Foto: zemo
Kuchári všetkých krajín spojte sa! Presne tak som spojil mexický, stredoamerický a arabský priečinok s receptami v jeden, lebo som pripravil Chilli con carne Zobraziť celý popisKuchári všetkých krajín spojte sa! Presne tak som spojil mexický, stredoamerický a arabský priečinok s receptami v jeden, lebo som pripravil Chilli con carne arabico!
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
6 - 8 ks |
|
300 g |
|
na potieranie |
|
na chilli a či čili: | |
500 g |
|
800 g |
|
750 - 800 g |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
3 lyžice |
|
1 lyžička |
|
1 lyžička |
|
1 lyžička |
|
stredná konzerva |
|
500 ml |
|
|
|
3 lyžice |
|
Postup
-
1
Budete potrebovať osem arabských chlebov. Sú to také duté posúchy. Majú ich v supermarketoch. Myslím si, že sú balené po štyri, či šesť kúskov. Urobíme na nich kapsu. Na jednej strane ich jemne rozrežete, ale nie po celej dĺžke. Do kapsičky vložíte náplň – teda klasické chilli con carne. Môžete aj neklasické. Namiesto mäsa použijete klobásku či slaninu alebo pre vegetariánov úplne nič alebo sušené namočené sója kocky. Ak ste mäsožrúti, máte dve možnosti. Chilli si urobte podľa receptu, ktorý nájdete na vareche.sk – pridal ho freedomko – je to v chlieviku pre mexickú kuchyňu. Alebo podľa tohto môjho receptu. Upozorňujem, že ja som to robil pre väčšiu spoločnosť.
- 2
Papriky nakrájame nadrobno. Podobne aj cibuľu. V hrnci zohrejeme olej, pridáme mleté mäso a počas stáleho miešania 5 minút opekáme. (Pre vegetariánov - mäso samozrejme vynecháme. Ak dáme klobásku, nie pol kila, ale stačia dve - tri nôžky na drobno pokrájanej. Vtedy aj menej solíme!) Primiešame papriku, cibuľu a cesnak. O 10 minút pri slabom ohni miešame a varíme.
- 3
Zmes osolíme, pridáme chili, rascu a oregano. Do hrnca ďalej šupneme paradajky, pretlak, vývar i fazuľu (ozaj, ja keď som to robil, dal som aj bielu konzervovanú fazuľu namiesto jedenj kozrevy červenej a bolo tiež fajn). Všetko spolu varíme v otvorenom hrnci 15 minút. Častejšie miešame. Ak chceme mať hustejšie chilli, dáme menej vývaru. Dobre však je, aby sme odparili dostatok vody a mali hustejšiu kašu, ktorá by po naplnení do arabských chlebíkov nevytekala po plechu v trúbe, kde sa všetko zapečie.
- 4
Nakoniec nasekáme čerstvú petržlenovú vňať a vmiešame do hotového jedla. Už máme pripravené chlebové kapsy na plnenie. Ešte nezabudnúť vymastiť veľký plech, na ktorý ich poukladáme. Opatrne, aby sme chlebík neroztrhali, ich naplníme veľkou lyžicou. Na niekoľko krát do nich vkladáme chilli. Chleby naplníme asi do polovice až trištvrtiny a otvorenú časť kapsy preklopíme na vrch kapsy na pekáči. Trochu poťapkáme rukou. To aby navrchu držalo.
- 5
Keď takto na plech poukladáme všetky potrebné chleby a zvýši nám niečo v hrnci, nevadí, dá sa to dojesť so slovenským chlebom. Alebo si kúpite v obchode tie mexické lupienky toprdelíni, či ako sa volajú a zbaštíte to s nimi. Ale čiľ sa venujeme naďalej nášmu chilli. Kapsy potrieme navrchu jemne olejom so štetcom na varenie a posypeme po vrchu nastrúhaným syrom.
- 6
Dáme zapiecť do trúby pri teplote asi 220 stupňov na niekoľko minút. Sú za chvíľku chrumkavé, pozrite si obrázok. Takto by mali vyzerať, keď ich vytiahnete. Dáte každému hladošovi jeden plnený chlebík na tanier. Mal by mu stačiť. Jedlo je sýte ako dlhoročné sombréro mexického caballera. Ale zaujímevaé je, že jedlíci sú po hodine opäť hladní a sfutrujú zvyšok. Aj za studena!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Som skrátka cool, čo povieš? ::)) Ahoj, mám dcéru Luciu presne v tvojom veku, počúvam vaš teplé rezance, milujem ich a teším sa, že sa aj také baby ako Ty, zaujímajú nielen o japonském anime, ale aj o varechu. Ahoj!
dakujem za tento recept
P.S. Aby som nezabudol - ešte krátke poučenie z histórie egyptskej kuchne, ktoré nájdete aj mojich zážitkoch. Vám sa asi najviac hodí a poučte tam neznalých pravej histórie gurmánstva u vás v Egypte. Určite nezostane nikto z nich ľahostajní...
V starom Egypte sa muži namiesto varenia venovali stavbe pyramíd. To je do určitej miery pochopiteľné, lebo postaviť pyramídu nie je hračka. Vyžadovalo si celého muža takmer 29 hodín denne. Neúnosnú situáciu nevyriešila ani reforma Ramzesa II., ktoré svojim papyrusom nariadil 24 hodinový pracovný deň s tým, že zvyšných 5 hodín mali muži venovať oddychu a vareniu. Zámer panovníka stroskotal na lenivosti staviteľov pyramíd, ktorí venovali svojich 5 hodín iba spánku.
Jemný posun nastal za vlády Amenhotepa V. Faraón novátor sa rozhodol inovovať stavbu pyramíd. Tú svoju začal stavať obrátene - na špičke. Keďže vždy najviac práce a nosenia kamenia bolo treba pri stavbe základov pyramídy, muži mali po jeho inovácii viac času. Na základy stačil jeden kváder a postupne pribúdali ďalšie.
Preto sa až odvtedy datujú prvé zmienky o kuchárskych majstroch a vznikajú prvé recepty. Za zmienku stojí recept na „Vajcia boha Ra“ . Sú to krokodílie vajcia upečené pod horúcim slnkom v piesku Sahary. Alebo "Ptahotepova placka", čiže ošúpané upečené vajce stlačené dlaňami na placku.
Rozkvet egyptského kulinárstva sa skončil vtedy, keď obrátená pyramída Amennhotepa V. spadla a museli ju predsa len postaviť ako ostatné. Starí Egypťania opäť pracovali 24 hodín a 5 hodín spali. Na budúce si pošprtáme o nevariacich nadsamcoch za antických čias.
aa... ,,zemoo..." odkial wy máte do prdele tam také dobré recepty...?! xDxDxD