Bulharský šopský šalát (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept mám od môjho bulharského priateľa a žiadna iná varianta, s ktorou som sa stretla, sa mu zatiaľ nevyrovnala. Všetky suroviny sa krájajú na kocky a paprika sa zásadne pridáva až po jej opečení. Používa sa len čerstvý ovčí syr, žiaden iný. Ochutí sa soľou, octom olejom, nemá iné korenie. Mieša sa rukami, nevychladí sa, nedá sa odležať, podáva sa čerstvo urobený, čerstvosť surovín zaručuje jeho chrumkavosť a podáva sa pri pri izbovej teplote. Takto ho robia šopi, pastieri oviec.

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si suroviny na šopský šalát. Robila som 2 porcie, rozpis uvádzam pre 4 osoby
  2. Papriky som vložila opiecť do trúby.
  3. Do šalátovej misy som dala očistenú cibuľu pokrájanú na kocky.
  4. Z trúby som vybrala papriky opečené do hneda...
  5. ...a vložila som ich do mikroténového sáčka, aby sa zaparili a dali ľahko ošúpať - cca na 15 minút.
  6. Domisy som pokrájala horky na kocky.
  7. Potom som pridala do misy paradajky pokrájané na kocky.
  8. Pripravila som si čerstvý ovčí syr...
  9. ...a pokrájaný na kocky som ho pridala do misy.
  10. Vychladnuté opečené papriky sim ošúpala,
  11. zbavila som ich seminok, žiliek, jadrovníkov a...
  12. ...pokrájané na kocky som ich pridala do misy.
  13. Petržlenovú vňať som na hrubo pokrájala a nie posekala, pridala som ju tiež do misy, ako aj soľ, ocot a olej.
  14. Rukami som šalát dobre premiešala a...
  15. ...ihned som ho bez odležania a vychladenia opodávala s čerstvým pečivom pri izbovej teplote.