Foto: elixir
Čierny koreň som sa odhodlala odskúšať len nedávno a páči sa mi jeho chuť, je to niečo medzi petržlenom a špargľou. Pre tých, čo Zobraziť celý popisČierny koreň som sa odhodlala odskúšať len nedávno a páči sa mi jeho chuť, je to niečo medzi petržlenom a špargľou. Pre tých, čo ho nepoznajú: nedajte sa vystrašiť jeho vzhľadom. :)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5 ks hrubší |
|
Octový roztok: | |
300 ml studená |
|
2 PL vínny biely |
|
Na uvarenie: | |
200 ml plnotučné |
|
500 ml |
|
|
|
Na omáčku: | |
1 ks |
|
2 PL kopcovité |
|
200 ml |
|
150 ml |
|
2 PL kopcovaté, strúhaný |
|
|
|
|
|
|
|
čerstvá |
|
Postup
-
1
Čierny koreň ešte neošúpaný poriadne poumývame pod vodou kefou na zeleninu. Pripravíme octový roztok. Čierny koreň po jednom šúpeme a krájame na menšie kúsky do šikma, tie hneď vkladáme do octového roztoku, aby nezačali černieť.
- 2
Vodu s mliekom a lyžičkou soli privedieme k varu. Ošúpané kúsky čierneho koreňa vyberieme z roztoku a dáme ich do hrnca, varíme 20 minút.
- 3
Na panvici medzitým na masle opražíme cibuľu. Potom pridáme čierny koreň, ten už bude polo-uvarený. Obsah panvice podlejeme vývarom, dosolíme ak treba, pridáme čierne korenie a dusíme pod pokrievkou ďalšiu pol hodinu na slabom plameni.
- 4
Po pol hodine panvicu odokryjeme, malo by tam byť už málo vývaru ale ak ho je viac, necháme ešte chvíľu redukovať. Potom prilejeme smotanu, pridáme parmezán a na drobno nasekanú petržlenovú vňať, premiešavame a necháme zhustnúť. Na záver dochutíme muškátovým korením.
- 5
Jedlo som podávala s roztlačenými zemiakmi zmiešanými s lyžicou masla a parmezánom, ozdobila som ho petržlenovou vňaťou.
- 6
P.S.- Portrét čierneho koreňa. :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
zelovoc.nazdravie.sk/sk/zelenina/cierny-koren/10/...
@motyka našla som ďalší článok na webe jednej dievčiny a je tam aj fotka rastlinky: www.food4fun.sk/?food=1&id=344/...
Tvoj recept je zaujimavy a jednoduchy a ak sa niekedy dostanem k cerstvemu korenu, tak urcite vyskusam :)
Je to kuchárka z roku 1890, písaná ešte schwabachom... varila z nej ešte jej mama a čmárali do nej deti, keď starká dieťaťom bola. Opotrebovaná kniha, no pre mňa neopísateľné potešenie. :) Myslela som, že sem pridám túto príhodu, že aj burina vie priniesť radosť... :)
Tiež som mala lepkavú škrabku, nôž a dosku na krájanie, ale inak už nič iné.
Mam doma velkou cernou, kulatou ředkev. To není ono? Znam bilou redkev (daikon). Tak uz mam v tech redkvich a korenech trochu hokej, pokud to neni mrkev, kren a pod :-) Znalci a znalkyne, prosim o osvetu! (Google nechci, radsi mam lidi!). A ma nekdo zkusenost s kvasenym?
Ja tuto tvoju otazku prave citam, tak preto aj reagujem.
Redkvicka to nie je. Nemas fotku, ze co to vlastne mas?
Toto je cierny koren - hadomor. Aj ja tu mam jeden recept, ak by ti to pomohlo, mozno sa tam docitas tiez nieco nove:
varecha.pravda.sk/recepty/cestovina-s-hadomorom-cierny-ko...
Koupila jsem si ji na kvaseni.
Ma trhovec vedle mrkve i zlutou a tohle cerne, to mam taky :-) Tak to zkusim podle nejakeho tady rc. Diky za psani! Ja jsem vystudovany pokuston, nemam problem :-)