Chlebové paličky: Pripravíme si suroviny na cesto.
Cukor, čerstvé droždie a teplú vodu zmiešame a necháme na teplom mieste cca 15 minút.
Medzitým si pripravíme malú cibuľu a cesnak. Nakrájame ich nadrobno
a na 2PL osmažíme dosklovita.
Cibuľu a cesnak pridáme ku kvásku.
Múku, soľ, čierne korenie a lahôdkové droždie zmiešame. Pridáme kvások s cibuľkou a cesnakom.
Vypracujeme nelepivé cesto.
Rozdelíme ho na 18 častí. Každú časť rozvaľkáme na paličku, rozložíme na 2 plechy, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť, kým neznásobia svoju veľkosť. Paličky pečieme v rúre vyhriatej na 200°C cca 10-12 minút. Inšpirované receptom: http://www.foodbuzz.com/recipes/2301710-vegan-cheesy-breadsticks
Deň vopred namočenú fazuľu uvaríme s 3 strúčikmi cesnaku,soľou, bobkovými a šalviovými lístkami domäkka.
Kým sa varí fazuľa upečieme cesnak - celú hlavičku cesnaku zrežeme ako na fotke, zabalíme do alobalu a v rúre vyhriatej na 230°C pečieme 45 minút.
Upečený cesnak vytlačíme do mixera, pridáme uvarenú, precedenú fazuľu bez bobkových lístkov, soľ, korenie a mixujeme. Počas mixovania prilejeme trochu vody, v ktorej sa varila fazuľa a podľa potreby prilievame olivový olej.
K hotovej omáčke pridáme ešte trochu čerstvej šalvie a dochutíme soľou. Pred servírovaním pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou.
Povodný recept: http://www.marcussamuelsson.com/recipe/white-bean-sage-and-roasted-garlic-spread-recipe