Celkom obyčajné langoše fotorecept

pustaPusta, 10 ročné dievča, Bratislava, 18. februára 2012 13:54
Ďalšie jej recepty »

Celkom obyčajné langoše (fotorecept)Foto: pusta

Viem, že je tu viac receptov na túto dobrotu. Moja mama kedysi pred viac ako 50-timi rokmi predávala v Bratislave ako prvá lángoše na starom Centrálnom trhovisku. Robila ich podľa receptu z Madarska, ktorý doniesol odtiaľ jej kolega. Išli veľmi na odbyt. A ja ich robím rovnako. Nedávam do nich žiadne vajíčko, ani mlieko a zemiaky alebo kyslú smotanu. Len pridávam do cesta olej, sú ešte nadýchanejšie a nepotieram kašičkou z cesnaku, ale dávam k nemu plátky cesnaku, každý si ich dochutí sám.

90 min
príprava
10 min
na 100 °C

Suroviny

500 g
15 g čerstvé
250 ml vlažná
3 PL
2 CL do cesta
1 CL
6 PL na vysmážanie
podľa chuti na posypanie
podľa chuti pokrájaný na plátky

Postup prípravy

  1. 1

    Do vandlíka nasypem múku /nepreosievam/, premiešam so soľou, prostred vyhlbim jamku, namrvím do nej droždie, posypem kryštálovým cukrom, zalejem vlažnou vodou, prikryjem čistou utierkou a nechám na teple vykysnúť kvások.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked kvások vykysol - cca 15 minút, prilejem olej. Cesto sa stane ľahším a nadýchanejším.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dôkladne spracujem, až sa na ceste začnú tvoriť na ceste malé pľuzgieriky.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nechám na teplom mieste prikryté čistou utierkou vykysnúť na dvojnásobný objem. cca 45 minút.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom cesto vo vandlíku ešte raz prepracujem, vyformujem z neho valec, ktorý prenesiem na jemne pomúčenú dosku.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Valec pokrájam na rovnaké diely, z tohoto množstva vyjde cca 6 kusov lángošov. Ak robím menšie lángoše, tak je to viac kusov. Najprv valec rozkrojím na polovicu a každú polovicu na rovnaký počet dielov.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každý jednotlivý diel ešte prepracujem, vytvorím z nich bochníčky, dám na dosku a nechám ešte podkysnúť - cca 15 až 20 minút.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykysnuté bochníčky stlačím na plocho dlaňou a vytiahnem oboma rukami od stredu k krajom, kolom dookola, asi na veľkosť panvice, v ktorej ich vysmážam. Nevyťahujem ich veľmi do tenka, aby sa neprederavili a okraje nechávam silnejšie, aby pri zakusnutí pripomínali kusnutie do chleba. Ak by boli veľmi tenké, tak sa nenafúknu, budú tvrdé a budú sa lámať, ľahko sa spália.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V panvici rozpálim olej, až sa z neho takmer dymí, vložím lángoš a smažím ho z jednej strany...

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...potom z druhej strany. Lángoše vysmážam len do ružova, nie do tmavej farby, lebo potom sú tvrdé. Takto vysmažené lángoše sú veľmi ľahučké, pekne nafúknuté a zvnútra sú duté. Ak by olej nebol dosť rozpálený, lángoš by ním nasiakol a bol by ťažký.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vysmažený lángoš položím na tanier pripravený hned vedľa panvice a jemne osolím, ale len z jednej strany.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Povrch hotových lángošov pokladiem plátkami cesnaku. Podávam ako prílohu k polievkam na kyslo alebo k sýtejším polievkam. Ak ich podávam samostatne, pripravím k nim horúci citronový čaj, vtedy ako jedlo na večeru.

    Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 12
ohodnoť recept:
Hlasovalo 54 ľudí (4,3 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist