Chakalaka

Autor receptu: 2010

Chakalaka je juhoafricky relish. Co je relish tu je slovensky preklad lebo neviem http://slovnik.azet.sk/preklad/anglicko-slovensky/?q=relish a tu je anglicke vysvetlenie relish.http://en.wikipedia.org/wiki/Relish Pri stredozemnom mori maju daco podobne – ajvar alebo lutenica a v indii je to catni. Na slovensku ma jedine napada tatarska omacka. Chakalaka sa podava tepla aj studena ako priloha k BBQ - grilovacke.

15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Chakalaka je velmi jednoducha dusena zeleninova priloha, recept ma velmi vela variacii, moze byt pikantny a nestiplavy ale aj stiplavy ked sa pridaju feferonky alebo stiplava mleta paprika.
  2. Cibulu a cesnak nakrajame na drobno a oprazime na oleji. Ked mame pridame na drobno nakrajany zazvor ked nie tak neskor pol lyzicky praskoveho.
  3. Nakrajame zeleninu aku mame alebo aka je v sezone, ale mala by tam byt vzdy zaklad mrkva a paprika, ked chceme pridame na sliziky nakrajanu kapustu ked nie je na male ruzicky karfiol.
  4. Pridame na panvicu a ochutime lyzickou - dve podla chuti kari korenie a pol lyzicky papriky sladkej - alebo palivej. Podusime par minut a pridame na drobno nakrajane paradajky pridame trosku suseneho tymianu a dusime ako nam chuti nakoniec ochutime sol korenie. Chakalaka je najlepsia na druhy den- ked prejde chutami.