Čistý koláč (fotorecept)

Autor receptu: elantra

Čistý kysnutý alebo biely koláč robievame pravidelne na Veľkú noc a Vianoce. Na "vichodňarskim vešeľu" sa podáva k perkeltu i k holubkom. Recept pochádza od mojej 91- ročnej babky.

80-100 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Koláč som piekla prvýkrát sama, takže zo začiatku som nestihla urobiť fotopostup. Ja som robila z 1,5 kg múky ale suroviny uvádzam v množstvách podľa pôvodného receptu.
  2. Z múky si odoberieme 1PL do kvásku. Zvyšnú múku preosejeme s práškom do pečiva, pridáme soľ a sušené mlieko a hrozienka.
  3. Pripravíme si kvások - rozdrobíme droždie, pridáme 1 PL cukru, odloženú lyžicu múky a 1 dcl vlažného mlieka. Necháme vykysnúť 5-10 min (nie viac ako 15 min, kvások by prekysol).
  4. Do stredu múky si urobíme dieru a vlejeme do nej mlieko.
  5. Všetko spolu vymiešame a cesto miesime cesto buď rukou (aspoň pol hodiny), alebo mixérom. Cesto je dosť vlhké a lepkavé, ale také ho chceme mať. Vymiesené ho poriadne pomúčime a necháme hodinu kysnúť. Ak máme v izbe veľmi teplo, stačí aj menej.
  6. Vykysnuté cesto premiesime na doske, rozdelíme na 4 rovnaké bochníky, prikryjeme plátnom. Necháme znova podkysnúť 20 minút až pol hodiny. Medzitým si vymastíme formu na pečenie. To už som aj fotila :-)
  7. Bochníky rolujeme na rovnako dlhé šúľky, uložíme si ich vedľa seba a pletieme.
  8. Neviem či je to najlepší spôsob zapletania, koláč nebol dokonale symetrický, ale nám to nevadilo. Ako sa tomu hovorí, rustikálny? :-) Konce šúľkov z jednej strany spojíme a prepletáme - najprv pravú stranu: druhý šúľok sprava cez prvý sprava...
  9. ...potom druhý zľava cez ten prvý zľava...
  10. ...a nakoniec vnútorné dva šúľky prekrížime:
  11. Takto pokračujeme kým nemáme zapletený celý koláč. Medzitým si vyhrejeme rúru na 220°C.
  12. Preložíme ho do vymastenej formy a potrieme vajíčkom.
  13. Nakoniec ho ešte popicháme špáradlom po stranách.
  14. Koláč pečieme aspoň 80 minút, najprv pri 200°C a po pol hodine pečenia znížime teplotu na 180°C. V polovici pečenia môžeme koláč prikryť alobalom, aby kôrka celkom nestmavla. Ak robíme z 2 kg múky, treba piecť aj 90-100 minút. Každý pozná svoju rúru tak si to prispôsobí.
  15. Koláč vyberieme z rúry a ešte horúci potrieme cukrovou vodou - aby krajšie zavoňalo, dáme do vody lyžičku vanilkového cukru. Prikryjeme plátnom a necháme vychladnúť. Tuto je rozkrojený: