Chlebová nátierka Skordalia

2010 - bez fotky2010, 16. marca 2011
Chlebová nátierka Skordalia
Foto: 2010

Ale len pre tych co maju radi cesnak.

3-4
porcie
20 minut minút
príprava

Suroviny

1 hrncek  starsi 1–2 dni bez koriek
1 hrncek posekane cerstvo oprazene
2 lyzice alebo citronova stava
4  - strúčiky
1/3 hrnceka
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Klasicky sa v maziary podrvili posekane struciky cesnaku s olivovym olejom a potom sa do tejto zmesy pridavali dalsie prisady ako vlaske orechy, mandle, zemiaky alebo starsi chleba. My sme pouzili mandle a chleba. Mandle sme zbavili supy (obarili) osusili a na hrubo posekali a dali na troske oleja (alebo na sucho) oprazit. Druha „moderna“ alternativa ze sa suroviny pripravia a daju do mixeru.

  2. 2

    Z chleba okrajame korku a nakrajame na kocky a ponorime do vlaznej vody a hned vytiahneme a „vyzmykame“ vodu a odlozime na stranu. Cesnak, oprazene mandle a namoceny chleba s cervenym vinnym octom dame do mixeru a mixujeme az dosiahneme konzistenciu struhanky.

  3. 3

    Otvorime vrch mixeru a pomaly, ako by sme isly robit majonezu, po trochach pridavame olej a miesame az dosiahneme konzistenciu pasty – hustej omacky. Treba davat pozor, aby sa nedalo vela oleja, tradicne ked chcu redsiu konzistenciu, pridaju lyzicu dve vlaznej vody. Ochutili sme sol, cerstvo mlete korenie a premiesali.

    Chlebová nátierka Skordalia  - obrázok 3
  4. 4

    Prelozili do druhej misky a ako vsetko v Grecku postrasili dobrym olejom. Serviruje sa s rybou, jahancinou, so zeleninou ako omacka alebo ako „dip“ s chlebom ale aj ako pomazanka.

    Chlebová nátierka Skordalia  - obrázok 4

Diskusia k receptu

2010
Len taka poznamka , to vobec nechuti ako keby to bolo spravene z chleba bez varenia ...( komentar navstevy )
jerica
dobrá chuťovka , skoro ako falošný tatarák, pridávam si do MKK "chuťovky"
2010
elenitsazante, uplne sushlasim na fotke za tymi paradajkami bola grilovana ryba , super.
cica2
cesnak zbožňujem a velmi sa mi páči aj tento recept, vďaka:)....a dostať ocot vínny červený?
cica2
áno dostať aj u nás, už som vyhľadala s google...tak som si už aj odpovedala:)
kuchticka
@2010 , ty mas tak zaujimave recepty!!!, ktore sa mi vzdy hodia. Vdaka. Dufam, ze ked pouzijem moj, doma peceny chlieb, tak to bude tiez dobre.
ejta
tak toto je svetové, hneď cez víkend vyskúšam !
evanaaa
Všetko mám, mandle síce mleté- kúpené, majú aj nahrubo sekané, ale ak to ide do mixéra, asi je to jedno. Chlieb dám do sitka a tak ho namočím do vody, aby nebol moc premočený a toto všetko si uložím do: Nátierky (rubriky), dík.
elantra
mnaam a tie pekne paradajky! hned som si myslela ze nie su v polovici marca kupovane na slovensku v kauflande.. (uz nech je leto)
lucylee
fakt zaujímavý recept a nezvyčajná kombinácia surovín



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia