Čučoriedkový zákusok so smotanovým krémom

Autor receptu: kata50

Smotanový krém v tomto recepte je vlastne slovenské " mascarpone", ktoré sa hodí aj inde, ako na Tiramisu

20
porcií
30-40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si upečieme chutné a jemne nadýchané kakaovo-orechové cesto. Žĺtka šľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom a postupne prilievame 3 PL vody. Máme tuhú, bohatú, svetlú, žĺtkovú penu. Múku, prášok do pečiva, orechy a kakao si zmiešame v miske a opatrne zapracujeme do vyšľahaných žĺtkov. Nemixujeme dlho. Do tohto cesta opatrne vmiešame tuhý sneh zo 6 bielkov a hneď vylejeme na vymastený a múkou posypaný plech s vyšším okrajom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. Celzia asi 15-20 minút. Podľa vašej rúry - sledovať pečenie.
  2. Upečené cesto necháme vychladnúť na plechu - nevyberáme von.Čučoriedky-borovnice z kompótu precedíme a šťavu zachytíme. Pridáme do nej trochu rumu a polejeme ňou povrch koláča. Opatrne- netreba veľmi namočiť cesto. Potom na cesto rozotrieme tenkú vrstvu lekváru z čiernych ríbezlí a na to poukladáme kompótové čučoriedky-borovnice. Necháme postáť.
  3. Pripravíme si plnku. Do misky na šľahanie si vyklopíme termizovanú smotanovú nátierku ( značka Tesco- obsahuje iba 0,5% soli - čo vôbec necítiť. Je prekvapivo hustá a jemnej chuti. Vhodná na tento krém ) pridáme šlahačkovú smotanu, vanilkový a práškový cukor. Začneme VŠETKO SPOLU mixovať a asi do 1 minúty máme hustý krém. Teraz si pripravíme stužovač podľa návodu a všľaháme ho do krému. Zase krátko- nechceme mať maslo, ale lahodný krém. Krém nanesieme na koláč a posypeme kakaom.
  4. A keď si ho dáte aj zachladiť do chladničky, tak zažijete svojich 15 minút slávy ! Dobrú chuť :-))
  5. Takto vyzerajú borovnice=čučoriedky
  6. Toto je veľmi podobný lesný plod-BORIEVKA. Rastie ale, na malých stromčekoch- jadlovec. Používa sa ako aróma do alkoholu (GIN) alebo do jedál ( guláš) z diviny.
  7. A do tretice máme ešte ďalší super lesný plod, BRUSNICE. Rastú podobne ako čučoriedky na malých kríčkoch, ale sú pekné tmavočervené. Je z nich výborný rôsolový džem s hruškami. Chutí ako príloha k divine . Brusnicovú omáčku určite poznáte. Dostať ich kúpiť aj ako sušené ovocie.