Cepelinai fotorecept

rusaliena - fotkarusaliena, 25. novembra 2012
Cepelinai (fotorecept)
Foto: rusaliena

Tradičné litovské jedlo. Je veľmi sýte a aj nezdravé, ale skvelá chuť to preváži:)

6
porcií
120 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

25 ks
600 g
4 ks
400 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Zemiaky si očistíme. Jednu pätinu uvaríme do mäkka a rozmixujeme. Zvyšné zemiaky rozmixujeme na tekutú kašu.

    Cepelinai (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z rozmixovaných surových zemiakov pomocou utierky vyžmýkame všetku tekutinu a odložíme si ju. Vznikne nám hustá a suchá hmota.

    Cepelinai (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Túto hmotu spojíme s varenými zemiakmi. Zo zemiakovej vody odoberieme škrob, ktorý ostal na dne a pridáme ho do cesta. Zmiesime.

    Cepelinai (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na oleji si osmažíme dve na drobno pokrájané cibule. Pridáme ju k mletému mäsu spolu s vajíčkom, osolíme a okoreníme. Zo zemiakového cesta si urobíme placky a na ne položíme trocha mäsa.

    Cepelinai (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytvarujeme cepelíny (teda šišky v tvare vzducholode:) ) a pomocou vody zo zemiakov zahladíme. 20 min. varíme.

    Cepelinai (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvici si osmažíme slaninku a nakrájanú cibuľu. Pridáme kelímok kyslej smotany (čo najtučnejšej) a smotanu na varenie a necháme prevrieť. Touto omáčkou polejeme uvarené cepelíny a posypeme kôprom. Dobrú chuť!

    Cepelinai (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

radulienka
Mňam, tieto cepelínky poznám, jedla som ich v jednej špecializovanej litevskej reštaurácii a boli nečakane chutné, neviem prečo by mali byť nezdravé, veď to človek neje každý deň, to by potom bryndzové halušky tiež boli nezdravé, vďaka za recept...
cistinka
Toto ma veľmi zaujalo...zvláštny postup na to cesto. Určite to niekedy zo zvedavosti vyskúšam, však je tam všetko dobré....a s tou omáčkou to musí byť super.
honestka
ocenujem originalnost receptu, taketo ma zaujmu vzdy a chutove to moze byt ozaj lahodka. tiez vyskusam.
marianne
Ano,toto Litovci ovladaju pefektne,jedla som na jednej oslave Litovcov alebo Lotysov,uz neviem,ale bolo to vynikajuce...
astheart
Z přesně takového těsta úplně stejným postupem dělám chlupaté knedlíky! :)
jarussss
cepelinky milujem...moj muz je litovec a odkedy som ich jedla v litve tak ich uz robievam aj ja. Moja svokra ich robieva naozaj na kila a nikdy nic nezostane....fakt super napad chvalim :-)
litovka
Ďakujeme za fotorecept.Vyzerá presne tak, ako si varenie cepelinai pamätám z detstva. V Palange sme sa ich v lete nevedeli nabažiť.Na zajtrašiu
oslavu narodenín sme si naplánovali prípravu cepelinai a polievku boršč.Verím, že sa podaria.Začíname :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia