Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi fotorecept
Foto: pusta
Rozmýšľala som, ako vylepšiť svoj starý recept na Celkom obyčajné lángoše, je tu sezóna nových dubákov, už mám nazbierané a nasušené, použila som ich Zobraziť celý popisRozmýšľala som, ako vylepšiť svoj starý recept na Celkom obyčajné lángoše, je tu sezóna nových dubákov, už mám nazbierané a nasušené, použila som ich ako náplň o lángošov, doplnila som kyslou smotanou a nastrúhhaným syrom Gouda - mali u nás doma na prvej premiére veľký úspech, preto som sa odvážila pridať recept aj pre Vás :-) Prajem Dobrú chuť všetkým priaznivcom, ktorí sa rozhodnú ich vyskúšať. :P
porcií
príprava
na 100 °C
Suroviny
cesto: | |
500 g extra špeciál 00 |
|
15 g čerstvé |
|
1 CL |
|
2 CL |
|
250 - 300 ml vlažná |
|
3 PL |
|
náplň: | |
1 hrsť |
|
podľa potreby vlažná na zaliatie dubákov |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
2 malé strúčiky |
|
4 vetvičky (asi) |
|
1 zväzok |
|
1 PL |
|
100 ml studené |
|
2 PL |
|
podľa potreby studená na potieranie cesta |
|
na lángoše: | |
podľa chuti pochúťková |
|
podľa chuti nastrúhaný |
|
do náplne ešte : | |
1 ks stredná |
|
na vyprážanie: | |
400 ml |
|
Postup
-
1
Najprv som namočila dubáky do teplej vody na 30 minút.
-
2
Potom som začala s cestom na lángoše, v mise som premiešala preosiatu múku so soľou, do jamky v nej som rozdrobila čerstvé droždie, posypala kryštálovým cukrom, zaliala vlažnou vodou, nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút, priliala som olej...
-
3
...a spracovala som polomäkké hladké pružné cesto, kým sa na jeho povrchu nezačali tvoriť bublinky a pľuzgieriky, poprášila som ho jemne múkou, prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 45 až 60 minút.
-
4
Kým cesto vykyslo, uvoľnila som lístočky z vetvičiek sušeného tymiánu,...
-
5
...pustila som sa do prípravy náplne. Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľku do sklovita,
-
6
..pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a dusila som ich do mäkka, vydusila až na tuk,...
-
7
...pridala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie, pre info všetkých uvádzam, že celé čierne korenie vždy meliem čerstvo ručne na starom kávovom mlynčeku do zásobníka, z ktorého odoberiem potrebné množstvo čajovou lyžičkou, nikdy nepoužívam kupované mleté čierne korenie zo sáčku, čerstvé je vždy ostrejšie, výraznejšie a chutnejšie, kupujeme v metre vždy polkilové balenie celého čierneho korenia.
-
8
Pridala som tymián a prelisovaný cesnak, ktorý som opražila len krátko, kým sa pekne rozvoňal - asi 1 minútu,...
-
9
...dubáky som zaprášila 1 PL hladkej múky, ktorú som opražila do svetlo - žltej žemľovej farby,...
-
10
...priliala som studené plnotučné mlieko a uvarila som za stáleho miešania hladký bešamel bez hrudiek, ktorý náplň perfektne spojí a nebude z lángošov vypadávať pri ich konzumovaní.
-
11
Na záver som pridala posekanú petržlenovú vňať, náplň bola hotová a nechala som ju úplne vychladnúť.
-
12
Nastrúhala som ešte goudu na hrubom strúhadle, my goudu milujeme, vy môžete zvoliť iný tvrdý syr podľa vašej chute.
-
13
Pokračovala som so spracovaním cesta, vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, pomúčila som aj vrch cesta,...
-
14
...rozvaľkala som ho do obdĺžnika o hrúbke asi 0,5 cm.
-
15
Vykrajovačom na pirohy som povykrajovala kolieska, vždy pred každým vykrajovaním som ho dobre namočila do múky, aby sa kolieska neprilepili a ľahko z vykrajovača vypadli. Môžete použiť aj iné vykrajovače o väčšom priemere, napr. na pagáče alebo vhodný sklený pohár, len ho nezabudnite pred každým vykrajovaním dobre namočiť do múky.
-
16
Na každé druhé koliesko som dala asi 1 PL vychladnutej dubákovej náplne a každé druhé koliesko som nechala voľné, okraje všetkých koliesok som po obvode potrela v šírke asi 2 cm studenou vodou, naplnené lángoše sa ľahko zlepia a budú spolu dobre držať.
-
17
0be kolieska som spojila stlačením cesta nadol a prstami som ich ešte postláčala dookola po obvode, čím vznikol akýsi vzor okolo okrajov lángošových "klobúčikov", môžete na to použiť vidličku, tieto "klobúčiky budú potom krajšie a dekoratívnejšie. Kým sa mi rozpálil olej, nechala som ich ešte prikryté čistou utierkou podkysnúť.
-
18
Naplnené lángoše som vkladala do rozpáleného oleja a vyprážala do červena a do chrumkava, z každej strany asi 1 minútu, pričom sa krásne nafúkli.. Aby bolo cesto lángošov pekne nafúknuté, dobre prepečené, krásne nadýchané, a ľahučké ako pierko, je veľmi dôležité, aby bola vrstva oleja v hlbšej panvici dostatočne vysoká, dobre rozpálená, nevkladajte nikdy viac lángošov naraz, len jeden, aby sa olej príliš neochladil, v príliš ochladenom oleji sa lángoše nevypražia nikdy do chrumkava a do červena, zbytočne sa napijú veľa oleja a neprepečú sa a boli by veľmi ťažké, aké mazľavé a nechutné.
-
19
Upečené lángoše som nechala odsať z prebytočného oleja na papierovej kuchynskej utierke.
-
20
Horúce hotové lángoše som podávala s poriadnou dávkou kyslej pochúťkovej smotany a nastrúhanej goudy, je to výdatné a sýte, krásne voňavé a mimoriadne chutné jedlo, po ktorom sa výborne šmýka vychladený a správne orosený Pilsner Urquell :-))) Vrelo odporúčam vyskúšať aj Vám a prajem Dobrú chuť :P
-
21
Záber zblízka: dobre vidno na obrázku početné dierky až oká v lángošovom ceste, jeho nadýchanosť a ľahkosť, ako aj dobré prepečenie lángošov, mäkkosť vo vnútri a chrumkavosť na povrchu lángošov. Prvá premiéra Plnených lángošov s dubákmi dopadla u nás doma nad očakávanie výborne, čoskoro pečiem pre mojich chlapov znovu :-)
DAKUJEM :-)))
môžu byť kľudne šampiňóny, akékoľvek dobré huby, ktoré vám chutia, bude to aj tak skvelé jedlo.
bešamel tu slúži len ako spojka, nie je podmienkou ho pridať, ale poviem ti, že pri jedení týchto plnených lángošov, náplň určite nevypadáva, sprav, ako bude tebe dobre.
joooj, tie fotky ma neuveriteľne tešia:-) dnes som si už za ne pekne zlizla :-))))), ale fakt mali pravdu.
dakujem za uznanie, za uloženie do KK i za 5*
dakujem ta pochvalu a uznanie :-)
niekedy raz...
každému sa páči niečo iné.
povedz, načo sa ty vôbec obťažuješ s tým, čo sa ti nepáči...???
šte si ublížiš a to by ma mrzelo veľmi.
som rada, že tebe sa recept páči.
dakujem.
potešil si ma, že tebe sa recept páči.
dakujem.
Len mi nejde do hlavy, ked "je tu sezóna nových dubákov, už mám nazbierané a nasušené, použila som ich ako náplň o lángošov", preco museli byt huby nazbierane, nasusene, aby mohli byt znova namocene vo vode.
Ved tam dam neake cerstve /aj ked nie dubaky/ z dnesnej rannej hodinovej prechadzky lesom a basta ;)
Ešte chceš niekomu tvrdiť, že ty nie si @popolvar ? To môžeš tak svojmu najlepšiemu priateľovi, o ktorom tiež pochybujem. Dúfam, že tento komentár nie je mimo obliga tejto stránky. Je to len vyjadrenie k receptu a jeho autorke. Recept a ani autorka receptu sa mi nepáčia!
povedala som, že nie som @popolvar a tak to aj je, over si to spokojne.
mne je úplne jedno, čo si myslíš a či sa tebe recept alebo ja páčim,
nesadli sme si a to je všetko.
Pekný deň ti prajem a chod k tvojim obľúbeným receptíkom a autorkám, je ich tu viac pekných.
pre tvoje info, už ma tu vyhlásili za @izabella929 , za @akotak...a mnohých iných, požiadali redakciu, ktoirá potvrdila, že to nie som ja.
tak ti nič nebráni, aby si požiadal aj ty teraz.
moje svedomie je čisté aj v tomto prípade a ty sa presvedč,a až potom rozprávaj.
už viac nebudem na teba reagovať, lebo si aký si, škoda, muž v tvojich rokoch by mal mať viac slušnosti v sebe.
ale to je tvoja vec, mňa to už nezaujíma, ani netrápi.
@hanak , nemáš pravdu. redakcia ti neprezradí len to, kto konkrétne to je,
ale povie ti, či som to ja alebo niekto iný.
takže bez obáv.
na nikoho sa nehrabem, @izabella929 varí podľa svojho, ja varím tiež podľa svojho, skrátka inak.
nemožno nás porovnávať, každá máme svoj vlastný štýl.
budeš sa čudovať, ja sa hlboko skláňam pred jej úžasnou pracovitosťou, nie dnes, už dávno pred tebou, všetky jej rp som hodnotila vysoko pozitívne, podľa môjho názoru varí dobre a cukrárka je teda excelentná, myslím, že na ňu nemá nikto.
poviem úprimne, že sme sa v minulosti nepohodli pre jej Králika v kapuste, ale to neznamená, že si jej prácu nevážim a okrem toho je to len naša vec. - jasné???
chod radšej variť a pochlebovať tým, ktorí sú na to odkázaní. -)
ja môžem hodnotiť koho ja chcem, nie koho my určíš :-)
HOWGH:
niekde som čítala takú múdrosť:
ked jedným prstom ukazujete na niekoho /vinníka/..všimnite si-že ostatné smerujú k vám..
prosím-nekaz radosť z varecháčskeho večera ostatným nám..
Inak, dostal som info, ze ti tie dubaky, tie "ktore si ty nazbierala a nasusila", poslala jedna nemenovana varechacka postou... ;)
Ani to nieje pravda pocitam, vsak? Popolvar nas, najvasci na svete ;)
Hadam "nie koho mi určíš", ci?
dakujem.
dakujem za uoženie do kk, komentár nepotrebujem, lángoš je skvelý a tvojich 5* hovorí za všetko :-)
neodpovedám, nekomunikujem s nimi :-)
máš pravdu, že je jedno, kto recept pridal, podstatné je, či je to dobrý recept.
áno, aj podľa mňa je to stránka o varení :-)
dakujem ti.
teší ma, že podľa teba som výborne napiekla :-)
dakujem.
Sa usvedcujes sama a ani o tom nevies ;)
dakujem.
som rada, že som ťa inšpirovala :-)
dakujem za pochvalu.
@puste teda nezavidim, jej nieje co...
Co to sem tahas? Portal nahuby? Co to nenapises na portal nahuby? Ak tam nebude take individuum, ako @pusta , tak nieje dovod rypat ;)
Ale tak vidim, ze si tam ty a ty daleko od @pusty nemas....
A mimochodom, take huby ako mam v kosiku nechavajte aj nadalej slimakom... Slimaci ako ja ich z radostou pozbieraju ;)
"patria medzi najlepsie tu na vareche"
Ak ano, tak nemas sudnost a nemam sa s tebou o com dalej bavit ;)
Ale nie, boze chran!
@pusta je naj kucharka na varecha.sk, nieje nad nu. A teraz sa jej vsetci spolocne poklonime a podakujeme za jej najlepsie recepty.
@pustine su naj, naveky vekov amen! :D
A po jej rcp´s hned tie tvoje ;)
dlhodobo @megdesign organizoval útoky proti mne, plieskal mi o hlavu, že som zablokovaná na Toprecepty a že som bola zablokovaná na Varecha.sk, nikdy som sa tým netajila, napokon dôvody, prečo to bolo, všetci vieme, posledne som o tom obšírnejšie napísala komentár v diskusii Mazanie komentárov, ktorý som ukončla vetou: "Akým právom???"
vymýšľal si o mne zablokovania na weboch, kde som nikdy nebola :-)
bolo jeho zbožným želaním, aby ma tu zase zablokovali, organizoval aj petície...a
@megdesign bol pred 4 dňami zablokovaný, vzápätí si dal nový nick
@megdesign 1 a robí presne to isté.
nechápem, ako môže na Vareche vyskakovať dalej, ked bol zablokovaný on ?????
máš pravdu, on a jeho šikanovacia čata má byť zablokovaná aj 1000x!!! niekto tu spomenul aj možnosť zablokovania IP adresy. bol by konečne pokoj a Varecha by prekvitala bez nich.
ja som každému, kto sa slušne spýtal na môj blok, som vždy priamo a otvorene odpovedala,@megdesign 1 len zahmlieva, to hovorí samo za seba!!!
predpokladám, že si to redakcia všimne a čodskoro im BAN dá, oni nesvinia recepty len mne, napádajú aj iných slušných užívateľov ako napr. @jozka2 ,@gitka61 , @mia123 , @amelie @2010 , @marianne - teba... a mnoho tých, čo sa boja ozvať, kopu dalších, takých čo veľa pre Varechu spravili a robia.
to zablokovanie si @megdesign 1 a jeho kumpáni, nemusím ich menovať, právom zaslúžia a bez diskusíí, pretože prznia tento portál o varení a sú len jeho hanbou doma i vo svete.
ta @marianne , ty neodchádzaj!! ty nemáš prečo odísť, pekne ťa poprosím, radšej napíš o nich mail redakcii, lebo sú tak zavalení prácou a inými povinnosťami, že všetko nestačia sledovať.
ešte dodám, že napáda hnusne adminky i @tomas - čo je už nebotyčná nehoráznosť.
ak napíšu viacerí takí, ako si ty @marianne , redakcia bude mať pádny argument a vyhovie nám
máš vysokú ľudslkú, morálnu i pracovnú úroveň.
teší ma práve preto, že sa ti môj recept páči, je to pre mňa veľká česť a zaväzuje ma to. budem rada, ak niekedy tento recept aj vyskúšaš.
dakujem ti za uznanie mojej práce a za pochvalu :-)
vo všetkom súhlasím s tvojim názorom, prečítaj si, čo som napísala pre
@marianne , nájdeš tam môj názor o celom.
aj teba pekne poprosím, napíš o tom všetkom redakcii a výsledok sa určite dostaví.
dakujem.
píšu o tom rovńako varecháči aj mne, boja sa však vyjadriť verejne, aby sa táto šikanovacia neobula hnusne aj do nich.
včera som sa dočítala o takomto svinstve dokonca v komentároch pod receptom na Paradajkovú polievku po mojom od @sracz a to je uznávaný a starý varecháč. tak toto už presahuje všetko...
súhlasím, že tu už ide o princíp...nie o osoby a recepty.
a poviem ti, ak odídete, ak sa nespojíme, tak vyhrá @megdesign1 a jeho šikanovacia čata, bude bačovať každému.
preto som toho názoru, že neodchádzajme, spojme sa, zakročme spoločnými silami a nedovoľme im, aby zničili taký krásny portál o varení, ktorým je Varecha.sk :-(
súhlasím s tebou...pozri, čo som napísala dnes ráno pre @marianne a @mia123 , to isté píšem tam aj tebe.
napíš aj ty o tom všetkom mail redakcii a uvidíme, či sa im bude dariť v rozvratnej činnosti zničiť Varechu.sk.
netreba im to dovoliť!!!
sú to dve rozdielne veci. ved ked sa pozrieš pod recept, začína vľavo hore pod Postupom táto kolónka hrubo vytlačená:
KOMENTÁRE K RECEPTU
zrejme je ľahšie zasierať celý portál nenávistnými invektívami, než vyjadriť sa len k receptu a ešte k tomu slušne, aj ked negatívne.
tobôž niečo slušne vyriešiť v TS, to nerobia, čo keby si ich sprdla a nedajbože ešte aj zverejnila, ako ťa napadli tam.
vid, čo spravili @chutimi a @kimlo - úbohé...sprosté.
byť slušní a objektívni, to by museli mať aj určitú úroveň
ospravedlňujem sa vopred, za to, čo napíšem, robí im dobre ,verejne onanovať, aspoň slovne...ked inde a fyziologicky to nie je možné :-)
@2010 to dnes ráno vystihol trefne DDDDD
potešila si ma. :-)
Prajem ti Pekný pohodový a vydarený deň!
poviem ti, že okrem iných portálov som aktívna aj na No.Salty, kde to majú zorganizované tak, že pustia negatívny koment, ale musí byť len slušný a je právom autora receptu slušne odpovedať.
žiadne invektívy a sprosté komentáre tam neprejdú - a nikto sa s nikým neháda :-)
pokiaľ na Vareche nebude zmenený Organizačný poriadok v tomto zmysle, tak vôbec nie je zbytočné apelovať mailami na redakciu v tomto smere, komentáre - blok, potom to veru má zmysel zo strany ostatných slušných používateľov a tak zabrániť týmto šikanám a odstrániť z portálu Varecha.sk strach a dostať tento portál na slušnú úroveň tu doma a podotýkam v celom svete - to je zatiaľ jediná cesta, ako to dosiahnuť, to určite nie je plytvanie energiou.
nádherne si ma rozosmial DDDDD
len treba upresniť ešte, či Tantický sex Bódhisattva alebo podľa prastarých hinduistických náuk :-)))
v každom prípade mu chýba k tomu LOTOSOVÝ KVET v TANTRICKOM SEXE v budhistickom ponímaní DDDDD
dakujem ti za nádherný srdečný smiech hned ráno :-)
tiež si myslím, že redakcia to má veľmi ťažké a aj bude mať ťažké, kým zásadne nezmení svoj Organizačný poriadok a to, čo najskôr, ak nechce, aby sa Varecha k vôli tým individuám nerozpadla a definitívne nestratila svoju úroveň a dobré meno.
toto už nemá obdoby, včera sa pustili do @mia123 , do @jozka2 a dokonca do @sracz , a teba @kukulienka71 napádajú už dávno a často.
kým to nebude tak ako je to na No.Salty, na viacerých iných variacich weboch, kde by si po prvom raze už viac nikdy ani nešpetli, lebo okamžitý blok na IP adresu bez vysvetlenia, zatiaľ to bude pokračovať, čo už je skutočne neúnosné.
preto to nevidím inak, zatiaľ sa spojiť, nedovoliť im to a apelovať spoločne na redakciu, zatiaľ ich blokovať nemilosrdne do úmoru a zásadne zmeniť čo najskôr doterajší Organizačný poriadok.
ešte nikdy a nikde som sa nestretla s takou neslýchanou drzosťou, že by užívatelia nerešpektoval admini a šéfov webu, napádali ich a ostatných užívateľov beztrestne , ako tu na Vareche.sk.
nekompromisne by všade skončil.
tu už vôbec nejde len o mňa, tu už ide o vedenie tohto webu, o admini, ide o všetkých užívateľov a o dobré meno portálu Varecha.sk, ide o základný princíp, ako sa vyjadrila aj @marianne a iní.
dakujem ti, že si sa nebála ozvať - prosím pošli kópiu tvojho príspevku mailom redakcii, potrebujú aj ten tvoj!!!
Verím, že nám slušní ľudia a tí, ktorí sa zaujímajú o dobré jedlo zostanú verní.
@hanak má BAN
@megdesign posledné varovanie.
Celé diskusie prerobíme, zmeníme. Zanalyzujeme chovanie škodcov, a podnikneme isté kroky. Možno aj mimo online prostredia.
veľmi pekne dakujeme.
veríme všetci slušní, že po vašom zásahu a reorganizácii radi zostaneme.
Pekný deň!
pokojná pracovná atmosféra pri varení, dobré vzájomné vzťahy a solidarita so slušným chovaním a vystupovaním na úrovni, vzájomná úcta - iba prospeje všetkým slušným varecháčom , ako i vedeniu tohoto portálu o varení a jeho dobrého mena doma i v celom svete.
nie je to len môj názor.
"súhlasím, že tu už ide o princíp...nie o osoby a recepty.
a poviem ti, ak odídete, ak sa nespojíme, tak vyhrá @megdesign1 a jeho šikanovacia čata, bude bačovať každému."
@pusta , ale "nam" ide o to, aby si opustila varechu ty, lebo podla "nas" prave ty prznis portal varecha.sk. Vie to o tebe aj samotna redakcia a tak sa aj vyjadrila....
S @jozka2 som si vymenil niekolko TS /a bolo ich dost/ a vyjasnilil sme si o co ide mne, o co ide jej. A nemame voci sebe nic, co by bolo utocne, provokacne. @jozka2 ak mozes a je to pravda potvrd.
Detto @svedka. Je to osoba, colvek, ktora mi bola hned od zaciatku mila, dobre sa s nou pisalo. Bola tam mensia vymena nazorov, ale tiez nemyslim, ze by som mal nieco voci nej osobne.
Tak isto ty @kukulienka velmi dobre vies, ze ak je recept super, pochvalim. Vsimla si si to? A to nie preto, sa chcem zaliecat, alebo tlacit niekam ako niekto nemenovany. Cisto objektivne komentujem. Napisem to, co si myslim. Tak isto sme popisali vela TS a vies o co mi v "sikane" @pusty ide a islo. Ci nie?
Este by som sa vyjadril k @puste , ako mozem..... mam pravidelny a zdravy sex a teba k neakemu uspokojovaniu... brrrr... hroza pomysliet.
Ziadna TS neprisla :/
Inak @redakcia , preco nema uzivatel @2010 taktiez BAN, ked umyselne meni a nadava uzivatelovi uz len v jeho nicku?
@2010 "debila" mas vies kde, uz som ti to pisal niekde ;)
Ok, tak pockam ;)
Uprimne, tesim sa na tu buducnost....
PS: Preco vsetci beriete moje vyhlasenie za "litteralis". Ved som tam jasne napisal pre a proti ;) /adiuncta, za ktorych by bolo dane splnene/
oplatilo sa spojiť sily a bojovať za varechu a slušných varecháčov:-)
dakujem, že si zostala.
Pekný večer.
Ver mi, zle to cele chapes ;)
@redakcia písala okrem iného, že aktívny užívateľ je aj ten, kto pridá slušný koment k receptu.....nie invektívy a pod . tá druhá časť nie je predsa tvoj problém :-)
ludokop05@gmail.com
dakujem.
myslím, že recept je naozaj dobrý a môže sa kedykoľvek hodiť :-)
dala som dubáky, lebo som mala čerstvo nasušené a krásne dráždivo voňali, dubáky milujeme.
teší ma, že tebe sa recept vidí zaujímavý,môj nápad sa ti páči a verím, že si pochutnáš :-)
vážim si tvoj postoj, dakujem za tvoje pekné hodnotenie :-