Chakalaka

2010 - bez fotky2010, 16. apríla 2015
Chakalaka
Foto: 2010

Chakalaka je juhoafricky relish. Co je relish tu je slovensky preklad lebo neviem http://slovnik.azet.sk/preklad/anglicko-slovensky/?q=relish a tu je anglicke vysvetlenie relish.http://en.wikipedia.org/wiki/Relish Pri stredozemnom mori maju daco Zobraziť celý popisChakalaka je juhoafricky relish. Co je relish tu je slovensky preklad lebo neviem http://slovnik.azet.sk/preklad/anglicko-slovensky/?q=relish a tu je anglicke vysvetlenie relish.http://en.wikipedia.org/wiki/Relish Pri stredozemnom mori maju daco podobne – ajvar alebo lutenica a v indii je to catni. Na slovensku ma jedine napada tatarska omacka. Chakalaka sa podava tepla aj studena ako priloha k BBQ - grilovacke.

15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

 nasekaná
 nadrobno nakrájaný
podľa chuti
 sušený




Postup

  1. 1

    Chakalaka je velmi jednoducha dusena zeleninova priloha, recept ma velmi vela variacii, moze byt pikantny a nestiplavy ale aj stiplavy ked sa pridaju feferonky alebo stiplava mleta paprika.

  2. 2

    Cibulu a cesnak nakrajame na drobno a oprazime na oleji. Ked mame pridame na drobno nakrajany zazvor ked nie tak neskor pol lyzicky praskoveho.

  3. 3

    Nakrajame zeleninu aku mame alebo aka je v sezone, ale mala by tam byt vzdy zaklad mrkva a paprika, ked chceme pridame na sliziky nakrajanu kapustu ked nie je na male ruzicky karfiol.

  4. 4

    Pridame na panvicu a ochutime lyzickou - dve podla chuti kari korenie a pol lyzicky papriky sladkej - alebo palivej. Podusime par minut a pridame na drobno nakrajane paradajky pridame trosku suseneho tymianu a dusime ako nam chuti nakoniec ochutime sol korenie. Chakalaka je najlepsia na druhy den- ked prejde chutami.

Diskusia k receptu

tatranocka
Na SK často používaná a rôzne ochutená papriková pomazánka...by asi bola k tomu najbližšie.Pridáva sa do varenia,na chlieb a aj ako dip na BBQ.Gazdinky si ju zavárajú v sezóne paprík a paradajok.
2010
Podla uja googla povodne pripravovane pre banikov namiesto cerstvej zeleniny a tym ze masa nebolo tak su proteiny nahradene paradajkovou fazulou.


kecemis
Dakujem, usetril si cas. Uz davnejsie som rozmyslal, ze si najdem recept. Takto to mam aj s ukazkou vysledneho produktu.
mariamka
toto ze je tatarska? no zbohom :)) ale inak "cdd" varime aj u nas na chudobe
motyka
Vítam - zase mám novú prílohu k mäskám a možno aj k rybke. KK*.
2010
@mariamka a ja ze mi pomozes prelozit slovo relish do slovenciny?
( relish = ochutena na kusky nakrajana zelenina casto aj ovocie varene alebo nakladane v omacke ), v ramci kontextu slova tatarka je relish, nie pomazanka.
( aj ked ja si ju tiez davam na chleba).
amelie
veľmi pekné, @2010 , netráp sa s prekladom, všetci vedia, čo je relish, ak nie, pozrú sa na tvoj recept:-)
jujoska
Paci sa mi zlozenim, ak by som sa do toho pustila tak asi by som urobila trochu viac a zasterilizovala. Odkladam do KK a verim ze vyskusam niekedy
tiginko
ja len dúfam, že si na tento recept spomeniem, keď bude tá správna zeleninová sezóna. Prosím ťa pripomeň mi ho @2010 počas nášho leta :-) Veľmi rada by som ho vyskúšala, a tiež s tou fazuľou ako kompletné jedlo. Parádny recept
2010
Dakujem vsetkym za pekne komentare a enjoy tento jednoduchy recept.



1x abul



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia