Chilli con Carne od susedy fotorecept

helca103 - fotkahelca103, 25. októbra 2012
Chilli con Carne od susedy (fotorecept)
Foto: helca103

Je tu pár receptov na túto dobrotu,ale tentokrát som vyskúšala úplne nový recept ktorý mi dala suseda.Trochu som sa toho bála lebo je tam Zobraziť celý popisJe tu pár receptov na túto dobrotu,ale tentokrát som vyskúšala úplne nový recept ktorý mi dala suseda.Trochu som sa toho bála lebo je tam na konci pridaná horká čokoláda. Takže som to naozaj varila s ,,rešpektom" Ja si robím fazuľu tak, že večer namočím suchú fazuľu a ráno uvarím. Kedže som skúšala recept podľa susedy a tá dáva konzervu, tak som všetko urobila tak ako ona a tu je výsledok. Viem,že to nie je originál Chilli con Carne ale nám to takto chutí.

5-6
porcií
15-20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
1 ks alebo strakatá
1 ks
1 ks
1 ks
5 strúčikov
1 ks
4-6 kocky
 strúhaný




Postup

  1. 1

    Cibuľu pokrájam a opražím na oleji.Nemusí byt nakrájaná na drobno lebo sa aj tak rozvarí a nik ju tam nenájde :-)

    Chilli con Carne od susedy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridám mäso a opekám dovtedy kým sa všetko mäso nezatiahne. Potom pridám rascu,korenie,červenú mletú papriku,podlejem vývarom /alebo trochou vody a pridám kocku bujónu/ a dusím do mäkka. Keď si fazuľu varím sama tak samozrejme používam vývar kde sa varila fazuľa.Tentokrát som použila konzervu tak preto tá voda :-)

    Chilli con Carne od susedy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridám drvené paradajky chili pastu,cesnak a bazalku, chvíľu povarím aby sa paradajky rozvarili,kedže sú drvené tak to netrvá dlho.Ak treba prilejem vývar alebo vodu. Pridám scedenú fazuľu, kukuricu a už len 5 minút povarím.

    Chilli con Carne od susedy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    No a teraz príde to,čoho som sa vždy bála...... horká čokoláda. Tu už nechám len prevrieť a hotovo.

    Chilli con Carne od susedy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Robila som to presne podľa susedy a hneď na prvý krát sa podarilo. Tá čokoláda tomu dá trochu inú a veľmi príjemnú chuť. Ničím nezahusťujem je to tak akurát.

    Chilli con Carne od susedy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na každý tanier som nastrúhala syr a ozdobila zelenou vňaťkou z cibule. K tomu som urobila ,,Ľepňíke" a naozaj nám to spolu veľmi chutilo. Kto chce zajedá chlebom.

    Chilli con Carne od susedy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť.

    Chilli con Carne od susedy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ebaka
@Helca 103,pekný fotopostup,obdivujem,lebo to ja neviem,,,skúsim dnes tvoj rcp,fazuľu mám uvarenú a zamrazenú....horkú čokoládu s manželom milujeme,tak si nám ulahodila,dík,pekný deň
rybarkuchar
Čokolády sa netreba báť. Ja som stratil zábrany v jednej rakúskej reštaurácii, keď som si ibjednal jelenie ragú na čokoláde. Nemalo to chybu. Kľudne by som jej tam šupol aj viac.
sovka62
Zaujímavé, a s tými lepníkmi to musela byť jedna báseň. @helca , keď varíš suchú fazuľu, radšej tú vodu vylej. Ja vylievam tú, v ktorej sa močila, dám variť do čistej, nechám zovrieť, vylejem a zopakujem ešte aspoň raz. Tak sa môžme fazule najesť bez následkov, aj keby sme sa chystali niekam von, zaručene nenadúva.
izabella929
robím to presne tak ako sovka.-)) a vynikajúca je...a tá tvoja veru nemá chybu.-))
helca103
@sovka62 ja tú vodu aj vylievam,nikdy nevarím strukoviny v tej vode v ktorej boli namočené.Nepovažovala som za potrebné písať ako varím fazuľu kedže som použila z konzervy.Napísala som v bode 2. ,,že používam vývar kde sa varila fazuľa." nie kde bola namočená. Tvoje rady si veľmi vážim lebo si skúsená kuchárka a viem, že aj túto radu si myslela v dobrom. Takže to tak aj beriem :-)
@rybarkuchar prvý krát som veru mala obavu čo urobí čokoláda s fazuľou ale už viem,že je to super a najbližšie skúsim pridať 1-2 kocky navyše.To jelenie ragú môže byť tiež super,rada by som ochutnala. @ebaka ďakujem, skús-neoľutuješ!
@frezia68 ,@izabella929 ďakujem strukoviny varím ako naša milá @sovka62 ale toto je taká ,,rýchlovka" keď je málo času na varenie.
helca103
@sovka62 ,ešte som zabudla napísať že,tie lepníky sú naozaj výborné aj k šošovicovej či fazuľovej polievke na kyslo.Ja ich mám rada práve s chili corn carne.
janko38
Už som to raz urobil a chystám sa zase na chate variť, chcel som len napísať,že tá čokoláda je tam dobrá.Dal som však veľa fazuli a bolo to hrozne husté bez šťavy na budúce si na to dám pozor.Ďakujem.
PS: Tie vaše lepníke som ešte neskúšal ale jedol som ich v auguste na Hontianskych slávnostich. Asi ich skúsim.
helca103
@janko38 teší ma,že Ti chutilo a ďakujem za milý komentár. Vyskúšaj aj tie Lepníke a daj vedieť ako sa vydarili :-)
ariari
A recept na "ľepníke" je niekde na webe? Ďakujem za odpoveď
radox1
preco to prezentujete Chilli con Carne,ked to Chilli con Carne nie je.
helca103
@radox1 ja tiež nekritizujem tvoje recepty a je mi jedno aký názov im dáš. Pre mňa sú napríklad tvoje ,,Spaghetti Amatriciana" obyčajné špagety s paradajkovou omáčkou ktoré robí každá druhá domácnosť na Slovensku.
Ja som dostala tento recept pod názvom ,,Chilli con Carne" a nemienim pátrať po internete či to tak je alebo nie je . Ja nie som profesionál ako Ty a nebudem maľovať po tanieri bodky a čiarky tak si to uvedom !
daniella9
no ja somsi tie špagety pozrela a myslím si ,že to nie je len taký nejaký recept, ktorý sa bežne robí v každej druhej domácnosti, skôr by som povedala, že kopa ľudí použije kečup, eidam, morcadellu.
@radox1 skôr vyjadril svoj názor nad názvom, ktorý ste zvolila. Nepoznám síce presne recept na chilli con carne, ale ak sa niekto vyjadrí, že s tým receptom nie je všetko s kostolným poriadkom, tak sa na neho netreba hned osopiť:-) Práve naopak, je to začiatok inteligentnej diskusie. A prejsť zopár stránok na nete predsa nemôže byť také ťažké, aby sa vyjasnilo, čo je alebo nie je chilli con carne, či?:-)
tiginko
klobúk dole @daniella9 , krásne si to vyjadrila. Kiež by sme všetci vedeli takto s nadhľadom a objektívne rozmýšľať...
helca103
@daniela9 neviem prečo sa tu rieši názov môjho jedla. Na nikoho som sa neosopila len som zareagovala na jeho príspevok .
Pozri si tu viacero receptov pod týmto názvom a sama uvidíš že sú podobné ako tento môj. Mne je jedno či je to A alebo B.
Každý varí podľa toho ako mu chutí. Mám to už roky pod týmto názvom, chutí nám to a nebudem to teraz meniť.
tiginko
presne o to ide @helca , ze @daniella9 presne pomenovala to, čo sa tu neustále deje na Vareche: málokto je schopný bez hnevu a podráždenia obhajovať svoj recept, jeho názov, suroviny, názory...o tom bol jej komentár... @radox1 bez napádania vyjadril svoj názor na to, že máme pomenovávať veci ich pravými menami, lebo jemu to vadí, keď to tak nie je. Jednoducho sa skús bez zbytočných emócií obhájiť, alebo uznať jeho pravdu...
helca103
@violeta si milá, ďakujem.
Zo zdravotných dôvodov ktoré tu nebudem písať nemôžem veľa vecí a každý si môže ochutiť podľa seba.
helca103
@tiginko ja som v kľude ale nebudem predsa premenovávať recept len preto,že sa to niekomu nepáči. A pomenované je to pravým menom,pretože ku mne sa recept dostal pod tým názvom a nepátrala som či sa názov bude alebo nebude niekomu páčiť. ..toto je úplne zbytočná žabo-myšia vojna.
daniella9
No tak som si pohľadala v rýchlosti nejaké info ohľadom chilli con carne a musím dať za pravdu @radox1 ovi, pretože vy ste tak váš pokrm nazvali neprávom. Verím, že to bolo neúmyselné a z nevedomosti. Vhodnejšie by bolo napr. Mäso s fazuľkou.
Po španielsky to znamená čilli s mäsom (hovädzie alebo jahňacie), a vo vašom recepte chilli absentuje, rovnako ako aj koriander – čo je úplne bežne používaná ingediencia v mexickej kuchyni, rascovec rímsky – pozor nie je to naša rasca, a tiež cukor, či príloha ako guacamole, kukuričný chlebík tortila. Naopak nemá tam čo hľadať syr, bujon, bazalka.
Schvaľujem jeho názor, pretože je opodstatnený. A nejedná sa o nejakú žabomyšiu vojnu. Ide o to, že váš názov je veľmi nešťastný a už vôbec nie je pravý, hoci sa k vám taký dostal. Vždy, ked chcete zverejniť niečo, čo nepoznáte (recept na vareche), je dôležité, aby ste si o tom niečo našli, inak môžete uviesť ľudí do omylu. A takto vzniká to, že ľudia si potom myslia, že je to tak aj v tej krajine, v našom prípade Mexiko - Texas, ale realite je to na hony vzdialené a je to prznenie...
Mrzí ma to, ale snažíte sa obhájiť neobhájiteľné a svoj pokrm vydávate za niečo, čím nie je:-(. A že ste v pohode? Ton vašich príspevkov a výkričník hovorí o niečom inom...
Dúfam, že teraz už budete vedieť, prečo sa rieši názov vášho jedla....:-)
trigorin
daniella9- názov receptu nieje chilli con carne originál,ale chilli con carne od susedky. v preklade: chilli s mäsom od susedky. ako helca kúpila,tak predala. že sa nejedná o originál ,napísala hneď v úvode,tak aké a koho uvádzanie do omylu? citujem z tvojho komentu: "vždy,keď chcete zverejniť niečo,čo nepoznáte(recept na vareche),je dôležité,aby ste si o tom niečo našli." svätá pravda.keby si helcin recept čítala,tak aj to absentujúce chilli by si našla. v postupe-bod č.3- je uvedená chilli pasta+foto použitého chilli.
daniella9
@trigorin
máte pravdu, ospravedlňujem sa:-) chilli tam síce je, aj ked v takej forme no... ale nechajme, a ten názov, síce je od susedky, napriek tomu je to ako päsť na oko...



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia