Chrumkavé zemiakovo-oškvarkové pampúšiky (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Ďalšia variácia na zemiakové cesto...raz dva hotové, bez kysnutia - zvonka chrumkavé, vo vnútri vláčne... výborné k vínu, či len tak na chrumkanie :) Taktiež vhodné k mliečnym polievkam.

70
porcií
10 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Uvaríme si zemiaky v šupke. Najlepšie deň vopred.
  2. ...zemiaky ošúpeme
  3. ...nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku a soľ. Ak máte pocit, že cesto potrebuje ešte múku (záleží od druhu zemiakov) opatrne prisypte, kým sa cesto pekne spojí.
  4. ...vypracujeme na kompaktnú masu - žiadne veľké miesenie, len nech sa všetko spojí do jedného celku.
  5. ...rozvaľkáme cesto na pomúčenú dosku, v mojom prípade podložku. Treba dostatočne podsypať múkou, cesto sa dosť lepí.
  6. ...na cesto rozotrieme pomleté oškvarky
  7. ...zrolujeme ako roládu
  8. ...roládu preložíme na tretiny
  9. ...nečakáme, hneď rozcapkáme
  10. ...rozvaľkáme na kvázi obdĺžnik cesta
  11. ...a skladáme ako pri pagáčoch
  12. - najprv horizontálne na tretiny
  13. ...potom opäť na tretiny (ako sme zložili aj roládu) Tento postup zopakujeme ešte aspoň raz, ja som prekladala trikrát.
  14. ...cesto rozvaľkáme a vykrajujeme svoje obľúbené geometrické tvary, ja som dnes zvolila klasické kolieska :)
  15. ...plech si vymastíme (ak máte kačaciu alebo husaciu masť, vymastite plech ňou, vtedy to je to pravé mňam :) ... vymastený plech jemne posypeme soľou a ukladáme naň kolieska
  16. ...kolieska potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme ľubovolnou posýpkou
  17. ...z krajových zvyškov som spravila takéto "štangličky"
  18. ...upečené do červena a chrumkava
  19. ...degustačná porcia :)