Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 25. apríla 2013
Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou (fotorecept)
Foto: rennatte

Už dlho som sa chystala na tento spôsob úpravy mäsa, ale akosi vždy vyhrali rezne, ale dnes to bol wellington s bylinkovou omáčkou

60 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

1 ks
500 g
15 listov (alebo špenát)
10 plátkov




Postup

  1. 1

    sviečkovicu odblaníme a prekrojíme,

    Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cibuľu nakrájame na kocky, upražíme na oleji, pridáme mäso,

    Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    prudko osmažíme z každej strany, osolíme, prikryjeme a dusíme vo vlastnej šťave 20 minút

    Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    mäso vyberieme a necháme vychladnúť, výpek odložíme

    Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    lístkové cesto rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme poukladáme plátky slaniny a prekladáme s listami medvedieho cesnaku alebo špenátu, 5 listov si odložíme

    Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    položíme jeden kúsok mäsa a zavinieme, oba konce uzavrieme stlačením cesta, aby vznikla zabalená rolka,tak isto pripravíme aj druhú časť cesta a mäsa

    Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    rolky uložíme na pekáč pokropený vodou a troškou oleja z výpeku, potrieme žĺtkom a dáme do vyhriatej rúry piecť 20 minút

    Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zatiaľ si pripravíme omáčku, cibuľový výpek rozohrejeme a pridáme nadrobno nasekané zvyšné listy, alebo iné bylinky,

    Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    rajčinový pretlak a podľa chuti dosolíme, prepasírujeme cez sitko alebo rozmixujeme

    Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    upečený wellington necháme vychladnúť

    Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    nakrájame na plátky a prelejeme omáčkou, podávame s varenými zemiakmi a zeleninou

    Bravčový wellington s bylinkovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

ankabanka
aj tak sa da, ale sa mi nezda, ze taky kus sucheho masa bol dost ochuteny? alebo ta omacka mu dala viac smaku?
evusik
nemyslím si, že panenka potrebuje množstvo korenín, ktoré len zbytočne prehlušia chuť kvalitného mäsa.... len ja by som už zabalenú panenku dala do vyhriatej rúry na 230°C a hneď stíšila na 200°C a ak treba len by som ho prekryla papierom na pečenie aby sa cesto zvrchu nespálilo, lístkové cesto sa krásne zdvihne, nezostane také mľazgavé....
@rennatte určite ste si doma pochutili, pekne si naaranžovala aj odfotila :-)
violetacamorova
Muselo to byt tak chutne ako to aj vyzera, ukladam si recept pre inspiraciu, mozno s tym spenatom, tento medvedi cesnak som este nenasla.
ethanel
Vyzera to vcelku chutne ,, ospravedlnujem sa za nasledujuce slova ale proste moja profesia nepusti ,, . Nepomenoval by som to Wellington pretoze Wellington je uplne nieco ine skor by som to nazval Bravcova panenka v zupane s medvedim cesnakom a slaninkou ... Original Wellington je predsa zo svieckovice a nema nic spolocne s cesnakom a slaninou ked uz tak s Truffle, historia ohladom pomenovania je trosicku nejasna ale podobne sa pripravovalo aj maso za cias napoleona a volalo sa to Filet de bœuf en croûte a bol baleny v crêpes de Froment co je nieco ako nasa palacinka. Ludia si myslia ze ked zabalia maso do cesticka ze to je hned Wellington ale vobec nechapu podstatu nazvov jedal preco sa tak volaju alebo aku maju historiu. Ak som sa Vas dotkol svojim komentom vopred sa ospravedlnujem a nemyslel som to osobne je to len moj osobny pohlad na pomenovavanie jedal ,, asi je to mojou profesiou ,, a myslim si ze admin by mal trosicku porozmyslat o zmene nazvu.
ethanel
@ankabanka na tvojom mieste by som zacal mudrovat a komentovat recepty az po zverejneni aspon trojchodoveho menu ktore si navarila a nafotila osobne :) myslim si ze takych mudrlantov co si nevedia uvarit ani caj je na tejto stranke vela, komentovat a mudrovat budu ale aby pridali nieco zo svojho kulinarskeho umenia to nie, ukaz co vies a potom sa vyjadruj k receptom ostatnych.
ankabanka
@ethanel , a teraz co, mam sa postavit pred tebou a tvojimi vytvormi do pozoru alebo radsej si ponizene klaknut?
uz aj idem na to menu do rana vytvorim aspon 5 chodov postaci ti?
/zverejnovat svoje vytvory tu nemam zaujem ani nahodou takze toho sa nedockas ale komenty si nadalej ponecham, mam na ne pravo/. a mas pravdu, nie je to wellington ani zdaleka /recepty aj tu su uz nan lepsie/ a ta omacka toto jedlo zrejme nespasi, kedze nie je urobeny zaklad /ty ako sefkuchar to predsa mas vediet/ a to najprv dostatocne ochutit zaklad masa nech sa recept pomenuje akokolvek.

a co ta tak rozcertilo, ze som komentovala tvoj Honeycomb?

pusta
je to nepochybne veľmi pekný a chutný recept, blahoželám.
ale Wellington to v žiadnom prípade nie je. nie každé mäso zabalené do lístkového cesta sa môže Wellingtonom nazvať.názov Wellington vyžaduje veľmi špecifickú úpravu a aj veľmi drahú. nechcem sao tom zvlášť rozpisovať a zapodievať ňou.
vedú sa o tom veľké diskusie už viac ako 100 rokov, odkedy bola prvýkrát uvarená na mierovej konferencii vo viedni po vííťazstve nad napoleonom, ale zásady prípravy Wellington platia po dnes deň.
na ilustráciu vkladám link, kde je veľmi podrobne vyjadrený postup od Mosheho - vid jeho komentár 5.9.2010 o 18:27:35 hodine ako aj celú diskusiu

 www.toprecepty.sk/recept/2024-beef-wellington-/-hov%C3%A4...
pusta
páni, ten čas ale letí...
to je viac ako 200 rokov, čo sa varil po prvýkrát Wllington - ospravedlňujem sa :-)
pusta
@ankaabanka , nechcem robiť nikomu richtára či advokáta, ale nehnevaj sa na mňa - tvoje napadnutie @ethanele je úplne neopodstatnené a nemiestne.
je to jeden veľmi láskavý, citlivý, jemný a slušný človek, ktorý ochotne poradí.
predovšetkým je to vo svojej profesii na slovo vzatý a prvotriedny odborník na rozdiel od teba.
ty máš problémy aj s inými, stačí čítať komentáre aj pri iných receptoch od ich autorov a tvoje reakcie na iných používateľov...
@renatte , prepáč mi, že som to napísala pod tvoj recept práve, ktorý sa mi mimochodom veľmi páči a mám ho už aj v kk, ale nedalo mi to.
irenaw
pre mňa je to mäsko "príliš hotové" ;-)
ethanel
Kedze som v praci nebudem sa mic rizpisovat, @ankabanka nie som sefkuchar to si si mohla precitat v mojom profile, sklanat a klakat si nemusis kazdy mame talent na nieco ine, ty na rypanie do ludi ;) .... V omacke bol pouzity cibulovy zaklad vid. postup ;) a to ze si mi komentovala Honeycomb na nerozcertilo ved som ti podakoval za video, ak si si nevsimla moc casto nekomentujem recepty nemam moc casu a ani energie vysvetlovat technologicke postupy a hlavne komentujem recepty ktore ma niecim zaujali alebo potrebuju poradit, nestiham sledovat tuto stranku tak podrobne ako ty pretoze nesedim doma pri PC .... @pusta dakujem za tvoju podpotu, cenim co si o mne myslis. Prajem Vam krasny den.
pusta
@ethanel , niet za čo.
kto vie, ten vie. a ty veru svoju profesiu vieš. len som napísala pravdu.
veľmi si ťa vážim
pekný pohodový deň prajem aj ja tebe :-)
pusta
@angast , nesúhlasím s tebou. všetko čo je v cestíčku, nie je práve Wellington. Wellington má svoje presné a tradičné pravidlá, postupom času aj s menšími variáciami.
Ty svoj recept kľudne môžeš nazvať ako Wellington, použil si predsa pravú sviečkovú :-)
angast
@pusta
nepochopila si ma. Myslel som to na srandu ! Dal som to predsa do zátvoriek. To máš ako tu tlačenku keď posypeš korením
Gyros - tak je to grécky Gyros.
pusta
@angast
to vieš, niekedy si nestojím, ale sedím na kábli...si "ďábel", ty chlapä jeden :D :D :D
ankabanka
@pusta. nikde som kuchara neurazila, moje komenty boli miestne. ked vyjdete s kozou na trh, tak nemozete cakat iba chvaly.

a este podtknem, ze Ty teda mas mnozstvo co povedat po tvojej bohatej historii na tejto stranke svojim momentalnym podliezanim sa dostat do priazne ludi, ktori ta v minulosti moc nezazili.

@rennatte , tebe sa ja ospravedlnujem, ze to tu vzniklo, mozes poziadat o vymazanie ak myslis hoci moja otazka bola uprimna a mrzi ma ze som posteklila niekomu pierka.
pusta
@ankabanka , nikdy v živote som nilkomu nepodliezala a ani tebe nepodliezam.
ja ťa hodnotiť ani nemusím, svedectvo o sebe vydávaš ty sama. ani neviem, či si žena alebo muž, v profile to nemáš totiž uvedené :-)
mne nedokážeš ublížiť, na to ty nemáš.
nie je v tvojej kompetencii posudzovať, prečo som rok nesmela jeden rok komentovať. vie to tu inak väčšina používateľov varechy a okrem toho ja s tým žiiadne tajnosti nerobím.
ak máš akékoľvek pochybnosti o tom alebo nejasnosti, s dôverou sa obráť na redakciu, radi ti to vysvetlia.
a o mojej minulosti vôbec nič nevieš. ja mám čisté svedomie.
ja prezentujem sa svojou prácou, rovnako ako @ethanel a mnohí iní,
čo sa o tebe vonkoncom nedá povedať, ty len vyrývaš a máš silné reči.
preukáž sa aspoň jediným receptom a my pochválime alebo skritizujeme.
potom sa môžeme spolu rozprávať o tom, zatiaľ nie.
prajem ti pekný deň.
rennatte
ja k tomuto celemu iba dodatok,,,varechu.sk beriem ako portal pre kucharov laikov a nie profesionalov a recepty su prisposobene domacim a dostupnym surovinam,,,zacinala som tu pred dvoma rokmi a ked si spätne pozriem svoje recepty, tak mozem povedat, ze na vareche som ziskala vela skusenosti a rad, ale v poslednej dobe aj dost osocovania a hadok,,,svoj recept tipu "mäso zabalene v cesticku" si nadalej budem nazyvat wellington, pre mna je smerodatne ze rodine chutilo a to ze je to nazov podla nejakeho vojvodcu alebo mesta v Novom Zelande po tom patrat nebudem, to necham na "odbornikov", ved aj svieckova na smotane nieje vzdy z pravej svieckovice a ani pizze vseho druhu nie su prave talianske a su prisposobene slovenskym pomerom a podmienkam,,,ved tu predsa ide o chutne jedla o ktore sa tu delime a nie o odborne nazvy a povody jedal,,,to je moj nazor,,,dakujem za nazory a pripomienky a prajem dobru chut ku kazdemu vydarenemu jedlu
evanaaa
Čo recept, to hádka.....prosím vás, nechajte ľudí žiť - a variť.! A ak sa vám nepáči, myslite si, čo chcete, ale neponižujte a nepoučujte ľudí. Tu ide o jedlo a nie o históriu a pôvod názvu, je taký hriech, ak si niekto "požičia" názov na svoje jedlo? Možno profesionálov uráža, ak jedlo nezodpovedá názvu, ale už sa to tu x-krát rozvádzalo, tak načo zakaždým spomínať. Ide o to, aby sa to dalo jesť, nech je jedlo pod neviem akým názvom. Teraz čakám, čo poviete mne, že som sa vôbec ozvala. A @rennatte , mne a iste aj iným sa recept páči, nech sa už volá ako chce.