Bylinkové zemiakové čipsy s avokádovým pyré

Jaroslav Žídek
executive šéf Erdödyho paláca v Bratislave, 30. júla 2011
Bylinkové zemiakové čipsy s avokádovým pyré
Foto: Z KNIHY ŠÉFKUCHÁR V PALÁCI, vydavateľstvo IKAR

Suroviny

Na bylinkové zemiakové čipsy:
3 ks, veľké, na pečenie (650 g)
8 ks
6 PL
1 PL posekané (oregano, majorán, petržlenová vňať)
Na avokádové pyré:
2 ks, zrelé
z 1 ks citróna
3 PL
1 strúčik rozotretý
 na dochutenie




Postup

  1. 1

    Bylinkové čipsy: Umyté a osušené zemiaky zabalíme do alobalu a pečieme asi 45 minút v rúre rozohriatej na 180 °C domäkka. Potom ich ošúpeme, prepasírujeme cez sito a preložíme do misy. Pridáme bielky, maslo, trocha soli a korenia a všetko spolu vyšľaháme metličkou na hladké cesto. Nakoniec vmiešame bylinky. Pripravené cesto natenko rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie, potom z neho povykrajujeme okrúhle, oválne alebo trojuholníkové čipsy, preložíme ich aj s papierom na pečenie na plech a upečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlata.

  2. 2

    Avokádové pyré: Avokádo pozdĺžne rozpolíme a vyberieme z neho kôstku. Potom lyžicou vydlabeme dužinu, ihneď ju pokvapkáme citrónovou šťavou a rozmliaždime na kašu. Vmiešame olivový olej a cesnak a ochutíme soľou a korením. Ak treba, môžeme ešte pridať citrónovú šťavu, cesnak alebo posekanú čili papričku. Bylinkové čipsy s avokádovým pyré podávame ako samostatné predjedlo alebo ako prílohu k pečenej hydine.

Diskusia k receptu

evanaaa
Dobré predjedl, pre mňa aj po jedle, len tak chrumkať, nemusím mať anto pyré, aj keď avokádové pasty sú dobré, tak si to uložím, lebo tie čipsy sa mi páčia, na obrázku dobre vyzerajú.
babinka
sa mi vidi trosku zdlhava priprava, ale ako inspiracia, hm,hm... skusila by som si to zjednodusit, pouzit zvyskove zemiaky alebo kasu, pridat bielka, len nie v takom mnozstve a zistim, ako to chuti, par bylinkovych, par cesnakovych, rascovych, paprikovych, syrovych.. dam vediet, len co sa k tomu dostanem :)))
nelajsia
môže to byť výborné, ak bude viac času, vyskúšam...pekný deň




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia