Celkom obyčajné langoše (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Viem, že je tu viac receptov na túto dobrotu. Moja mama kedysi pred viac ako 50-timi rokmi predávala v Bratislave ako prvá lángoše na starom Centrálnom trhovisku. Robila ich podľa receptu z Madarska, ktorý doniesol odtiaľ jej kolega. Išli veľmi na odbyt. A ja ich robím rovnako. Nedávam do nich žiadne vajíčko, ani mlieko a zemiaky alebo kyslú smotanu. Len pridávam do cesta olej, sú ešte nadýchanejšie a nepotieram kašičkou z cesnaku, ale dávam k nemu plátky cesnaku, každý si ich dochutí sám.

90 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka nasypem múku /nepreosievam/, premiešam so soľou, prostred vyhlbim jamku, namrvím do nej droždie, posypem kryštálovým cukrom, zalejem vlažnou vodou, prikryjem čistou utierkou a nechám na teple vykysnúť kvások.
  2. Ked kvások vykysol - cca 15 minút, prilejem olej. Cesto sa stane ľahším a nadýchanejším.
  3. Dôkladne spracujem, až sa na ceste začnú tvoriť na ceste malé pľuzgieriky.
  4. Nechám na teplom mieste prikryté čistou utierkou vykysnúť na dvojnásobný objem. cca 45 minút.
  5. Potom cesto vo vandlíku ešte raz prepracujem, vyformujem z neho valec, ktorý prenesiem na jemne pomúčenú dosku.
  6. Valec pokrájam na rovnaké diely, z tohoto množstva vyjde cca 6 kusov lángošov. Ak robím menšie lángoše, tak je to viac kusov. Najprv valec rozkrojím na polovicu a každú polovicu na rovnaký počet dielov.
  7. Každý jednotlivý diel ešte prepracujem, vytvorím z nich bochníčky, dám na dosku a nechám ešte podkysnúť - cca 15 až 20 minút.
  8. Vykysnuté bochníčky stlačím na plocho dlaňou a vytiahnem oboma rukami od stredu k krajom, kolom dookola, asi na veľkosť panvice, v ktorej ich vysmážam. Nevyťahujem ich veľmi do tenka, aby sa neprederavili a okraje nechávam silnejšie, aby pri zakusnutí pripomínali kusnutie do chleba. Ak by boli veľmi tenké, tak sa nenafúknu, budú tvrdé a budú sa lámať, ľahko sa spália.
  9. V panvici rozpálim olej, až sa z neho takmer dymí, vložím lángoš a smažím ho z jednej strany...
  10. ...potom z druhej strany. Lángoše vysmážam len do ružova, nie do tmavej farby, lebo potom sú tvrdé. Takto vysmažené lángoše sú veľmi ľahučké, pekne nafúknuté a zvnútra sú duté. Ak by olej nebol dosť rozpálený, lángoš by ním nasiakol a bol by ťažký.
  11. Vysmažený lángoš položím na tanier pripravený hned vedľa panvice a jemne osolím, ale len z jednej strany.
  12. Povrch hotových lángošov pokladiem plátkami cesnaku. Podávam ako prílohu k polievkam na kyslo alebo k sýtejším polievkam. Ak ich podávam samostatne, pripravím k nim horúci citronový čaj, vtedy ako jedlo na večeru.