Chrumkavý ryžový puding s makom fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 11. júla 2014
Chrumkavý ryžový puding s makom (fotorecept)
Foto: mariamka

Variácia na ryžovú kašu s príjemným chrumkavým makovým efektom. Maškrta z programu "Když vaří táta". Ak ju podávate schladenú, je aj výborným letným osviežením. Zobraziť celý popisVariácia na ryžovú kašu s príjemným chrumkavým makovým efektom. Maškrta z programu "Když vaří táta". Ak ju podávate schladenú, je aj výborným letným osviežením. Maku sa toho roku na Vareche skrátka darí :)

4
porcie

Suroviny

1 l
100 g
z 1/2 citróna (príp. aj šťava)
1 - 2 PL
1/2 ks (alebo vanilk. cukor, extrakt)
50 g (Créme Olé)
2 - 3 PL
1 PL
štipka




Postup

  1. 1

    V hrnci na miernom ohni zohrejeme mlieko, pridáme opláchnutú ryžu, citrónovú kôru, zrniečka z lusku (alebo po uvrení vanilkový cukor alebo extrakt) a pomaly varíme za občasného miešania.

    Chrumkavý ryžový puding s makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je ryža uvarená, vsypeme puding, cukor a štipku soli /ja som varila kúsky kôry, tie som po dovarení vybrala/. Miešame, až hmota zhustne, je to chvíľa, už nevaríme.

    Chrumkavý ryžový puding s makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme mak a kúsok masla. Premiešame. Na osvieženie som ešte vytlačila trochu citrónovej šťavy.

    Chrumkavý ryžový puding s makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Môžeme podávať. Z tohto množstva vyšli dve takéto pomerne veľké misky. Jednu porciu som na povrchu posypala trstinovým cukrom a pokúsila sa pod grilom v rúre skaramelizovať. Veľmi mi to nevyšlo, nemám s tým skúsenosť. Ak máte flambovaciu pištoľ, malo by to ísť ľahšie. Získate tak ďalší chuťový aj chrumkavý rozmer. Ospravedlňte, prosím, tú machuľu na fotkách, mala som "špinavé sklíčko" :)

    Chrumkavý ryžový puding s makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nezľaknite sa toho množstva mlieka, je to v poriadku. Ryža sa varí bez problémov, nepripaľuje sa, ani ju netreba často miešať. Zvyšné mlieko potom zahustí práve instantný puding. Páči sa mi tento spôsob varenia tradičnej "ryžovky". Rýchle, pohodlné a chutné, len nabudúce pridám viac maku, nech máme makovejší úsmev :)

    Chrumkavý ryžový puding s makom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

radost
zasa nové správy..
ryžu v mlieku varím..pridať puding..??pridať mak..??môžem skúsiť ešte tak..:-)
tiginko
super @mariamka , robievam občas ryžovú kašu s makom a vanilkovým extraktom, bez pudingu. Vyskúšam niekedy aj takto. Najviac sa mi páči verzia s karamelovou škrupinkou
mariamka
asi islo @kuku , mozno aj so Zlatym klasom, ale budu stacit lyzica-dve, aby z toho nebolo lepidlo nedajboze beton :) ten instantny ho robi taky odlahceny si myslim, a hlavne sa nevari, chut je prijemna po vanilke, mne tie mliecne ryze z obchodu nechutia, decka si ich zvyknu kupovat a toto je prijemna jednoducha nahrada, skus a daj vediet, pri tvojej "akcii" to bude cobydup :) som rada, ze sa paci :)
@radost @salinka jednoduche veci a hned trosku iny chutovy zazitok, co by sme si nesprijemnili zivot, ked mozeme? :)
@tiginko diky, az sa hanbim, ze som na to neprisla sama :)) asi investujem do tej pistole, aj mna laka ta krusta
havino
hmmm, kto rád ryžovú kašu ako ja, musí byť dobréé, no len som ju dobrých pár rokov nejedla, ten Olé je veľmi chutný, ja ho rada aj do tvarohu dávam, aj zahustí, aj ochutí, pekný recept @mariamka , páči sa mi
kukulienka71
@mariamka , jasné;-) mne tie z obchodu práveže chutia, ale to je kvôli zvýrazňovačom chuti a všelijakým iným prídavkom:-( preto by som rada vyrobila domáce, už som to mala v hlave, len nie a nie sa k tomu dostať...a toť už viem prečo - ty si prišla s tým makovým a to je super nápad!:-)
erikao
bežne robím so zlatým klasom, na 600-650 ml mlieka a 100 g ryže 1 Zlatý Klas. ten mak je zaujímavý, vyskúšam
safran
fotka ma pritiahla :-) najkrajšie aj najvýstižnejšie to napísala @radost , Créme Olé nepoznám, ale radšej by som osvedčené ako @kuku
pekný recept, 5*
tatranka
Veruže si takto urobím puding.Ten chrumkavý celý mak ma láka.Viem,že ak ním obohatím cesto na palacinky,tak je tá chuť o level vyššia. Určite to tak bude aj s tvojim pudingom.
mariamka
dakujem mili varechaci, tento kvazi puding je nenarocny a vdacny pre vsetky kategorie, budem rada, ak vyskusate
@havino robila som s nim zatial len tu hrk-hrk vec, ktora ma velmi neoslovila, toto je lepsie :)
@mesiar50 treba ten mak propagovat, a tebe sa to dari, dakujem :)
@erikao tipovala som Zlaty klas, ale som nerobila, nie je to velmi huste potom?
@safran ,, @radost vzdy trafi tu "rec ludu" v dobrom, je vzdy osviezenim a jej verse maju vahu, ved kludne var, ked sa ti chce :)
p. @tatranka do palaciniek som nedavala, to nepoznam, ale mak mame radi, ci na slanom pecive, s pupacikmi na vianoce, v strudli, zavinoch,, bejvavalo, co sme doma pestovali a "štikali"
uvarte, pochutte si, a co to aj telu prispejte, mak = vapnik!
kukulienka71
@mariamka , dobre vychladené a zdegustované, výborné! Dozrievajú nám práve černice ale medovku mám už len takú mrňavú:-) mak som mala len mletý, ale aj tak tam pasoval, urobím aj inokedy, vďaka!

kukulienka71
@mariamka , dobre vychladené a zdegustované, výborné! Dozrievajú nám práve černice ale medovku mám už len takú mrňavú:-) mak som mala len mletý, ale aj tak tam pasoval, urobím aj inokedy, vďaka!

mariamka
to som rada @kuku , no, mas to krasne aj farebne zladene, dcerka si iste pomaskrtila, tipujem :)) dik za spetnu vazbu aj krasne foto!
mariamka
ja mojim vravim miesto "dobru chut" - "Nech ti rastie riťka" :), neviem, ci sa to zrovna hodi pre babu, ale obrazne urcite hej! mam radost @kukulienka :))
salinka
Takže: varila mačička kašičku.. a výsledok bol perfektný. Použila som kokosový Olé, ten mak tam chrumkal, no @mariamka , výborné! Moja dcéra ti veľmi pekne ďakuje:-)
mariamka
@salinka :)) u nas varievala mysicka, ale u teba sa nedivim,, :)) milo si ma prekvapila a zaujimavo ozvlastnila tuto kasu kokosom, dcerku pozdravujem a macicke ze dakujem :)
salinka
No, to ti bolo tak: hladná dcéra telefonovala cestou domov, čo dobrá mama varila. Keďže mäso sa jej moc nepozdávalo (čo ja nechápem:-), rýchlo som jej pripravila tvoju ryžu v mlieku a mala som len ten kokosový puding. Ale bolo to ozaj výborné a odfotiť som nestihla:-)
mariamka
ani sa nedivim, u nas "ryzovka" tiez boduje, to by uz musel byt gulas /ako dnes/ alebo rezen, odfotis nabuduce, :) no ale ta pohotovost, to je za 100 :))
salinka
...horkýže!!! Od teraz do odvolania sa u nás varí tvoja ryža:-)
zuzanka1367
Ako dobre, že ste komentovali tento recept, lebo mne ušiel :) Tak to si spravíme a namiesto maku dám chia semienka, už sa teším na raňajky....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia