Čokoládové chip koláčiky - cookies (keksové)
Autor receptu: honestka
"Chocolate Chip Cookies" su v Canade a USA tak oblubené a popularne ako u nas je napr. makovnik, škvarkove pagačiky, alebo čokolvek velmi popularne čo nesmie chybat na žiadnom bežnom ci slavnostnom stole.
Receptov je množstvo, kazdy rok sa robia sutaže o "NAJ-lepsi" a samozrejme, že každy považuje ten svoj za ten pravy.
20 porcií |
15 minút príprava |
15 minút na 190°C °C |
Postup- Postup je vemi jednoduchy. Do misky si dame vsetky suche suroviny, muku preosejeme.
Do druhej misky si dame maslo, cukor, vanilu extrakt, vajicka a vsetko vymixujeme ručnym slahačom, alebo rucne. Dame dohromady s mukou a primiesame kusky posekanej čokolady, alebo ak mame hotove 'chips'. ==
Sandra mi napisala, ze sa jej kolaciky lepili tak som pre istotu premerala suroviny aj inac a tu je vysledok. Dufam ze pomoze! ===
MUKA - takato kopcovita (1) šálka: = 2.5 dl =15 dkg AZ potom ju preosiat sitkom.
BIELY CUKOR: 1/2 šálky vazil 12 dkg
HENDY "" 1/2 šálky vazil 9 dkg
(obr.1)
- Z cesta si urobime sulok hruby asi 5-7 cm priemer, ktory zabalime do kuchynskej folie a odlozime v chladničke odležat aspon 30 minut.
Cesto vyberieme a pokrajame na medailonky, ktore kladieme na plech vyloženy peciacim papierom alebo silikonovou podlozkou. Kladieme ich daleko od seba (aspom 5 cm)- lebo sa 'rozleju' a tak by sa nam spojili. Vidlickou ich možeme troska stlacit, ale nie tenko, oni si svoju formu urobia sami.==
Cesto pred pridanim cokoladovych pusiniek musi byt taketo hladke, hoci v mise sa zda dost nevypracovane. (obr.2)
- Hrubka keksov može byt pecenim rozna co nevadi. Chladime ich na mriežke, ale ak mate okolo ludi, ti nevydržia velmi dlho cakat, lebo vona je velmi lakava a tak vam zacnu miznut hned este horuce, ked sa cokolada v nich rozlieva.
Miska aj po pridani cokolady ostane takto cista, nic sa nelepi. (obr.3)
- Pecieme ich pri teplote 190°C asi tak do 15 minut akonahle vidime, že okraje su už zlatohnede, hoci vnutro kolacikov sa nam zda este neprepecene - vyberieme ich z rury, pri chladeni pekne dojdu. Ak by sme ich totižto piekli dlho, tak budu velmi suche.
==Tu vidno hotove cesto vyzera ozaj ako nie najlepsie vypracovane, ale nech vas to nemyli tak to ma byt! (obr.4)
- Toto je taky 'zaklad' chip cookies, dalej sa možu upravovat pridavanim bielej cokolady, sekanych orieskov roznych druhov, susenym ovocim, na webe najdete množstvo druhov. Ja ich robievam uspesne aj s ovsenymi vlockami.=== Deti si radi z nich robili "sendvice s pralinkovou alebo inou zmrzlinou", ktoru som robila doma.
Verim že aj vasim detom urobite velku radost s tymto jednoduchym dobrym kolacikom;
Zabalime do folie a dame do chladnicky odpocinut na takych 30 minut. (obr.5)
- Ja som si zo zaciatku nasho pobytu tu som myslela, že toto je jediny kolacik, ktory vedia upiect aj tie menej skusene mamicky a nemylila som sa ...
Pre nedostatok čoko chipsov som pouzila aj tabulkovu čokoladu, ktora sa troska viacej v keksoch rozlievala, čo vsak pri chuti nevadilo vobec. A tu je uz hotovy vysledok.
Cheers!
|