Foto: mariamka
Variácia na ryžovú kašu s príjemným chrumkavým makovým efektom. Maškrta z programu "Když vaří táta". Ak ju podávate schladenú, je aj výborným letným osviežením. Zobraziť celý popisVariácia na ryžovú kašu s príjemným chrumkavým makovým efektom. Maškrta z programu "Když vaří táta". Ak ju podávate schladenú, je aj výborným letným osviežením. Maku sa toho roku na Vareche skrátka darí :)
porcie
Suroviny
1 l |
|
100 g |
|
z 1/2 citróna (príp. aj šťava) |
|
1 - 2 PL |
|
1/2 ks (alebo vanilk. cukor, extrakt) |
|
50 g (Créme Olé) |
|
2 - 3 PL |
|
1 PL |
|
štipka |
|
Postup
-
1
V hrnci na miernom ohni zohrejeme mlieko, pridáme opláchnutú ryžu, citrónovú kôru, zrniečka z lusku (alebo po uvrení vanilkový cukor alebo extrakt) a pomaly varíme za občasného miešania.
-
2
Keď je ryža uvarená, vsypeme puding, cukor a štipku soli /ja som varila kúsky kôry, tie som po dovarení vybrala/. Miešame, až hmota zhustne, je to chvíľa, už nevaríme.
-
3
Pridáme mak a kúsok masla. Premiešame. Na osvieženie som ešte vytlačila trochu citrónovej šťavy.
-
4
Môžeme podávať. Z tohto množstva vyšli dve takéto pomerne veľké misky. Jednu porciu som na povrchu posypala trstinovým cukrom a pokúsila sa pod grilom v rúre skaramelizovať. Veľmi mi to nevyšlo, nemám s tým skúsenosť. Ak máte flambovaciu pištoľ, malo by to ísť ľahšie. Získate tak ďalší chuťový aj chrumkavý rozmer. Ospravedlňte, prosím, tú machuľu na fotkách, mala som "špinavé sklíčko" :)
-
5
Nezľaknite sa toho množstva mlieka, je to v poriadku. Ryža sa varí bez problémov, nepripaľuje sa, ani ju netreba často miešať. Zvyšné mlieko potom zahustí práve instantný puding. Páči sa mi tento spôsob varenia tradičnej "ryžovky". Rýchle, pohodlné a chutné, len nabudúce pridám viac maku, nech máme makovejší úsmev :)
ryžu v mlieku varím..pridať puding..??pridať mak..??môžem skúsiť ešte tak..:-)
@radost @salinka jednoduche veci a hned trosku iny chutovy zazitok, co by sme si nesprijemnili zivot, ked mozeme? :)
@tiginko diky, az sa hanbim, ze som na to neprisla sama :)) asi investujem do tej pistole, aj mna laka ta krusta
pekný recept, 5*
@havino robila som s nim zatial len tu hrk-hrk vec, ktora ma velmi neoslovila, toto je lepsie :)
@mesiar50 treba ten mak propagovat, a tebe sa to dari, dakujem :)
@erikao tipovala som Zlaty klas, ale som nerobila, nie je to velmi huste potom?
@safran ,, @radost vzdy trafi tu "rec ludu" v dobrom, je vzdy osviezenim a jej verse maju vahu, ved kludne var, ked sa ti chce :)
p. @tatranka do palaciniek som nedavala, to nepoznam, ale mak mame radi, ci na slanom pecive, s pupacikmi na vianoce, v strudli, zavinoch,, bejvavalo, co sme doma pestovali a "štikali"
uvarte, pochutte si, a co to aj telu prispejte, mak = vapnik!