Chlebová nátierka Skordalia
Autor receptu: 2010
Ale len pre tych co maju radi cesnak.
3-4 porcie |
20 minut minút príprava |
Postup
- Klasicky sa v maziary podrvili posekane struciky cesnaku s olivovym olejom a potom sa do tejto zmesy pridavali dalsie prisady ako vlaske orechy, mandle, zemiaky alebo starsi chleba. My sme pouzili mandle a chleba.
Mandle sme zbavili supy (obarili) osusili a na hrubo posekali a dali na troske oleja (alebo na sucho) oprazit.
Druha „moderna“ alternativa ze sa suroviny pripravia a daju do mixeru.
- Z chleba okrajame korku a nakrajame na kocky a ponorime do vlaznej vody a hned vytiahneme a „vyzmykame“ vodu a odlozime na stranu.
Cesnak, oprazene mandle a namoceny chleba s cervenym vinnym octom dame do mixeru a mixujeme az dosiahneme konzistenciu struhanky.
- Otvorime vrch mixeru a pomaly, ako by sme isly robit majonezu, po trochach pridavame olej a miesame az dosiahneme konzistenciu pasty – hustej omacky. Treba davat pozor, aby sa nedalo vela oleja, tradicne ked chcu redsiu konzistenciu, pridaju lyzicu dve vlaznej vody.
Ochutili sme sol, cerstvo mlete korenie a premiesali.
- Prelozili do druhej misky a ako vsetko v Grecku postrasili dobrym olejom.
Serviruje sa s rybou, jahancinou, so zeleninou ako omacka alebo ako „dip“ s chlebom ale aj ako pomazanka.