Čokotortičky s pomarančovou omáčkou

Marek Petrán
chef de cuisine Elesko restaurant & wine bar v Modre, 13. januára 2011
Čokotortičky s pomarančovou omáčkou
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

3 ks
65 g
35 g
125 g, zmäknuté
125 g
50 g
Pomarančová omáčka:
0,2 l
3 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Tortičky: Pripravíme si okrúhle formičky s priemerom 5 cm a vysoké 6 cm, vymastíme ich maslom, vysypeme múkou a odložíme do chladničky. Vajcia s cukrom vyšľaháme v mise na penu a potom do nej postupne pridávame múku, zmäknuté maslo a nakoniec rozpustenú čokoládu. Vymiešame na redšie hladké cesto a ponalievame ho do pripravených formičiek.

  2. 2

    Orechy dáme do formičiek a na orechy nalejeme cesto. Cesto necháme stuhnúť v chladničke asi 30 minút a potom pečieme na 220 °C 10 minút. Podávame teplé. Tortička by mala byť v strede ešte tekutá.

  3. 3

    Omáčka: Do hrnčeka dáme trochu mlieka, prilejeme salko a necháme zovrieť. Pridáme trochu škorice, medu a prevaríme. Nakoniec vložíme kúsky pomaranča. Tortičky podávame horúce s teplou pomarančovou omáčkou.

  4. 4

    Náš tip: Cesto na tortičky si môžeme pripraviť vopred a tortičky piecť až tesne pred podávaním. V chladničke cesto vydrží 1 týždeň.

Diskusia k receptu

juro8547
Mal by som otazku. Vajicka: bielok vyslahame zvlast, ci vajicka slahame aj zo zltkom?
jeka
stačí piecť ich iba 10 minút? Ja mám podobný /bez servítky/ a tam to dávali 12 minút,dˇakujem za odpovedˇ.
evanaaa
Jeka, odpoviem ti ja: tie 2 min. nie je veľká tolerancia, záleží aj od rúry. Možno niekomu trvajú aj 15 minút. Vyskúšaj.
redakcia
Pri týchto tortičkách naozaj záleží od rúry. Robilo ich už niekoľko varecháčov, ak ide o premiéru, je najlepšie vyskúšať si to najprv na jednej tortičke, tá minutáž môže byť u každej rúry iná.
lucylee
cukor je kryštálový a múka polohrubá? Tie pekanové orechy sa dajú nahradiť iným typom orechov?
lucylee
A to salko je sladené alebo nesladené? Ďakujem za odpoveď.
lucylee
no, odpovede som sa nedočkala, ale použila som hladkú múku a kryštálový cukor a namiesto salka šľahačkovú smotanu, pre ostatných, ak by ste robili, a chceli použiť salko, tak radšej nesladené, inak recept výborný, podarili sa skvele
lucylee
orechy som tiež nedala a piekla som ich 8 minút, vo vnútri boli tekuté
redakcia
@lucylee - salko je sladené kondenzované mlieko, je to napísané aj na obale, preto sa volá salko. Múku sa nám od šéfkuchára nepodarilo zistiť, ale pravdepodobne ju neudal aj preto, že sú vhodné obe. Orechy, to je predsa na tvojom rozhodnutí, aké orechy použiješ. Príklady koláčikov máš v týchto receptoch:
 varecha.pravda.sk/recepty/-cokoladovy-kolacik-peceny-ako-...

 varecha.pravda.sk/recepty/cokoladovy-lava-kolac-s-ovocnou...



lucylee
Ďakujem. Áno, potom som si povedala, že je to asi jedno, akú použijem.
Ja som bola v tom, že existujú dve verzie salka, jedno je sladké a jedno menej sladké...
Ten honestkin recept som vyskúšala, na egreskin sa chystam.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia