Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou fotorecept
Foto: rennatte
Už dlho som sa chystala na tento spôsob úpravy mäsa, ale akosi vždy vyhrali rezne, ale dnes to bol wellington s bylinkovou omáčkou
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
sviečkovicu odblaníme a prekrojíme,
-
2
cibuľu nakrájame na kocky, upražíme na oleji, pridáme mäso,
-
3
prudko osmažíme z každej strany, osolíme, prikryjeme a dusíme vo vlastnej šťave 20 minút
-
4
mäso vyberieme a necháme vychladnúť, výpek odložíme
-
5
lístkové cesto rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme poukladáme plátky slaniny a prekladáme s listami medvedieho cesnaku alebo špenátu, 5 listov si odložíme
-
6
položíme jeden kúsok mäsa a zavinieme, oba konce uzavrieme stlačením cesta, aby vznikla zabalená rolka,tak isto pripravíme aj druhú časť cesta a mäsa
-
7
rolky uložíme na pekáč pokropený vodou a troškou oleja z výpeku, potrieme žĺtkom a dáme do vyhriatej rúry piecť 20 minút
-
8
zatiaľ si pripravíme omáčku, cibuľový výpek rozohrejeme a pridáme nadrobno nasekané zvyšné listy, alebo iné bylinky,
-
9
rajčinový pretlak a podľa chuti dosolíme, prepasírujeme cez sitko alebo rozmixujeme
-
10
upečený wellington necháme vychladnúť
-
11
nakrájame na plátky a prelejeme omáčkou, podávame s varenými zemiakmi a zeleninou
@rennatte určite ste si doma pochutili, pekne si naaranžovala aj odfotila :-)
uz aj idem na to menu do rana vytvorim aspon 5 chodov postaci ti?
/zverejnovat svoje vytvory tu nemam zaujem ani nahodou takze toho sa nedockas ale komenty si nadalej ponecham, mam na ne pravo/. a mas pravdu, nie je to wellington ani zdaleka /recepty aj tu su uz nan lepsie/ a ta omacka toto jedlo zrejme nespasi, kedze nie je urobeny zaklad /ty ako sefkuchar to predsa mas vediet/ a to najprv dostatocne ochutit zaklad masa nech sa recept pomenuje akokolvek.
a co ta tak rozcertilo, ze som komentovala tvoj Honeycomb?
ale Wellington to v žiadnom prípade nie je. nie každé mäso zabalené do lístkového cesta sa môže Wellingtonom nazvať.názov Wellington vyžaduje veľmi špecifickú úpravu a aj veľmi drahú. nechcem sao tom zvlášť rozpisovať a zapodievať ňou.
vedú sa o tom veľké diskusie už viac ako 100 rokov, odkedy bola prvýkrát uvarená na mierovej konferencii vo viedni po vííťazstve nad napoleonom, ale zásady prípravy Wellington platia po dnes deň.
na ilustráciu vkladám link, kde je veľmi podrobne vyjadrený postup od Mosheho - vid jeho komentár 5.9.2010 o 18:27:35 hodine ako aj celú diskusiu
www.toprecepty.sk/recept/2024-beef-wellington-/-hov%C3%A4...
to je viac ako 200 rokov, čo sa varil po prvýkrát Wllington - ospravedlňujem sa :-)
je to jeden veľmi láskavý, citlivý, jemný a slušný človek, ktorý ochotne poradí.
predovšetkým je to vo svojej profesii na slovo vzatý a prvotriedny odborník na rozdiel od teba.
ty máš problémy aj s inými, stačí čítať komentáre aj pri iných receptoch od ich autorov a tvoje reakcie na iných používateľov...
@renatte , prepáč mi, že som to napísala pod tvoj recept práve, ktorý sa mi mimochodom veľmi páči a mám ho už aj v kk, ale nedalo mi to.
kto vie, ten vie. a ty veru svoju profesiu vieš. len som napísala pravdu.
veľmi si ťa vážim
pekný pohodový deň prajem aj ja tebe :-)
Ja robievam Wellingtona s hoväd. svieč. a ovedčil sa mi recept podľa Rachel Allen s batôžkami.
lh6.googleusercontent.com/-qTKNuDcvZks/UXo_gmn1gNI/AAAAAAAAANg/DW...
Ty svoj recept kľudne môžeš nazvať ako Wellington, použil si predsa pravú sviečkovú :-)
nepochopila si ma. Myslel som to na srandu ! Dal som to predsa do zátvoriek. To máš ako tu tlačenku keď posypeš korením
Gyros - tak je to grécky Gyros.
to vieš, niekedy si nestojím, ale sedím na kábli...si "ďábel", ty chlapä jeden :D :D :D
a este podtknem, ze Ty teda mas mnozstvo co povedat po tvojej bohatej historii na tejto stranke svojim momentalnym podliezanim sa dostat do priazne ludi, ktori ta v minulosti moc nezazili.
@rennatte , tebe sa ja ospravedlnujem, ze to tu vzniklo, mozes poziadat o vymazanie ak myslis hoci moja otazka bola uprimna a mrzi ma ze som posteklila niekomu pierka.
ja ťa hodnotiť ani nemusím, svedectvo o sebe vydávaš ty sama. ani neviem, či si žena alebo muž, v profile to nemáš totiž uvedené :-)
mne nedokážeš ublížiť, na to ty nemáš.
nie je v tvojej kompetencii posudzovať, prečo som rok nesmela jeden rok komentovať. vie to tu inak väčšina používateľov varechy a okrem toho ja s tým žiiadne tajnosti nerobím.
ak máš akékoľvek pochybnosti o tom alebo nejasnosti, s dôverou sa obráť na redakciu, radi ti to vysvetlia.
a o mojej minulosti vôbec nič nevieš. ja mám čisté svedomie.
ja prezentujem sa svojou prácou, rovnako ako @ethanel a mnohí iní,
čo sa o tebe vonkoncom nedá povedať, ty len vyrývaš a máš silné reči.
preukáž sa aspoň jediným receptom a my pochválime alebo skritizujeme.
potom sa môžeme spolu rozprávať o tom, zatiaľ nie.
prajem ti pekný deň.
Pre zaujímavosť príkladam tento recept :
varecha.pravda.sk/recepty/-beef-hovadzie-wellington-/5975...