Čokoládovo-jahodová torta s tvarohovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

Improvizačná zliepanina a malé pokusy.. prekvapenie pre kamaráta na 30-tku :-) Korpus z kyslého mlieka naozaj odporúčam, je jednoduchý na prípravu, vláčny a pevný. Namiesto jahôd môžete použiť aj iné ovocie, napr. mrazenú lesnú zmes alebo višňový kompót.

Suroviny

Postup

  1. Prísady na korpus zmiešame osobitne suché a mokré. Mokré primiešame k suchým a vareškou vymiešame hladké cesto. Vo vymastenej a múkou vysypanej forme s priemerom 23cm upečieme vo vyhriatej rúre. Papier na pečenie som nedávala a korpus sa krásne oddelil od formy. Necháme ho vychladnúť a pripravíme si jahodovú plnku: použila som mrazené jahody - 1 kelímok od 400g masla. Jahody necháme napoly rozmraziť, pokrájame na menšie kúsky a dáme do hrnca. Privedieme k varu, nepodlievame, mrazené jahody pustia dosť šťavy. Ocukríme podľa chuti, netreba veľa, nech je jahodová vrstva osviežujúca, aby vyvážila sladký krém. Keď sú jahody uvarené (no nie úplne rozvarené), pridáme asi 2 kopcovité ČL Zlatého klasu rozmiešaného v troške vody (len toľko, aby sa prášok rozpustil - pár lyžičiek)
  2. Jahody so Zlatým klasom chvíľu povaríme, potrebujeme stredne hustú kašu. Vychladnutý korpus prekrojíme a navrstvíme naňho uvarené jahody. Dávala som kašu ešte horúcu, trošku sa vsiakla do korpusu, čo ho pekne zvláčnilo.
  3. Kým jahodová vrstva na korpuse chladne, pripravíme si tvarohový krém. V 2dl mlieka si uvaríme polovicu balíčka Zlatého klasu. Maslo a tvaroh necháme postáť pri izbovej teplote, aby sa krém nezrazil a maslo povolilo. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom (množstvo podľa chuti - ja som dala asi 2PL a bolo to akurát) do peny, postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý uvarený Zlatý klas, po každej lyžici dobre prešľaháme. Nakoniec prišľaháme postupne aj tvaroh. Môžeme pridať aj strúhanú citrón. kôru. Krém natrieme na vychladnutú jahodovú vrstvu. Trochu krému si necháme na potretie celej torty.
  4. Priložíme vrchný plát korpusu a natrieme celú tortu slabou vrstvou krému.
  5. Tortu polejeme vlažnou čokoládovou polevou a keď stuhne, ozdobíme. Necháme aspoň pár hodín v chlade. Mne pri manipulácii praskla čokoláda na vrchu, no nevadilo. Foto na reze sa mi nepodarilo urobiť, na oslave nebolo kedy, ale myslím, že si viete predstaviť.