Celkom obyčajné langoše (fotorecept)

Celkom obyčajné langoše (fotorecept)
Foto: pusta
pustaPusta, recept pridal: 18. februára 2012 13:54Ďalšie jeho recepty

Viem, že je tu viac receptov na túto dobrotu. Moja mama kedysi pred viac ako 50-timi rokmi predávala v Bratislave ako prvá lángoše na starom Centrálnom trhovisku. Robila ich podľa receptu z Madarska, ktorý doniesol odtiaľ jej kolega. Išli veľmi na odbyt. A ja ich robím rovnako. Nedávam do nich žiadne vajíčko, ani mlieko a zemiaky alebo kyslú smotanu. Len pridávam do cesta olej, sú ešte nadýchanejšie a nepotieram kašičkou z cesnaku, ale dávam k nemu plátky cesnaku, každý si ich dochutí sám.

Suroviny

90
minút
príprava
10
minút
na 100 °C

Postup prípravy receptu

1

Do vandlíka nasypem múku /nepreosievam/, premiešam so soľou, prostred vyhlbim jamku, namrvím do nej droždie, posypem kryštálovým cukrom, zalejem vlažnou vodou, prikryjem čistou utierkou a nechám na teple vykysnúť kvások.
Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 1

2

Ked kvások vykysol - cca 15 minút, prilejem olej. Cesto sa stane ľahším a nadýchanejším.
Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 2

3

Dôkladne spracujem, až sa na ceste začnú tvoriť na ceste malé pľuzgieriky.
Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 3

4

Nechám na teplom mieste prikryté čistou utierkou vykysnúť na dvojnásobný objem. cca 45 minút.
Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 4

5

Potom cesto vo vandlíku ešte raz prepracujem, vyformujem z neho valec, ktorý prenesiem na jemne pomúčenú dosku.
Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 5

6

Valec pokrájam na rovnaké diely, z tohoto množstva vyjde cca 6 kusov lángošov. Ak robím menšie lángoše, tak je to viac kusov. Najprv valec rozkrojím na polovicu a každú polovicu na rovnaký počet dielov.
Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 6

7

Každý jednotlivý diel ešte prepracujem, vytvorím z nich bochníčky, dám na dosku a nechám ešte podkysnúť - cca 15 až 20 minút.
Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 7

8

Vykysnuté bochníčky stlačím na plocho dlaňou a vytiahnem oboma rukami od stredu k krajom, kolom dookola, asi na veľkosť panvice, v ktorej ich vysmážam. Nevyťahujem ich veľmi do tenka, aby sa neprederavili a okraje nechávam silnejšie, aby pri zakusnutí pripomínali kusnutie do chleba. Ak by boli veľmi tenké, tak sa nenafúknu, budú tvrdé a budú sa lámať, ľahko sa spália.
Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 8

9

V panvici rozpálim olej, až sa z neho takmer dymí, vložím lángoš a smažím ho z jednej strany...
Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 9

10

...potom z druhej strany. Lángoše vysmážam len do ružova, nie do tmavej farby, lebo potom sú tvrdé. Takto vysmažené lángoše sú veľmi ľahučké, pekne nafúknuté a zvnútra sú duté. Ak by olej nebol dosť rozpálený, lángoš by ním nasiakol a bol by ťažký.
Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 10

11

Vysmažený lángoš položím na tanier pripravený hned vedľa panvice a jemne osolím, ale len z jednej strany.
Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 11

12

Povrch hotových lángošov pokladiem plátkami cesnaku. Podávam ako prílohu k polievkam na kyslo alebo k sýtejším polievkam. Ak ich podávam samostatne, pripravím k nim horúci citronový čaj, vtedy ako jedlo na večeru.
Celkom obyčajné langoše (fotorecept) - obrázok 12



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 20 ľudí (4,5 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • bejgi, 18. februára 2012 o 17:08
    nadýchané, dobrý recept :)


  • marianne69, 18. februára 2012 o 17:12
    vyborny recept,skusim tieto Tvoje @pusta


  • izabella929, 18. februára 2012 o 17:50
    máš ich pekné, nadýchané.-)) u nás sú jedlo č. 1...robím ich často a na všelijaké spôsoby.-))


  • alena45, 18. februára 2012 o 18:01
    aj ja ich robím takto a tak viem, že si ešte si zabudla povedať, že prekrásne voňajú.


  • marianne69, 18. februára 2012 o 18:03
    este sa vratim k tvojmu receptiku @pusta ,ked jedavam kusky cesnaku tak mi nerobi dobre,vypala mi dieru v zaludku:-),ale ked ho rozpucim do oleja s troskou soli a potom natriem maslovackou na langos,tak nemam ziaden problem,to pisem ,keby nahodou mal niekto problem s platkovym csnakom ako ja:-)


  • afataga, 18. februára 2012 o 18:17
    krasne musim ich vyskusat


  • marcy, 18. februára 2012 o 20:01
    určite ich vyskúšam ešte do popolcovej stredy,nejak na sladko šišky mi nešli na chuť,ale na langoše som zabudla....všetko od Teba mi vyšlo,tak sa teším aj na túto dobrotu :))


  • sovka62, 19. februára 2012 o 07:59
    Áno, pravé langoše sú bez vajec, bez mlieka, bez smotany. Múka, soľ droždie voda, ja nedávam ani ten olej, lebo ich chcem chrumkavé.


  • sneica, 19. februára 2012 o 08:17
    vyzeraju vyborne...u nas idu langose na dracku...:))) robievam cesto bez vajec aj bez oleja...


  • maculienka123, 19. februára 2012 o 13:19
    no ja robievam s vajcami a mliekom ale veru vyskusam tento recept.


  • isabel1, 19. februára 2012 o 17:54
    Vyzerajú veľmi chutné,iste vyskúšam.


  • marienka44, 19. februára 2012 o 18:01
    @Pusta , a kolko oleja si pridala do cesta? V texte nie je mnozstvo uvedene a v rozpise je 6 PL na vysmazanie. Kolko oleja do cesta ? To je dolezity udaj, lebo sa tym tento recept odlisuje od inych receptov. Dakujem za upresnenie.


  • zdenka1009, 19. februára 2012 o 20:36
    Pusta, dnes som vyskúšala pripraviť langoše dľa tohto rcp. Myslím, že sa mi vydarili,jedli sme ich len tak na prázno a zapili čajíkom. Ďakujem.


  • frona, 20. februára 2012 o 06:48
    @marienka44 v rozpise čítam, že 3PL slnečnicového oleja idú do cesta.
    @Pusta recept si ukladám, určite ho vyskúšam. Ja robievam so smotanou...(klasika v tejto dobe)


  • redakcia, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 20. februára 2012 o 11:08
    Odpoveď od @pusta : @marienka44 , áno, to je dôležitý údaj. tak ako hovoríš. je to uvedené v surovinách - konkrétne 3 PL slnečnicového oleja. asi ti to len uniklo, ale je to tam.


  • grezu, 24. februára 2012 o 16:47
    tak akurat dopekam posledne posuchy podla tvojho receptu a nestačim piect..miznu z taniera jedna radost dakujem za vyborny recept..:-))


  • lakocinka, 28. februára 2012 o 19:59
    Pusta, ďakujem pekne za recept. Práve sme doolizovali mastné pery. Mňam a mňam. Nie som odborník na kysnuté, takže dnes to bol môj prvý pokus, čo sa týka langošov. Tvoj receptík mal jednoducho neodolateľný sprievodný komentár, už som ani nehľadala žiadny iný, bola som presvedčená, že tento je ten pravý. Bol. Muž povedal, že lepší ešte nejedol. Cesto sa mi na začiatku zdalo strašne tuhé, ešte som také tuhé kysnuté cesto nevidela, priliala som trošičku mlieka. Proste, podľa tvojho návodu som to dokázala aj ja, čo kysnuté moc nerobím. Pozdravujem Tvoju mamičku nech je kdekoľvek, iste musela potešim mnohých a mnohých okoloidúcich maškrtníkov na trhovisku.
    Mám otázku: vie mi niekto poradiť ako sa robí taká tá cesnaková kašička, čo ju majú v každom stánku s langošmi? myslela som, že je to popučený cesnak so soľou a olejom, ale zdá sa mi, že to nie je celkom ono, je tam namiesto oleja voda?


  • margarida, 29. februára 2012 o 07:21
    Výborné, včera som vyskúšala.


  • bambulka368, 15. marca 2012 o 19:18
    vyzeraju uzasne!


  • cuza, 1. apríla 2012 o 00:08
    Odpoved pre Lakocinka. Popuceny cesnak daj zapenit na olej a maslo. Mozno dve lyzice z kazdeho. Na miernom ohni sa to da zapenit asi 5-7 minut, kym cesnak zmeni farbu. Ked su langose upecene po sol na jednej strane a s perkami potri langose so smesou. Su vyborne


  • gionima, 10. mája 2012 o 08:43
    Aj ja robim taketo cesto je jednoduche a po vyprazeni nadychane.Mnamky dnes sprvim :)


  • bibibosorka, 6. augusta 2012 o 11:25
    boli fantasticke... prvy raz som robila nieco z kynuteho cesta a ... podarilo sa... dakujem...


  • tamiqa, 9. augusta 2012 o 18:50
    Ďakujeme za recept, vyskúšala som ho, prvý krát som robila langoše lebo mám len dvanásť, ale sa mi podarili, a výborné boli... Každému chutili velmi, sme sa aj dobre najedli.... Naozaj ešte raz veľmi pekne ďakujem za receptík ...... :DD


  • martaja, 10. augusta 2012 o 07:40
    Vyskusala som viac receptov na langose,ale tieto su jedniznacne najlepsie, nie su tazke, ide donich minimum surovin, jednoducho vyborne... Vrela vdaka za recept :)


  • pusta, 10. augusta 2012 o 08:49
    @bibibosorka , @tamiqa , @martaja - som rada, že sa vám lángoše vydarili a pochutnali ste si. dakujem za uznanie.


  • sympa, 4. októbra 2012 o 12:18
    vynikajuuuuuuuuce mnam!!!!! len som robila z dvojitej davky...nam by bolo 6 langošov malo :D


  • david, 5. októbra 2012 o 22:43
    nebol to presny postup ale vydarili sa a boli vynikajuce........Dakujeme.....


  • anina6, 15. októbra 2012 o 17:03
    no langoše som už dlho nerobila ale asi prídu na rad. vyskúšam aj tvoj receptík.


  • gali24, 17. októbra 2012 o 12:28
    Super !!!! Veľká pochvala a vďaka, výborné langoše :))), nemusím receptik ukladať už ho viem naspamäť :)


  • pusta, 17. októbra 2012 o 15:42
    @sympa , @david , @anina6 , @gali24 , to ja dakujem vám všetkým za pochvalu.


  • tereza, 7. novembra 2012 o 12:32
    výborné langoše. Mám rada takéto oskúšané recepty
    vďaka


  • neposed, 9. novembra 2012 o 23:42
    perfektne, chutili vynikajuco


  • eliz, 18. novembra 2012 o 10:37
    vyzerajú krásne, dnes budú po polievke
    k obedu


  • evina670, 26. januára 2013 o 15:54
    dakujem za skvelý recept.moji chalani už iné ani nechcú:-))


  • smile616, 13. februára 2013 o 03:02
    super recept jednoduché a konečne sa mi langoše aj podarili:))


  • tetuska, 18. februára 2013 o 16:06
    robievala som chladničkové, ale pred 2 dňami som skúsila takéto obyčajné, z 1 kg múky-je nás doma 5, tak to bolo akurát-ostali 2 kusy ešte aj na druhý deň, neboli vôbec tvrdé, vynikajúce...


  • misladelka, 22. februára 2013 o 09:59
    Veľmi dobrý recept, ďakujem zaň :-) odkedy som ho tu vyhľadala, robím ho minimálne raz za dva týždne na obed. Aj dnes už kysne :-) a neviem sa už dočkať pečenia, mňam... a robím ho z 1,5 dávky, lebo priateľ chce aj do roboty :-)


  • rebecin, 24. februára 2013 o 10:54
    ďakujem za výborný recept, veľmi sme si pochutili:)


  • angast, 29. marca 2013 o 17:01
    @pusta
    robíme ich so spomienkou na teba, lebo nám veľmi chutia
    sú jednoduché a nie je stým veľa práce super recept





  • abdul, 29. marca 2013 o 17:25
    A toto som nejako prehliadol. Dám nachystať na stredu, po špitáloch zájazd mám zorganizovaný, budú pasovať.


  • tiginko, 29. marca 2013 o 17:47
    v rámci charity ich budeš rozdávať paciebtom @abdul ?


  • tiginko, 29. marca 2013 o 17:48
    no pekne : pacientom :-)


  • abdul, 29. marca 2013 o 17:57
    Nie, predsa hladný nebudem.


  • pusta, 5. apríla 2013 o 11:42
    @angast , nádherné kysnuté cesto, lángoše sa ti super vydarili, dakujem za vyskúšanie a pridanie úžasných fotiek.


  • pusta, 5. apríla 2013 o 11:43
    @abdul , len sprav a ručím ti za to, že fakt hladný nezostaneš :D ver mi, tie lángoše sú vynikajúce. dakujem ti :-)


  • pusta, 5. apríla 2013 o 11:44
    @tiginko , super :-)


  • mijaita, 5. apríla 2013 o 11:56
    Langoše jsou uzasna vec, hlavne ty s cesnekem. Prinejmesim inspirace. Tolik receptu ze pro jeden se zapomina na druhy! :-) Tyhla navic desne provokujou, vis, @pusta ? :-)


  • pusta, 5. apríla 2013 o 12:54
    @mijaita , dakujem ti :-)


  • kimlo, 6. apríla 2013 o 16:40
    Sú fantastické! Odteraz ani iné nerobím... vďaka za recept!




  • pusta, 6. apríla 2013 o 16:49
    @kimlo , ani nevieš ako ma to teší. dakujem za pochvalu a úžasné foto, ktoré si pridal.


  • zmoz, 3. mája 2013 o 15:41
    Dnes ich vyskúšam aj ja, na večeru...


  • safira85, 17. mája 2013 o 11:21
    jednoduche,dobre,presne takto robievala langose mama:))dakujem za pripomenutie ukladam do kk
    hned idem dat robit cesto:))mnam mnam


  • pusta, 17. mája 2013 o 11:26
    @zmnoz , som rada, že ich vyskúšaš.
    daj vedieť, ako sa ti vydarili.
    dakujem.


  • pusta, 17. mája 2013 o 11:28
    @safira85 , som rada, že som ti pripomenula maminkino varenie, nech sa ti vydaria.
    dakujem za pochvalu.


  • safira85, 17. mája 2013 o 14:37
    z cesta my vyslo 10 langosov aj sa mi krasne zadarili :)) chutnucke dobrucke juujj taku mam radost z nich :)))


  • ariela6, 18. mája 2013 o 23:06
    pusta dnes som robila tvoje langoše a boli suprove tvoj popis je taky dobry že som si ho vytlačila a presne som robila tak ako si písala a heureka velmi dobre sa mi podarili som rada pretože už dlho som skušala robit langoše a nikdy to nebolo to prave orechove až teraz tak ta pozdravujem a nech sa ti aj nadalej dari pridavat taketo dobre recepty


  • pusta, 19. mája 2013 o 10:54
    @safira85 ,mám veľkúradosť, že sa ti vydarili.
    dakujem.


  • pusta, 19. mája 2013 o 10:59
    @ariela6 ,
    no to ma nesmierne teší, že sa ti tak vydarili, že to bolo konečne také, ako ti chutia.
    veľmi sa teším s tebou. budem sa dalej snažiť pridávať dobré recepty.
    dakujem ti za pochvalu.
    tiež ťa pozdravujem :-) a želám pekný májový deň.


  • ariela6, 19. mája 2013 o 23:55
    dakujem pusta tie langoše sme všetky nezjedli lebo sme len dva s manželom tak som si ich dala do mrazničky budu dobre aj ked si ich rozmrazim maš s tim nejake skusenosti


  • pusta, 20. mája 2013 o 09:37
    @ariela6 , neviem, či si spravila dobre s tým mrazákom,hoci som už mala v mrazáku kysnuté cesto, ale neupečené. z hotových len knedľu, tá bola po rozmrazení dobrá.
    lángoše, to je však niečo iné, tie sa majú zásadne konzumovať za čerstva a za horúca. ak vychladnú, sťažknú, vysušia sa a lámu, už nie sú mäkké, stvrdnú - úplne sa zmení ich kvalita.

    hádam by som ti poradila aspoň toľko, ak dostaneš na ne chuť, tak ich vyber z mrazáku asi 12 hodín vopred, nechaj íich voľne rozmraziť pri izbovej teplote.
    ak lángoše u nás úplne vychladli /nezmrazené/, trebárs boli na obed, tak pred večerou ich mama dala na plech, lángoše pokropila studenou vodou a asi 5-8 minút ich nechala len zohriať, aby boli teplé. vdaka vode sa preparili a primerane zmäkli. pozor! nepiecť! síce už neboli ako celkom čerstvé, ale po vybratí sa ihned podávali a celkom dobre sa jedli. nesmieš ich nechať znovu vychladnúť. na plech daj pečiaci papier, vyhrej trúbu na 180 stupňov C predtým!
    ak by ti to ani potom nechutilo, tak potom už len nechať zoschnúť a použiť na strúhanku, netreba ich vyhadzovať. tiež po namočení do studenej vody podobne ako včerajšie žemle, potom rozmelniť a použiť do plnky či do fašírky.
    ak mám viac cesta, dám neupečený zvyšok cesta do mikroténového vrecka na voľno uzavretého s ponechaním určitého voľného priestoru nad cestom. potom odoberiem z cesta potrebné množstvo, ktoré nechám zohriať pri izbovej teplote a potom postupujem ako pri čerstvých lángošoch, upečiem. tie sú bez chyby.
    takto skladované hotové lángošové cesto vydrží v chladničke asi 7 - 10 dní a vždy môžeš mať čerstvé, horúce a chutné lángoše. to keby si robila na budúce a zostalo by ti ešte cesto.
    dúfam,. že som ti pomohla :-)


  • ariela6, 20. mája 2013 o 23:32
    velmi pekne dakujem za rady myslim že to aj inym pomože velmi pekne a zrozumitelne si to popísala tak nabuduce radčej odložim cesto do chladničky a ked budem rozmrazovat tie langose spravim tak ako si popísala v rure a napíšem ti ako to dopadlo ešte raz dik


  • majulka20, 16. júla 2013 o 10:28
    super recept! langoše su vynikajúce!


  • pusta, 16. júla 2013 o 18:18
    @majulka22 , to ma nesmierne teší :-))))
    dakujem za krásnu správu.


  • macka12a, 27. júla 2013 o 15:35
    Výborný jednoduchý recept a langoše chutili všetkým aj deťom a manželovi a doma sú aj často žiadané.Sú naozaj vynikajúce.


  • pusta, 28. júla 2013 o 07:29
    @macka12a , nesmierne ma teší, že tieto celkom obyčajné lángoše tak chutili všetkým, aj deťom a manželovi a ešte viac, že sú u vás často žiadané. :-))) hej, sú jednoduché a vynikajúce.
    dakujem za milú správu od teba.


  • luss44, 29. augusta 2013 o 20:37
    k dnešnej fazuľovej polievke na kyslo som vyskúšala tento recept na langoše a sú vynikajúce, jemnučké a ľahké, nenasiaknuté olejom, za čo som zožala pochvalu od celej rodiny, vďaka za rcp. Z 1kg múky mi vyšlo 11 ks.


  • asteraki, 3. marca 2014 o 13:22
    vyborne...dala som ich aj do mraziaka a po vybrati som ich nechala 40 min. rozmrazit a potom pri 180 na desat minut do truby na peciacom papiery a boli ako cerstve...


  • pusta, 6. marca 2014 o 11:19
    @luss44 , som rada, že chutili celej rodinke :-)
    dakujem za skvelú správu.


  • pusta, 6. marca 2014 o 11:20
    @asteraki , príma nápad, použijem :-)
    teší ma, že sú výborné.
    dakujem.


  • anan, 17. marca 2014 o 18:12
    Uzasne langose! Vdaka za super recept....uz len pri pomysleni na ne sa mi zbiehaju slinky


  • mesiar50, 1. mája 2014 o 20:34
    Dakujem ti Ibyka za suprovy recept.S tvojimi langosami dokonca aj obchodujem.Chlapci zo susedneho mesta mi doniesli za ne domace slovenske klobasy.Zelam ti krasny vecer.




  • smejkad, 1. mája 2014 o 20:46
    :-)))))))))


  • kimlo, 1. mája 2014 o 21:19
    Laci krasne sa Ti vydarili, gratulujem.


  • mesiar50, 1. mája 2014 o 21:33
    @kimlo
    Pozeram foto tvojho langosa...bohato natuningovane a pekne.Dakujem kamarat a tiez gratulujem.


  • pusta, 2. mája 2014 o 06:17
    @anan ,to ma veľmi teší.
    dakujem za správu.


  • pusta, 2. mája 2014 o 06:25
    @mesiar50- lacikám drágám, no toto, tie lángoše máš ukážkové, blahoželám !!! na nádhernom foto sú dokonca obrovskééé - tak ty s nimi aj obchoduješ :DDD dobrý obchod, lángoše za domáce klobásky. aj ja by som napiekla lángoše na takú výmenu za dobré klobásky veľmi rada. :-)))
    pozdravujem srdečne teba i našich chlapcov v NL - nech vám len chutí :-)
    dakujem za skvelú správu a krásny deň ti prajem.


  • pusta, 2. mája 2014 o 06:27
    @kimlo , @mesiar50 - chlapci moji zlatí, som na vás pyšná :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.

Šípky – krásne a liečivé zároveň
V tomto čase neskorej jesene by sme už v prírode ťažko hľadali nejakú liečivú bylinku. Snáď jediná, ktorá nás očarúva aj v tomto období, je šípka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist