Čokoládovo-jahodová torta s tvarohovým krémom fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 13. marca 2012
Čokoládovo-jahodová torta s tvarohovým krémom (fotorecept)
Foto: janikbj

Improvizačná zliepanina a malé pokusy.. prekvapenie pre kamaráta na 30-tku :-) Korpus z kyslého mlieka naozaj odporúčam, je jednoduchý na prípravu, vláčny a pevný. Namiesto jahôd Zobraziť celý popisImprovizačná zliepanina a malé pokusy.. prekvapenie pre kamaráta na 30-tku :-) Korpus z kyslého mlieka naozaj odporúčam, je jednoduchý na prípravu, vláčny a pevný. Namiesto jahôd môžete použiť aj iné ovocie, napr. mrazenú lesnú zmes alebo višňový kompót.

Suroviny

250 ml
350 g
320 g /krupicový
2 PL
2
1,5 dl
2 ČL
PLNKA JAHODOVÁ:
 (čerstvé)
  a kryštál.
PLNKA TVAROHOVÁ:
250 g
125 g čerstvé
0,5 balíčka
2 dl
podľa chuti . + vanilkový




Postup

  1. 1

    Prísady na korpus zmiešame osobitne suché a mokré. Mokré primiešame k suchým a vareškou vymiešame hladké cesto. Vo vymastenej a múkou vysypanej forme s priemerom 23cm upečieme vo vyhriatej rúre. Papier na pečenie som nedávala a korpus sa krásne oddelil od formy. Necháme ho vychladnúť a pripravíme si jahodovú plnku: použila som mrazené jahody - 1 kelímok od 400g masla. Jahody necháme napoly rozmraziť, pokrájame na menšie kúsky a dáme do hrnca. Privedieme k varu, nepodlievame, mrazené jahody pustia dosť šťavy. Ocukríme podľa chuti, netreba veľa, nech je jahodová vrstva osviežujúca, aby vyvážila sladký krém. Keď sú jahody uvarené (no nie úplne rozvarené), pridáme asi 2 kopcovité ČL Zlatého klasu rozmiešaného v troške vody (len toľko, aby sa prášok rozpustil - pár lyžičiek)

    Čokoládovo-jahodová torta s tvarohovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jahody so Zlatým klasom chvíľu povaríme, potrebujeme stredne hustú kašu. Vychladnutý korpus prekrojíme a navrstvíme naňho uvarené jahody. Dávala som kašu ešte horúcu, trošku sa vsiakla do korpusu, čo ho pekne zvláčnilo.

    Čokoládovo-jahodová torta s tvarohovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým jahodová vrstva na korpuse chladne, pripravíme si tvarohový krém. V 2dl mlieka si uvaríme polovicu balíčka Zlatého klasu. Maslo a tvaroh necháme postáť pri izbovej teplote, aby sa krém nezrazil a maslo povolilo. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom (množstvo podľa chuti - ja som dala asi 2PL a bolo to akurát) do peny, postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý uvarený Zlatý klas, po každej lyžici dobre prešľaháme. Nakoniec prišľaháme postupne aj tvaroh. Môžeme pridať aj strúhanú citrón. kôru. Krém natrieme na vychladnutú jahodovú vrstvu. Trochu krému si necháme na potretie celej torty.

    Čokoládovo-jahodová torta s tvarohovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Priložíme vrchný plát korpusu a natrieme celú tortu slabou vrstvou krému.

    Čokoládovo-jahodová torta s tvarohovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tortu polejeme vlažnou čokoládovou polevou a keď stuhne, ozdobíme. Necháme aspoň pár hodín v chlade. Mne pri manipulácii praskla čokoláda na vrchu, no nevadilo. Foto na reze sa mi nepodarilo urobiť, na oslave nebolo kedy, ale myslím, že si viete predstaviť.

    Čokoládovo-jahodová torta s tvarohovým krémom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

lucylee
To musi byt mnamka. Prijemna zmena, co sa tort tyka.
miskalka1
Waw super, vyzerá skvelo a verím že aj tak chutí. Každopádne pre mňa inšpirácia.
3sandra3
super tortička.... si ma inšpirovala, sestra bude mať teraz meniny, tak jej ju upečiem...bude sa tešiť
janikbj
ďakujem, dievčatá, som rada, že sa páči. my sme na také klasické torty, najlepšie aj s ovocím :-)
@3sandra3 , verím, že sestra a aj ty budeš spokojná :-)
danusik305
No nato, že to je "improvizačná zliepanina", vyzerá to ale veľmi pekne ;)
ethanel
ja musim ist spat lebo sa zblaznim .... ja a na diete uz dva mesiace nic taketo som nejedol od januara ... prihlasim sa sem na varechu aby som nasiel daky zdravy recept a nakoniec toto asi sem prestanem chodit uz som zhodil 6 kg a este mi 2 kg chybaju do mojej normalnej 70 kg hmotnosti ale pri tychto receptoch uz nevladzem :)
valeri
Krásna tortička a určite dobrááááááá :-)). Taká domáca klasika - tie sú najlepšie.
janikbj
ďakujem krásne za milé reakcie.
@danusik305 , to je moja choroba, meniť, skúšať, improvizovať ... a potom tŕpnem,čo z toho bude, či nebude na oslave trapas :-D ale nebol, táto sa naozaj vydarila ;-)
remcula
Strašně se mi ten dortík líbí!!! Už jsem trochu přejezená.."očima" dortů s marcipánem, třebaže je to vždy krása. Tohle vypadá krásně, jednoduše, skvěle!!
abby89
Torta super chuti, ale inak je to cele zle. Torta sa ma robit v tortarni, pretoze sa cela rozchadza!
janikbj
@abby89 , v tortarni myslis ako vo forme? v tej obruči? mne sa nič nerozchádzalo a veľmi dobre sa krájala. asi ju trebalo nechať dlhšie postáť.
marekita
Torta bola super! ďakujem za recept, budem ju určite piecť viackrát. Len som ju rozkrojila na tri časti, lebo mi vyšla nejaká vysoká! Vydržala len hodinu :)
janikbj
@marekita :-) ďakujem za milý komentár hlavne za vyskúšanie receptu. som veľmi rada, že torta mala úspech
katkabb
Ahoj jani prosím ťa koľko cca tých jahod si varila nemam na to vobec odhad ...dakujeeem
katusija
janikbj - DAKUJEM za super recept, robila som podla neho narodeninovu tortu pre moju dcerku, priala si dvojposchodovu a spodne poschodie uplne super udrzalo to horne a chutovo bola vyborna, chutila detom aj dospelakom a okrem toho mi prisla aj ako pomerne zdrava varianta narodeninovej torty - acidko, ovocko, tvaroh :) ...na ozdobu som nepouzila cokoladu ale smart flex s jahodouvou prichutou a zafarbila na ruzovo a hodilo sa to spolu super, este raz vdaka!
janikbj
@katusija , ďakujem veľmi krásne za takú milú správu :-) som rada, že sa torta podarila a že chutila.
tiež sa mi tento korpus osvedčil pri poschodových tortách a zatiaľ chutil každému obdarovanému. skvelé, že aj vám. dodatočne všetko najlepšie dcérke :-)
siska19952
Tortička vyzerá úžastne ale pri koľkých stupňoch sa ma piecť korpus? :-)
tinkaj
Pekný dník Janikbj. Som včera piekla vašu tortu. Neviem kde som spravila chybu, ale tvarohová plnka mi nejak nestuhla, takže mierne vyteká. Ale kombinácia chutí je u mňa top1. S pozdravom Tina :)
janikbj
@Tinkaj (17.4.2017 09:08)

naozaj neviem, kde sa mohla stať chyba, občas pozlostí Zlatý klas (bola som tu kedysi dávno poučená, že ho netreba nikdy, ale naozaj NIKDY ochutnávať pri varení alebo chladnutí, lebo aj ten najmenší kontakt so slinami, nech je človek akokoľvek opatrný, môže spôsobiť, že puding zredne a už nestuhne). možno zahaprovalo maslo, príliš vodnatý tvaroh.. naozaj neviem odhadnúť. mne ten krém vždy vyšiel skôr tuhý.
každopádne, som rada, že chuťovo torta nesklamala :)