Foto: honestka
"Chocolate Chip Cookies" su v Canade a USA tak oblubené a popularne ako u nas je napr. makovnik, škvarkove pagačiky, alebo čokolvek velmi popularne Zobraziť celý popis"Chocolate Chip Cookies" su v Canade a USA tak oblubené a popularne ako u nas je napr. makovnik, škvarkove pagačiky, alebo čokolvek velmi popularne čo nesmie chybat na žiadnom bežnom ci slavnostnom stole. Receptov je množstvo, kazdy rok sa robia sutaže o "NAJ-lepsi" a samozrejme, že každy považuje ten svoj za ten pravy.
porcií
príprava
na 190°C °C
Suroviny
1/2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
2 ks |
|
1 lyžica |
|
2 šálky |
|
1/4 lyžičky |
|
500 ml |
|
|
|
1/4 |
|
1/4 lyžičky |
|
SALKA: = 2.5 dcl=15 dkg |
Postup
-
1
Postup je vemi jednoduchy. Do misky si dame vsetky suche suroviny, muku preosejeme. Do druhej misky si dame maslo, cukor, vanilu extrakt, vajicka a vsetko vymixujeme ručnym slahačom, alebo rucne. Dame dohromady s mukou a primiesame kusky posekanej čokolady, alebo ak mame hotove 'chips'. == Sandra mi napisala, ze sa jej kolaciky lepili tak som pre istotu premerala suroviny aj inac a tu je vysledok. Dufam ze pomoze! === MUKA - takato kopcovita (1) šálka: = 2.5 dl =15 dkg AZ potom ju preosiat sitkom. BIELY CUKOR: 1/2 šálky vazil 12 dkg HENDY "" 1/2 šálky vazil 9 dkg (obr.1)
-
2
Z cesta si urobime sulok hruby asi 5-7 cm priemer, ktory zabalime do kuchynskej folie a odlozime v chladničke odležat aspon 30 minut. Cesto vyberieme a pokrajame na medailonky, ktore kladieme na plech vyloženy peciacim papierom alebo silikonovou podlozkou. Kladieme ich daleko od seba (aspom 5 cm)- lebo sa 'rozleju' a tak by sa nam spojili. Vidlickou ich možeme troska stlacit, ale nie tenko, oni si svoju formu urobia sami.== Cesto pred pridanim cokoladovych pusiniek musi byt taketo hladke, hoci v mise sa zda dost nevypracovane. (obr.2)
-
3
Hrubka keksov može byt pecenim rozna co nevadi. Chladime ich na mriežke, ale ak mate okolo ludi, ti nevydržia velmi dlho cakat, lebo vona je velmi lakava a tak vam zacnu miznut hned este horuce, ked sa cokolada v nich rozlieva. Miska aj po pridani cokolady ostane takto cista, nic sa nelepi. (obr.3)
-
4
Pecieme ich pri teplote 190°C asi tak do 15 minut akonahle vidime, že okraje su už zlatohnede, hoci vnutro kolacikov sa nam zda este neprepecene - vyberieme ich z rury, pri chladeni pekne dojdu. Ak by sme ich totižto piekli dlho, tak budu velmi suche. ==Tu vidno hotove cesto vyzera ozaj ako nie najlepsie vypracovane, ale nech vas to nemyli tak to ma byt! (obr.4)
-
5
Toto je taky 'zaklad' chip cookies, dalej sa možu upravovat pridavanim bielej cokolady, sekanych orieskov roznych druhov, susenym ovocim, na webe najdete množstvo druhov. Ja ich robievam uspesne aj s ovsenymi vlockami.=== Deti si radi z nich robili "sendvice s pralinkovou alebo inou zmrzlinou", ktoru som robila doma. Verim že aj vasim detom urobite velku radost s tymto jednoduchym dobrym kolacikom; Zabalime do folie a dame do chladnicky odpocinut na takych 30 minut. (obr.5)
-
6
Ja som si zo zaciatku nasho pobytu tu som myslela, že toto je jediny kolacik, ktory vedia upiect aj tie menej skusene mamicky a nemylila som sa ... Pre nedostatok čoko chipsov som pouzila aj tabulkovu čokoladu, ktora sa troska viacej v keksoch rozlievala, čo vsak pri chuti nevadilo vobec. A tu je uz hotovy vysledok. Cheers!
Tento recept mam velmi davno, ked som pouzivala normalny hrcek ako mernu jednotku a ten ma mieru 2,5 dl. Dufam ze teraz to bude ok.
priklad:
muka 1/2 salky / 250 ml
cukor 1/2 salky / 125 ml
Preto som sa ta pytala ako to je.
Ešte jedna otázočka na @honestku , keď pridám viac múky, budú tvrdé? Nechcela som experimentovať, ale cesto sa mi príliš lepilo aj po polhodine v chladničke...
ANO cim viacej muky tym su tvrdsie.
Ak ich skusis este raz s upravou prosim daj mi vediet a upravim recept, pretoze to kludne vsetko moze byt surovinami, ako som pisala- mame tu celkom odlisny aj cukor aj muku.
Dakujem ze si mi to dala vediet.
Nemáš náhodou skúsenosť s tým, čo by mohlo v tom ceste pomôcť, aby sa tak nerozliali? (to je jediná vec, čo mi trochu prekáža, inak sú dokonalé :-))
Ked ich budem piect nabuduce, skusim aj ja pridat viacej muky a dam ti vediet ako to zmeni cookie mne. dakujem a pozdravujem.
ak by ti to pracovalo, opravim to aj v recepte.
este raz vdaka za podnetne pripomienky.
este ma napadlo, ze snad aj dlhsie sedenie v chladnicke by mohlo pomoct potom ale aspon take 2 hodiny. to urcite stihne cesto stuhnut tak, aby sa nelepilo pod rukami.
Že, presne ako píšeš. Aj medovníčky sú najlepšie, keď necháš cesto v chladničke dva aj tri dni odpočívať. Posledné Vianoce sa mi podarilo zarobiť cesto týždeň dopredu a vieš čo? Napíšem to po tvojom po americko-slovensky: "pracovalo to" :-)))
Boli to tie najlepšie medovníčky. Nabudúce to skúsim, zarobím cesto vo štvrtok a a v nedeľu upečiem...
Niekto robi s rozpustenymm maslom, ja maslo radsej vymiesam s cukrom a vajickami...
zelam uspech a peknu nedelu...
niekedy totiz tieto obycajne chipcookies sposobuju problemy s pecenim. tento recept som preto upravila tak, aby kazdemu vysiel nielen dobre, ale hlavne chutne.
Pred pouzitim nechaj prikryte kuch. foliou aby vsetky blubliny zmizli a natieraj na vsetky kolaciky pocnuc lineckymi.
daj vediet ako ti poleva vysla.
Recept: 3 3/4 pohara pras. cukor, 1/4 pohara corn syrup, 1/2 tsp
/mozno par kvapiek naviac/ vanilla /alebo iny /extract,
1/8 lyzice makke maslo, pravdepodobne do 1/4 pohara vodu /tuto prilievaj opatrne/.
Ked chces mat uplne bielu hmotu moze sa pridat par kvapiek tkzv.
"Bright White Gel", ktory by sa mohol dostat vsade v obchodoch-u ma bola osvedcena znacky Wilton.
Ale nemam rada, lebo nechava pachut...
www.karenscookies.net/Bright-White-Soft-Gel-Paste--6-oz_p_125...
samozrejme uprava podla svojej chuti nie je na skodu. u nas suroviny celkom inac chutia ako doma aj preto bolo tazke pre mna davat tu presne recepty.
Len škoda že tie prísady nemáš v gramoch a tak. :/ ...bola som trochu zmätaná pri tej príprave, že či to dobre urobím :D Pre mňa je jednoznačne lepšie a presnejšie keď je to presne v jednotkách, nie šálkach. :) Ale dúfajme že som nič nepokazila :D
Vies, ono je to tak, ze TU sa v rodinach pecie zriedkavo a vsetko najradsej meraju prave hrncekami...
dakujem a dufam, ze sa podarili a chutili. Tu pripravu som sa snazila priblizit co najblizsie prave kvoli otazkam nejasnosti.
Skus ich nabuduce dat trebarz len do papieroveho sacku a potom do plastikoveho ci ti stvrdnu.
Inac sa to lahko moze stat aj vtedy, ak ich prepecies!
@erikao : maslo na hrnčeky sa meria tak, ze je zmaknute, nikdy sa nerozpusta.
Hrncek si najprv strekni /maslovym-olejovym sprejom/ alebo vymaz olejom -tak ho dostanes bezozbytku von.
Sposob sa dobre uplatnuje aj pri sirupoch, melase ci mede.
Obidvom dakujem a prepacte za neskoru odpoved.
pozdravujem.
dakujem za vyskusanie a som rada, ze keksiky chutia a maju uspech pretoze tunajsie suroviny sa castokrat spravaju v receptoch inac ako europske na ktore som bola vela rokov zvyknuta.
= @frezia68 : som rada, ze si ich vyskusala aj technikou, ktora pochuti a neuskodi kedze je potrebne obmedzenie.
Co uz, vsetci si obcas zelame zhresit tymito “nezdravymi” prehreskami. Mas pravdu, ze bezlepkove muky reaguju uplne inac a najlepsie sa dari, ked si to odskusame na par receptoch sami, kdedze nie vzdy vieme, ako sa cesto pri peceni bude spravat.
Dakujem a pozdravujem spat.