Brokolicová roláda plnená šunkou a syrom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Túto roládu som podávala ako malú večeru pre milú návštevu, vhodná ako pohostenie k
vínu, možno ju servírovať za tepla i za studena s čerstvo upečeným domácim pečivom.
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup- OčistAenú a umytú brokolicu som rozobrala na ružičky, uvarila do mäkka, do tejto vody som pridala soľ a cukor na vyrovnanie chuti, uvarenú brokolicu som scedila, nechala na cedníku dobre odkvapkať z vody,...
- ....odkvapkanú brokolicu som rozmixovala na jemno, pridala som vaječné žĺtky, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok a čerstvo mleté čierne korenie,...
- ...čerstvé maslo, opäť som premixovala na hladkú zmes, zahustila som múkou, ktorú som do zmesi poriadne zapracovala pomocou ponorného mixéra,...
- ...do vaječných bielkov som pridala niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a ušľahala do tuha bielkový sneh, ktorý som postupne a opatrme osmičkovým pohybom vmiešala do zmesi, aby piškota bola po upečení krásne ľahučká a nadýchaná, túto brokolicovú piškotovú hmotu som rovnomerne rozotrela na plech vyložený pečiacim papierom, vložila som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som dovtedy, kým sa vrch piškoty neupiekol trocha do zlato - hneda - asi 20 minút, ihlicou som vyskúšala, či je správne prepečená vpichom a ked ihlica zostala čistá, vybrala som upečenú piškotu z rúry,....
- ...okamžite som prikryla vrch piškóty veľkou plátenou kuchynskou utierkou, predtým namočenou v studenej vode a dobre vyžmýkanej z vody,....
- ...celé som otočila na dosku utierkou dole a odstránila som opatrne pečiaci papier z horúcej piškoty, mne sa kúsok tenkého povrchu síce odlúpil aj s papierom, nie je to však žiadna tragédia, lebo toto bude vnútorná strana rolády, ak ste však perfekcionalisti, tak to nezabudnite robiť veľmi pomaly a pre istotu ešte pečiaci papier natrite tenučko olejom alebo maslom pred vložením na plech,...
- ...od dlhšieho okraja som piškótu ešte horúcu pomocou utierky na tesno zarolovala do mokrej utierky, aby získala tvar rolády, nechala som ju takto chvíľku odpočívať, asi 10 minút,...
- ...zatiaľ som pripravila plátkový údený salámový tekovský syr,...
- ...plátky scjwarzwaldskej šunky,...
- ....horúcu roládu som rozrolovala, vnútorný povrch som rovnomerne pokládla tenkými plátkami syra,...
- ...na ktorý som rozložila tenké plátky schwarzwaldskej šunky,...
- ...a pomocou mokrej utierky som roládu opäť na tesno zarolovala, nechala som ju vychladnúť a v utierke som ju na podnose odložila odpočívať na 4 hodiny do chladničky, roláda je celý čas stále zabalená vo vlhkej utierke, ktorá ju chráni pred vysychaním a lámaním, zostane pekne vláčna a čerstvá.
- Brokolicovú roládu som rozbalila, odstránila utierku a pokrájala som ju na rezy asi 0,5 cm hrubé, ...
- ...podávala som ju s kôpkami strúhaného ementálu a kyslou smotanou, do ktorej som dala citrónovú šťavu a čerstvo nastrúhaný chren, ako prílohu som podávala čerstvú, doma upečenú bagetu.
- Táto roláda je veľmi chutné spojenie brokolice, šunky a syra, výborne ju dopĺňa nastrúhaný syr a ochutená kyslá smotana s chrenom, čerstvá jemná zelenina, roláda je vynikajúca za tepla i za studena, môže sa podávať ako malá večera pre návštevy, ako pohostenie k vínu, ako slaná chuťovka či predjedlo.
|