia(spolu cca 1kg)
3 strúčiky
3 ks
1 PL
5 PL
1 KL
1 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Umyté cukety (celé) nakrájame na kocočky . Tiež nakrájame aj nadrobno cibuľu. Osolíme, pokvapkáme sójovou omáčkou, citrónovou šťavou, premiešame a necháme odležať.,

  2. 2

    K zmesi pridáme roztlačený cesnak,olej, cukor, korenie, chilli papričku a dusíme do zmäknutia.

  3. 3

    Potom zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Natierame ju na chlebík, pečivo, či hrianky. Môžeme ju použiť aj ako horčicu k rôznym druhom jedál. Nátierka je lahodnejšia, keď ju necháme v chlade odležať.

  4. 4

    Toto je recept (suroviny) na okamžité použitie, ak bude si nátierku chcieť pripraviť vo väčšom, tak je dobre ju sterilizovať v malých pohárikoch. Okrem cukety môžeme dať do nátierky aj ďaľšie druhy zeleniny, napríklad paradajky, papriku, feferóny.

  5. 5

    Ja som nátierku využila na naplnenie lístkového cesta na už známe slimáčiky.

    Cuketová nátierka pikantná - obrázok 5
  6. 6

    Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

evanaaa
Mne sa to páči, ale aj tá zasterilizovaná by sa zišla. do nej by možno šiel aj baklažán, neskúšala si to tak?
dorisa
@bambulka51 , ďakujem, akurát dojedám slimáčiky. Inak , aj túto som sterilizovala, lebo som robila väčšiu dávku, ako je recept. Mám 18 takých pohárikov(dávkovanie od oka) @evanaaa , určite sa tam može dať aj baklažán, a aj patizón, určite to neskazí chuť , može to len vylepšiť. Ako som vyššie písala obe som varila vo väčších dávkach a obe sú sterilizované. Ja baklažán veľmi nekupujem, svoj nemám, tak mu neviem nejako na chuť prísť.
akeber
aj ja robievam nátierky rada u nás naj....papriková ale aj túto určite vyskúšam
dorisa
@kuchticka , @abeker , vyskúšajte. Nám velmi chutia obe tieto nátierky a hlavne ich používam na plnky do lístkového cesta. Ďakujem
marikafil
super to vyzerá a určite vyskúšam - zeleniny sa nám toho roku urodilo neúrekom (v takej malej záhradke ako dlaň), hlavne tekvice, cukiny a rajčiny - tak skúsim nakombinovať:-)
dorisa
@marikafil , presne tak, treba minúť to, čo sa urodilo, alebo sme dostali. V zime, akoby sme našli, teda....aj nájdeme:)
jerica
pekný recept, máš čo rozdávať :-) ak rozdávaš,lebo ja sa vytešujem keď sa teší druhý z môjho spracovaného výpestku :-))
agora
a keď je cukina väčšia, jadierka sa nevyberajú?
danculka
Super,ukladám do kk,využijem pri konzervovaní na zimu,sude to dobré aj sterilizované...
elekra
Pomazánka vyzerá vynikajúco, a do slimáčikov mám chuť si zahryznúť!
cica2
tiež by som rada ochutnala, musí byť výborná a hlavne keď sa dá využiť aj na dobroty z lístkového cesta, krásne foto!:)
dorisa
@cica2 , je to naozaj výborná nátierka. Ešte si musím spraviť viacej. Teraz som zavarila 16 pohárikov(ako na obr.),ale to je rýchlo preč. Ďakujem
cica2
to verím že takéto dobroty sa rýchlo zjedia:)
dorisa
Pochutnáte si, aj ja mam cuketu, len sa mi nechce.....:( ďakujem za komentár
baobab
chutne, hodi sa o rok ked bude sezona cukin




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia