Foto: pusta
Viem, že je tu viac receptov na túto dobrotu. Moja mama kedysi pred viac ako 50-timi rokmi predávala v Bratislave ako prvá lángoše na Zobraziť celý popisViem, že je tu viac receptov na túto dobrotu. Moja mama kedysi pred viac ako 50-timi rokmi predávala v Bratislave ako prvá lángoše na starom Centrálnom trhovisku. Robila ich podľa receptu z Madarska, ktorý doniesol odtiaľ jej kolega. Išli veľmi na odbyt. A ja ich robím rovnako. Nedávam do nich žiadne vajíčko, ani mlieko a zemiaky alebo kyslú smotanu. Len pridávam do cesta olej, sú ešte nadýchanejšie a nepotieram kašičkou z cesnaku, ale dávam k nemu plátky cesnaku, každý si ich dochutí sám.
príprava
na 100 °C
Suroviny
500 g |
|
15 g čerstvé |
|
250 ml vlažná |
|
3 PL |
|
2 CL do cesta |
|
1 CL |
|
6 PL na vysmážanie |
|
podľa chuti na posypanie |
|
podľa chuti pokrájaný na plátky |
|
Postup
-
1
Do vandlíka nasypem múku /nepreosievam/, premiešam so soľou, prostred vyhlbim jamku, namrvím do nej droždie, posypem kryštálovým cukrom, zalejem vlažnou vodou, prikryjem čistou utierkou a nechám na teple vykysnúť kvások.
-
2
Ked kvások vykysol - cca 15 minút, prilejem olej. Cesto sa stane ľahším a nadýchanejším.
-
3
Dôkladne spracujem, až sa na ceste začnú tvoriť na ceste malé pľuzgieriky.
-
4
Nechám na teplom mieste prikryté čistou utierkou vykysnúť na dvojnásobný objem. cca 45 minút.
-
5
Potom cesto vo vandlíku ešte raz prepracujem, vyformujem z neho valec, ktorý prenesiem na jemne pomúčenú dosku.
-
6
Valec pokrájam na rovnaké diely, z tohoto množstva vyjde cca 6 kusov lángošov. Ak robím menšie lángoše, tak je to viac kusov. Najprv valec rozkrojím na polovicu a každú polovicu na rovnaký počet dielov.
-
7
Každý jednotlivý diel ešte prepracujem, vytvorím z nich bochníčky, dám na dosku a nechám ešte podkysnúť - cca 15 až 20 minút.
-
8
Vykysnuté bochníčky stlačím na plocho dlaňou a vytiahnem oboma rukami od stredu k krajom, kolom dookola, asi na veľkosť panvice, v ktorej ich vysmážam. Nevyťahujem ich veľmi do tenka, aby sa neprederavili a okraje nechávam silnejšie, aby pri zakusnutí pripomínali kusnutie do chleba. Ak by boli veľmi tenké, tak sa nenafúknu, budú tvrdé a budú sa lámať, ľahko sa spália.
-
9
V panvici rozpálim olej, až sa z neho takmer dymí, vložím lángoš a smažím ho z jednej strany...
-
10
...potom z druhej strany. Lángoše vysmážam len do ružova, nie do tmavej farby, lebo potom sú tvrdé. Takto vysmažené lángoše sú veľmi ľahučké, pekne nafúknuté a zvnútra sú duté. Ak by olej nebol dosť rozpálený, lángoš by ním nasiakol a bol by ťažký.
-
11
Vysmažený lángoš položím na tanier pripravený hned vedľa panvice a jemne osolím, ale len z jednej strany.
-
12
Povrch hotových lángošov pokladiem plátkami cesnaku. Podávam ako prílohu k polievkam na kyslo alebo k sýtejším polievkam. Ak ich podávam samostatne, pripravím k nim horúci citronový čaj, vtedy ako jedlo na večeru.
@Pusta recept si ukladám, určite ho vyskúšam. Ja robievam so smotanou...(klasika v tejto dobe)
Mám otázku: vie mi niekto poradiť ako sa robí taká tá cesnaková kašička, čo ju majú v každom stánku s langošmi? myslela som, že je to popučený cesnak so soľou a olejom, ale zdá sa mi, že to nie je celkom ono, je tam namiesto oleja voda?
vďaka
k obedu
robíme ich so spomienkou na teba, lebo nám veľmi chutia
sú jednoduché a nie je stým veľa práce super recept
hned idem dat robit cesto:))mnam mnam
daj vedieť, ako sa ti vydarili.
dakujem.
dakujem za pochvalu.
no to ma nesmierne teší, že sa ti tak vydarili, že to bolo konečne také, ako ti chutia.
veľmi sa teším s tebou. budem sa dalej snažiť pridávať dobré recepty.
dakujem ti za pochvalu.
tiež ťa pozdravujem :-) a želám pekný májový deň.
lángoše, to je však niečo iné, tie sa majú zásadne konzumovať za čerstva a za horúca. ak vychladnú, sťažknú, vysušia sa a lámu, už nie sú mäkké, stvrdnú - úplne sa zmení ich kvalita.
hádam by som ti poradila aspoň toľko, ak dostaneš na ne chuť, tak ich vyber z mrazáku asi 12 hodín vopred, nechaj íich voľne rozmraziť pri izbovej teplote.
ak lángoše u nás úplne vychladli /nezmrazené/, trebárs boli na obed, tak pred večerou ich mama dala na plech, lángoše pokropila studenou vodou a asi 5-8 minút ich nechala len zohriať, aby boli teplé. vdaka vode sa preparili a primerane zmäkli. pozor! nepiecť! síce už neboli ako celkom čerstvé, ale po vybratí sa ihned podávali a celkom dobre sa jedli. nesmieš ich nechať znovu vychladnúť. na plech daj pečiaci papier, vyhrej trúbu na 180 stupňov C predtým!
ak by ti to ani potom nechutilo, tak potom už len nechať zoschnúť a použiť na strúhanku, netreba ich vyhadzovať. tiež po namočení do studenej vody podobne ako včerajšie žemle, potom rozmelniť a použiť do plnky či do fašírky.
ak mám viac cesta, dám neupečený zvyšok cesta do mikroténového vrecka na voľno uzavretého s ponechaním určitého voľného priestoru nad cestom. potom odoberiem z cesta potrebné množstvo, ktoré nechám zohriať pri izbovej teplote a potom postupujem ako pri čerstvých lángošoch, upečiem. tie sú bez chyby.
takto skladované hotové lángošové cesto vydrží v chladničke asi 7 - 10 dní a vždy môžeš mať čerstvé, horúce a chutné lángoše. to keby si robila na budúce a zostalo by ti ešte cesto.
dúfam,. že som ti pomohla :-)
dakujem za milú správu od teba.
dakujem za skvelú správu.
teší ma, že sú výborné.
dakujem.
Pozeram foto tvojho langosa...bohato natuningovane a pekne.Dakujem kamarat a tiez gratulujem.
pozdravujem srdečne teba i našich chlapcov v NL - nech vám len chutí :-)
dakujem za skvelú správu a krásny deň ti prajem.
v podstate sa nič závažného nestalo, len dnes dodrž, čo som ti teraz napísala. na budúce už budeš vedieť,
sama som zvedavá na výsledok, potom daj vedieť.
držím ti všetky palce, nech sa ti tvoj prvý pokus vydarí.
každý lángoš, ak vychladne, tak stuhne trošku.
to nič, každý z nás robí chyby a tým sa aj učí :-)
aj mne sa veru stane, teraz už určite budeš veduieť aj ty, nič si z toho nerob!
dakujem ti za skvelú správu, nech ti to dobre varí!!!
dakujem za skvelú správu.
dakujem za skvelú správu
potešila si ma, že akurát na sviatky budú u vás :-)))
dakujem i za peknú pochvalu.
Si šikulienka - skúsim sa inšpirovať ďalšími Tvojimi receptami ;-).
Veľa zdravia celej Tvojej rodine prajem! ♥
---UPRAVENE REDAKCIOU---