Chilli con carne arabico

Autor receptu: zemo

Kuchári všetkých krajín spojte sa! Presne tak som spojil mexický, stredoamerický a arabský priečinok s receptami v jeden, lebo som pripravil Chilli con carne arabico!

6 - 8
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Budete potrebovať osem arabských chlebov. Sú to také duté posúchy. Majú ich v supermarketoch. Myslím si, že sú balené po štyri, či šesť kúskov. Urobíme na nich kapsu. Na jednej strane ich jemne rozrežete, ale nie po celej dĺžke. Do kapsičky vložíte náplň – teda klasické chilli con carne. Môžete aj neklasické. Namiesto mäsa použijete klobásku či slaninu alebo pre vegetariánov úplne nič alebo sušené namočené sója kocky. Ak ste mäsožrúti, máte dve možnosti. Chilli si urobte podľa receptu, ktorý nájdete na vareche.sk – pridal ho freedomko – je to v chlieviku pre mexickú kuchyňu. Alebo podľa tohto môjho receptu. Upozorňujem, že ja som to robil pre väčšiu spoločnosť.
  2. Papriky nakrájame nadrobno. Podobne aj cibuľu. V hrnci zohrejeme olej, pridáme mleté mäso a počas stáleho miešania 5 minút opekáme. (Pre vegetariánov - mäso samozrejme vynecháme. Ak dáme klobásku, nie pol kila, ale stačia dve - tri nôžky na drobno pokrájanej. Vtedy aj menej solíme!) Primiešame papriku, cibuľu a cesnak. O 10 minút pri slabom ohni miešame a varíme.
  3. Zmes osolíme, pridáme chili, rascu a oregano. Do hrnca ďalej šupneme paradajky, pretlak, vývar i fazuľu (ozaj, ja keď som to robil, dal som aj bielu konzervovanú fazuľu namiesto jedenj kozrevy červenej a bolo tiež fajn). Všetko spolu varíme v otvorenom hrnci 15 minút. Častejšie miešame. Ak chceme mať hustejšie chilli, dáme menej vývaru. Dobre však je, aby sme odparili dostatok vody a mali hustejšiu kašu, ktorá by po naplnení do arabských chlebíkov nevytekala po plechu v trúbe, kde sa všetko zapečie.
  4. Nakoniec nasekáme čerstvú petržlenovú vňať a vmiešame do hotového jedla. Už máme pripravené chlebové kapsy na plnenie. Ešte nezabudnúť vymastiť veľký plech, na ktorý ich poukladáme. Opatrne, aby sme chlebík neroztrhali, ich naplníme veľkou lyžicou. Na niekoľko krát do nich vkladáme chilli. Chleby naplníme asi do polovice až trištvrtiny a otvorenú časť kapsy preklopíme na vrch kapsy na pekáči. Trochu poťapkáme rukou. To aby navrchu držalo.
  5. Keď takto na plech poukladáme všetky potrebné chleby a zvýši nám niečo v hrnci, nevadí, dá sa to dojesť so slovenským chlebom. Alebo si kúpite v obchode tie mexické lupienky toprdelíni, či ako sa volajú a zbaštíte to s nimi. Ale čiľ sa venujeme naďalej nášmu chilli. Kapsy potrieme navrchu jemne olejom so štetcom na varenie a posypeme po vrchu nastrúhaným syrom.
  6. Dáme zapiecť do trúby pri teplote asi 220 stupňov na niekoľko minút. Sú za chvíľku chrumkavé, pozrite si obrázok. Takto by mali vyzerať, keď ich vytiahnete. Dáte každému hladošovi jeden plnený chlebík na tanier. Mal by mu stačiť. Jedlo je sýte ako dlhoročné sombréro mexického caballera. Ale zaujímevaé je, že jedlíci sú po hodine opäť hladní a sfutrujú zvyšok. Aj za studena!