Foto: elantra
Čistý kysnutý alebo biely koláč robievame pravidelne na Veľkú noc a Vianoce. Na "vichodňarskim vešeľu" sa podáva k perkeltu i k holubkom. Recept pochádza Zobraziť celý popisČistý kysnutý alebo biely koláč robievame pravidelne na Veľkú noc a Vianoce. Na "vichodňarskim vešeľu" sa podáva k perkeltu i k holubkom. Recept pochádza od mojej 91- ročnej babky.
na 180-200 °C
Postup
-
1
Koláč som piekla prvýkrát sama, takže zo začiatku som nestihla urobiť fotopostup. Ja som robila z 1,5 kg múky ale suroviny uvádzam v množstvách podľa pôvodného receptu.
- 2
Z múky si odoberieme 1PL do kvásku. Zvyšnú múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme soľ a sušené mlieko a hrozienka.
- 3
Pripravíme si kvások - rozdrobíme droždie, pridáme 1 PL cukru, odloženú lyžicu múky a 1 dcl vlažného mlieka. Necháme vykysnúť 5-10 min (nie viac ako 15 min, kvások by prekysol).
- 4
Do stredu múky si urobíme dieru a vlejeme do nej mlieko.
- 5
Všetko spolu vymiešame a cesto miesime cesto buď rukou (aspoň pol hodiny), alebo mixérom. Cesto je dosť vlhké a lepkavé, ale také ho chceme mať. Vymiesené ho poriadne pomúčime a necháme hodinu kysnúť. Ak máme v izbe veľmi teplo, stačí aj menej.
- 6
Vykysnuté cesto premiesime na doske, rozdelíme na 4 rovnaké bochníky, prikryjeme plátnom. Necháme znova podkysnúť 20 minút až pol hodiny. Medzitým si vymastíme formu na pečenie. To už som aj fotila :-)
- 7
Bochníky rolujeme na rovnako dlhé šúľky, uložíme si ich vedľa seba a pletieme.
- 8
Neviem či je to najlepší spôsob zapletania, koláč nebol dokonale symetrický, ale nám to nevadilo. Ako sa tomu hovorí, rustikálny? :-) Konce šúľkov z jednej strany spojíme a prepletáme - najprv pravú stranu: druhý šúľok sprava cez prvý sprava...
- 9
...potom druhý zľava cez ten prvý zľava...
- 10
...a nakoniec vnútorné dva šúľky prekrížime:
- 11
Takto pokračujeme kým nemáme zapletený celý koláč. Medzitým si vyhrejeme rúru na 220°C.
- 12
Preložíme ho do vymastenej formy a potrieme vajíčkom.
- 13
Nakoniec ho ešte popicháme špáradlom po stranách.
- 14
Koláč pečieme aspoň 80 minút, najprv pri 200°C a po pol hodine pečenia znížime teplotu na 180°C. V polovici pečenia môžeme koláč prikryť alobalom, aby kôrka celkom nestmavla. Ak robíme z 2 kg múky, treba piecť aj 90-100 minút. Každý pozná svoju rúru tak si to prispôsobí.
- 15
Koláč vyberieme z rúry a ešte horúci potrieme cukrovou vodou - aby krajšie zavoňalo, dáme do vody lyžičku vanilkového cukru. Prikryjeme plátnom a necháme vychladnúť. Tuto je rozkrojený:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Prijemne Velkonocne dni !
@stefanm : :))) nevadi, maly nezdar sa stal aj mne. z kokosovych rezov teraz na sviatky som spravila kokosove keksy, lebo som ich piekla akosi pridlho :)
@zdezda : do rury sa zmestil, mame ju sirsiu, tak som formu vlozila na sirku, ale do uzsej truby by isto vosiel na dlzku. u nas by sa mensi ani neratal - @babidka ma pravdu "lem zeby bulo dosc" :D
@ancicka : presne ako vravis, moja babka piekla kazdu sobotu sedem chlebov :)
a kedze je velkonocny pondelok, tak zenam vela vody a chlapom vodky!
takú chuť si mi narobila .... :)))
Včera jsem ho na zkoušku z půl kg mouky upekla a je to přesně to, co jsem potřebovala.
Nedávala jsem do koláče ale rozinky, máme ho rádi bez.
Díky za tento vynikající recept.
@Smejkad mna mamka ucila, ze s vajcom je cesto viac krehke.. ci bez vajca vydrzi dlhsie som velmi nemala moznost zistit... :))
www.aus.org.rs/kucharske-rodinne-dedicstvo/svadobny-ko...
Fala Droždie 42 g
potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-SK/products/2002007118953...