Cibuľová omáčka zo Záhoria

hubata - fotkahubata, 1. januára 2012

So záhoráckou cibuľovou omáčkou je to tak ako s kapustnicou: každý odporúča svoj recept a považuje ho za najlepší. Tento pridávam na podnet @fialky49 Zobraziť celý popisSo záhoráckou cibuľovou omáčkou je to tak ako s kapustnicou: každý odporúča svoj recept a považuje ho za najlepší. Tento pridávam na podnet @fialky49 v diskusii o záhoráckej cibuľovej omáčke. A keďže nemám doma fotoaparát dúfam, že tomuto jednoduchému receptu ľahko porozumiete.

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
  (olej)
 - nemusí byť
 (voda)
1 strúčik, prelisovaný
1 necelá lyžica, obyčajná
1 malý kelímok - nemusí byť




Postup

  1. 1

    Najprv si 5-6 kusov očistenej cibule nakrájame na osminky tak že zostanú pri koreni vcelku. Podusíme ich na masti s trošilinkou vývaru (vody) ale dáme pozor aby sa nám cibuľa nerozvarila, ale zostala pekne vcelku. Kúsky cibule po vydusení vývaru ešte necháme opražiť- takže vyzerá ako pekne ugrilovaná na chrumkavo. Medzitým si pripravíme omáčku: na masti podusíme 1-2 nakrájané cibule, zasypeme múkou, pridáme prelisovaný cesnak a upražíme do ružova. Nakoniec pridáme (ale nemusíme) troška červenej papriky, horčicu a hneď zalejeme vývarom aby sa nám nepripálila. Pridáme na drobno nakrájané kyslé uhorky, bobkový list, (ak chceme rozhabarkovanú kyslú smotanu) a prevaríme. Do tohto základu vložíme opečenú cibuľu, osolíme, okoreníme, podľa potreby prikyslíme ale už nevaríme. Niektoré kuchárky podľa toho z ktorého kúta Záhoria pochádzajú pridávajú aj rozhabarkovanú kyslú smotanu a ml. červenú papriku preto som ich dala do postupu do zátvorky, ale nemusí sa dať - ochutnajte a uvidíte. Aj namiesto zápražky varia vo vývare chlieb aj s cibuľou a všetkými ostatnými surovinami a potom rozmixujú omáčku na kašu. Nám chutí práve v omáčke tá opečená cibuľa. Táto omáčka sa podáva s chrumkavým pečeným bôčikom alebo kusom údeného. Dá sa však zúžitkovať aj opečené varené mäso z polievky či už hovädzie alebo kuracie. Ako príloha je vynikajúce zemiakové pyré.

Diskusia k receptu

fialka49
Hubatá, ďakujem na stokrát!!!!!!!!!!!!!!!! Si veľmi milá a veľmi obetavá.
Ďakujem. A aj tebe veľa zdravia v novom roku a veselú myseľ.
fialka49
Takže tá opečená ("ugrilovaná") cibuľa sa dáva do porcie omáčky ku mäsu. Tak to mám chápať?
celeblith
horuci kandidat na veceru na viac dni :) upecie sa kus bocika, k tomu tuto omajdu a raz kus chleba, potom pyre a je vybavene:) vyskusame!
irenaw
túto úpravu nepoznám a už sa teším, ako si pochutnáme, už je v KK :)
rein
nepoznám ťa,ale musíš byť,strašne dobrá žena
carluska
Prosím Vás Záhoráci, mám otázku. Golubce sú tradičné záhorácké jedlo, či nie?
hubata
Nie, moja my záhoráci sa k tomuto jedlu nehlásime, ale moja švagrová z východu ich robí vynikajúce s paradajkovou omáčkou. Takže budú asi východniarskeho pôvodu.
chutimi
Tie kyslé uhorky mi tam trochu nesedia. Chcelo by to hlavne rozdelit postup prehladne na kroky a fotka by tiez neuskodila aby bolo vidiet ako to ma v zavere vyzerat...to sa tyka takmer vsetkych tvojich receptov s vynimkou tych uplne najjednoduchsich
hubata
Kyslé uhorky sú už v omáčke v podstate len pre vôňu, lebo kyslosť z nich prejde do omáčky. Nemám foťák, nemám k tomu vzťah, preto ani recepty nepridávam, tento bol pridaný len na podnet jednej varecháčky k diskusii ako aj v úvode píšem. My starší sme zvyknutí na recepty bez fotopostupu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia