Bryndzové halušky po gazdovsky

olinecka - fotkaolinecka, 14. júna 2014
Bryndzové halušky po gazdovsky
Foto: olinecka

Keď varim halušky vždy sa vraciam do detstva,kedy sme netrpezlivo čakali na tuto dobrotu.Dnes to bol naš obed vôňa slaninky a bryndze neopisateľny pocit.Takže Zobraziť celý popisKeď varim halušky vždy sa vraciam do detstva,kedy sme netrpezlivo čakali na tuto dobrotu.Dnes to bol naš obed vôňa slaninky a bryndze neopisateľny pocit.Takže u nas doma halušky po gazdovsky.

6
porcií
20 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Zmes na halušky:
6 - 7 ks
 podľa potreby
 podľa potreby
200 g
125 g
1 dcl
250 ml
 na dochutenie




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistime ,očistene si postruhame nadrobno pridame trocha soli a nasypeme muku.Zo zmesi si pripravime vlačne cesto.Jeden zemiak nakrajame nadrobno a dame do vody ,ktoru sme si pripravili na halušky do vody pridame aj trocha soli.Nakrajane zemiaky povarime a potom do vriacej vody nahadžeme halušky.

  2. 2

    Halušky hotove povarime asi 5-7minut potom ich preplachneme v studenej vode,nechame odkvapkať.Bryndzu dame na hlboky tanier zalejeme mliekom a premiešame,vznikne nam husta kaša ,mliekom tak zjemnime chuť bryndze .Pokrajame si slaninku a opražime ju do zlatova,aby nam vznikli škvarky.Uvarene halušky dame do hlbšej misy pridame bryndzu soľ na dochutenie a premiešame.

  3. 3

    Hotove halušky servirujeme na taniere do stredu dame kyslu smotanu polejeme slaninkou a dozdobime nakrajanou zelenou cibuľkou.Dobru chuť!

Diskusia k receptu

pacik
Náš dnešný obed. Nechápem, prečo halušky premývaš, trochu toho "glejového" vývaru im len pridá na chuti. Ale na fotke vyzerajú prudko jedlé :-)
iwuska
u nas sa halusky zasadne neoplachuju a tou dobrou vodou sa prave riedia, aby sli dole hrdlom, bryndzu pridavame bez riedenia
spetkasoli
pripomenula si mi detstvo, aj moja maminka varila presne takéto halušky, aj s tým nakrájaným zemiakom, len viem isto, že ich nikdy nepreplachovala a riedila ich tým "glejom" ako @pacik a boli vynikajce, také "mazlavé" ako píše @kimlo. Takto nám chutili najviac a robím ich tak dodnes aj tu v ČR. A keď ich už varím, tak poriadny lavóor, lebo naši susedia sa ich nevedia dojesť tak im táto dobrotka chutí. Pekný deň.
spetkasoli
...opravujem, tým "glejom" - vodou z halušiek sme riedili bryndzu, bolo to vynikajúce.
tassiedevil
iný kraj, iný mrav, ako sa hovorí... halušky s bryndzou, nie so smotanou, viac smotany ako bryndze....oplachovať? prečo? tým sa len zbytočne schladia, lepšie poliať horúcim výpekom zo slaninky aby sa nezlepili....to je môj názor...nie kritika:)
radox1
preco len nazor a nie kritika,ked je uplne opravnena.je to cele zle.
1x radox1
radost
nie..nieje to celé zle..krem toho opláchnutia halušiek..ale-ani to nie je smrteľné..s tým zemiakom nerobím-ale určite skúsim..
nuž-posýpali sme čistou bryndzou..ale-pravdu poviem-viac nám chutí ked bryndzu s troškou kyslej smotany premiešam..
veľmi máme radi toto charakteristické slovenské jedlo..aj tento týždeň bolo..so salašníckou bryndzou..len-je veru dosť drahá..
mijaita
Čistokrevný Pražák a halušky zásadně a pouze bez proplachování, promíchané s čistou bryndzou a zalité čerstvě oprženou slaninou a promíchané. Bryndza se rozpustí v tom horkém a je to nebe se dotýkající lahůdka. Před pár lety jsem halušky diskutovala se staršími dámami v bazénu v Lúčkách a od té doby vždy vzpoemenu u jídla na nás, 4 dámy, kterak po krk v příjemné vodě mi radí, jak na halušky! Další jeden krásný den na Slovensku.
olinecka
Ďakujem za Vaše komentiky potešili ma.Viem ,že halušky by sa nemali preplachovať,ale mne by to mazľave nechutilo.Preto tam riedim bryndzu mliekom a polejem kyslou smotanou ,aby boli take akurat..Tešim sa ,že moje halušky myju taketo odozvy,Mam rodinu na Liptove,ktory varia kyslu polievku ,kde použivaju vodu v,ktorych sa varili halušky.Krasny dnik všetkym.
terakota
No tak pripomienok odznelo dosť aj ja skonštatujem to isé. Neoplachujú sa a halušky so zemiakmi boli u nás tzv. banícke. A pridám, voda z halušiek sa nevylievala, ale ponechali sa v nej trochu halušiek. Na druhý deň, alebo aj neskôr, podľa teploty skladovania, sa do toho nakrájalo niekoľko zemiačikov na kocky pridalo sa nové korenie a bobkový list a zemiačky sa uvarili. Pridalo sa mlieko v ktorom bola rozpustená bryndza. Podávalo sa to s posekaným kôprom.
1x ajay
motyka
Včera sme mali na obed. Každému chutili. Vyskúšajte , keď máte doma, pridať do bryndze, trochu šľahačkovej smotany. Uvidíte výsledok. Inač si myslím, že diskusia - preplachovať, či nie je zbytočná. Veď každý nech si to robí tak, ako mu to chutí. Aj keď niekedy tie pripomienky, či iné názory sú super. Vyskúšam a potom robím podľa seba, alebo sa niečomu priučím a som dotyčnej varecháčke vďačná.
milina
Neriediť bryndzu a neoplachovať halušky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia