Brokolicová roláda plnená šunkou a syrom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Túto roládu som podávala ako malú večeru pre milú návštevu, vhodná ako pohostenie k vínu, možno ju servírovať za tepla i za studena s čerstvo upečeným domácim pečivom.

30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. OčistAenú a umytú brokolicu som rozobrala na ružičky, uvarila do mäkka, do tejto vody som pridala soľ a cukor na vyrovnanie chuti, uvarenú brokolicu som scedila, nechala na cedníku dobre odkvapkať z vody,...
  2. ....odkvapkanú brokolicu som rozmixovala na jemno, pridala som vaječné žĺtky, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok a čerstvo mleté čierne korenie,...
  3. ...čerstvé maslo, opäť som premixovala na hladkú zmes, zahustila som múkou, ktorú som do zmesi poriadne zapracovala pomocou ponorného mixéra,...
  4. ...do vaječných bielkov som pridala niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a ušľahala do tuha bielkový sneh, ktorý som postupne a opatrme osmičkovým pohybom vmiešala do zmesi, aby piškota bola po upečení krásne ľahučká a nadýchaná, túto brokolicovú piškotovú hmotu som rovnomerne rozotrela na plech vyložený pečiacim papierom, vložila som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som dovtedy, kým sa vrch piškoty neupiekol trocha do zlato - hneda - asi 20 minút, ihlicou som vyskúšala, či je správne prepečená vpichom a ked ihlica zostala čistá, vybrala som upečenú piškotu z rúry,....
  5. ...okamžite som prikryla vrch piškóty veľkou plátenou kuchynskou utierkou, predtým namočenou v studenej vode a dobre vyžmýkanej z vody,....
  6. ...celé som otočila na dosku utierkou dole a odstránila som opatrne pečiaci papier z horúcej piškoty, mne sa kúsok tenkého povrchu síce odlúpil aj s papierom, nie je to však žiadna tragédia, lebo toto bude vnútorná strana rolády, ak ste však perfekcionalisti, tak to nezabudnite robiť veľmi pomaly a pre istotu ešte pečiaci papier natrite tenučko olejom alebo maslom pred vložením na plech,...
  7. ...od dlhšieho okraja som piškótu ešte horúcu pomocou utierky na tesno zarolovala do mokrej utierky, aby získala tvar rolády, nechala som ju takto chvíľku odpočívať, asi 10 minút,...
  8. ...zatiaľ som pripravila plátkový údený salámový tekovský syr,...
  9. ...plátky scjwarzwaldskej šunky,...
  10. ....horúcu roládu som rozrolovala, vnútorný povrch som rovnomerne pokládla tenkými plátkami syra,...
  11. ...na ktorý som rozložila tenké plátky schwarzwaldskej šunky,...
  12. ...a pomocou mokrej utierky som roládu opäť na tesno zarolovala, nechala som ju vychladnúť a v utierke som ju na podnose odložila odpočívať na 4 hodiny do chladničky, roláda je celý čas stále zabalená vo vlhkej utierke, ktorá ju chráni pred vysychaním a lámaním, zostane pekne vláčna a čerstvá.
  13. Brokolicovú roládu som rozbalila, odstránila utierku a pokrájala som ju na rezy asi 0,5 cm hrubé, ...
  14. ...podávala som ju s kôpkami strúhaného ementálu a kyslou smotanou, do ktorej som dala citrónovú šťavu a čerstvo nastrúhaný chren, ako prílohu som podávala čerstvú, doma upečenú bagetu.
  15. Táto roláda je veľmi chutné spojenie brokolice, šunky a syra, výborne ju dopĺňa nastrúhaný syr a ochutená kyslá smotana s chrenom, čerstvá jemná zelenina, roláda je vynikajúca za tepla i za studena, môže sa podávať ako malá večera pre návštevy, ako pohostenie k vínu, ako slaná chuťovka či predjedlo.