Foto: 2010
Ale len pre tych co maju radi cesnak.
porcie
príprava
Suroviny
1 hrncek starsi 1–2 dni bez koriek |
|
1 hrncek posekane cerstvo oprazene |
|
2 lyzice alebo citronova stava |
|
4 - strúčiky |
|
1/3 hrnceka |
|
|
|
podľa potreby |
|
|
Postup
-
1
Klasicky sa v maziary podrvili posekane struciky cesnaku s olivovym olejom a potom sa do tejto zmesy pridavali dalsie prisady ako vlaske orechy, mandle, zemiaky alebo starsi chleba. My sme pouzili mandle a chleba. Mandle sme zbavili supy (obarili) osusili a na hrubo posekali a dali na troske oleja (alebo na sucho) oprazit. Druha „moderna“ alternativa ze sa suroviny pripravia a daju do mixeru.
- 2
Z chleba okrajame korku a nakrajame na kocky a ponorime do vlaznej vody a hned vytiahneme a „vyzmykame“ vodu a odlozime na stranu. Cesnak, oprazene mandle a namoceny chleba s cervenym vinnym octom dame do mixeru a mixujeme az dosiahneme konzistenciu struhanky.
- 3
Otvorime vrch mixeru a pomaly, ako by sme isly robit majonezu, po trochach pridavame olej a miesame az dosiahneme konzistenciu pasty – hustej omacky. Treba davat pozor, aby sa nedalo vela oleja, tradicne ked chcu redsiu konzistenciu, pridaju lyzicu dve vlaznej vody. Ochutili sme sol, cerstvo mlete korenie a premiesali.
- 4
Prelozili do druhej misky a ako vsetko v Grecku postrasili dobrym olejom. Serviruje sa s rybou, jahancinou, so zeleninou ako omacka alebo ako „dip“ s chlebom ale aj ako pomazanka.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu