Chlebová nátierka Skordalia

Autor receptu: 2010

Ale len pre tych co maju radi cesnak.

3-4
porcie
20 minut minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Klasicky sa v maziary podrvili posekane struciky cesnaku s olivovym olejom a potom sa do tejto zmesy pridavali dalsie prisady ako vlaske orechy, mandle, zemiaky alebo starsi chleba. My sme pouzili mandle a chleba. Mandle sme zbavili supy (obarili) osusili a na hrubo posekali a dali na troske oleja (alebo na sucho) oprazit. Druha „moderna“ alternativa ze sa suroviny pripravia a daju do mixeru.
  2. Z chleba okrajame korku a nakrajame na kocky a ponorime do vlaznej vody a hned vytiahneme a „vyzmykame“ vodu a odlozime na stranu. Cesnak, oprazene mandle a namoceny chleba s cervenym vinnym octom dame do mixeru a mixujeme az dosiahneme konzistenciu struhanky.
  3. Otvorime vrch mixeru a pomaly, ako by sme isly robit majonezu, po trochach pridavame olej a miesame az dosiahneme konzistenciu pasty – hustej omacky. Treba davat pozor, aby sa nedalo vela oleja, tradicne ked chcu redsiu konzistenciu, pridaju lyzicu dve vlaznej vody. Ochutili sme sol, cerstvo mlete korenie a premiesali.
  4. Prelozili do druhej misky a ako vsetko v Grecku postrasili dobrym olejom. Serviruje sa s rybou, jahancinou, so zeleninou ako omacka alebo ako „dip“ s chlebom ale aj ako pomazanka.