Chinois

Autor receptu: malinka711

Tento recept pochádza z Francúzska. Ide o kysnutý koláč (pečivo) plnený vanilkovým krémom-Crème pâtissière. Tento originálny recept som dlho hľadala, vyskúšala a keďže som bola s výsledkom spokojná, posúvam recept ďalej ....

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások: Do vlažného mlieka pridáme cukor, rozdrobené droždie a dobre zmes rozmiešame. Poprášime múkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 10-15 minút. Rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť. V mise zmiešame preosiatu múku, zvyšok cukru a štipku soli. V strede urobíme jamku a pridáme kvások, vyšľahané vajcia a vychladnuté maslo. Všetko spolu vymiesime na hladké, pevné a nelepivé cesto. Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste ho necháme kysnúť 2 hodiny.
  2. Kým cesto vykysne pripravíme creme patissiére: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a primiešame múku. Mlieko s vanilkovým cukrom, prípadne aj s dreňou z vanilkového struku privedieme k varu, prilejeme k žĺtkovej zmesi a dôkladne rozmiešame. Opäť dáme na sporák a varíme kým zmes nezhustne. Takto pripravený krém necháme vychladnúť.
  3. Z vykysnutého cesta odoberieme 1/3, ktorú vyvaľkáme na tenký, okrúhly plát o veľkosti tortovej formy. Dáme ho na dno vymastenej a múkou vysypanej formy. Zvyšné cesto tiež vyvaľkáme na čo možno najtenší obdĺžnikový plát, natrieme ho vychladnutým krémom, môžeme ho ešte posypať hrozienkami alebo kúskami čokolády podľa chuti. Zrolujeme ako a závin a nakrájame na cca 4cm kúsky. Tieto roládky potom poukladáme do formy ,,na stojáka“:). Povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Do nezapnutej! rúry vložíme misu s vriacou vodou a následne formu s naším chinois. Necháme kysnúť 1 hodinu.
  4. Vykysnuté cesto vyplní celú formu. Vyberieme ho z rúry a tiež misu s vodou. Rúru predhrejeme na 180°C. Povrch opäť potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 30-35 minút. Po upečení necháme vychladnúť 10 minút vo forme, potom opatrne vyberieme a necháme úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.
  5. Tip: Ak chcete mať povrch lesklý, ešte teplý koláč potrite glazúrou z vody a cukru alebo medu.