Bravčové mäso
Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi (fotorecept)
Autor receptu: sracz
S mojou krajšou a najsamlepšejšou polovičkou sme obaja narodení v Košiciach a krstení čerstvou vodou z Hornádu.* Nie div, že
okrem materského mlieka, sme vyrastali aj na guášoch, perkeltoch, tokáňoch i paprikášoch. Dodnes sa nám neprejedli a tak si
Vám dovoľujem predstaviť môj variant paprikáša z bravčového mäsa so zelerom a čerstvými šampiňónmi. Moja mamka i babka,
B. P. boli verné „nokerdliam“, ja som podával tokáň taktiež s nimi a tak sme si ich pamiatku uctili s dávnou chuťou.
4-6 porcie |
15 minút príprava |
50-60 minút tepelná úprava |
Postup
- Takto to vyzeralo na začiatku!
- V rajnici som vyškvaril na drobno pokrájanú cibuľu a bielu časť póru, nadstavenú kockou masla.
- Než sa orestovala do sklovita, na väčšie kusy som pokrájal sympatický plát bravčového pliecka (viem, že krkovička by bola „bizovňe šmačňejša“, ale o tej si môžem nechať iba snívať), následne som „štangličky“ mäsa obojstranne posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením i mletou sladkou paprikou.
- Potom som mäso nechal po obidvoch stranách (asi po 5 minút) zatiahnuť na orestovanej cibuli.
- Mäso som zalial mäsovým vývarom a po prevretí vsypal postrúhanú buľvu i na „céčka“ pokrájané stonky zeleru.
- Po dobrej pol hodinke dusenia, som pretlačil strúčiky cesnaku a jemne zmiešal.
- Pridal som na plátky pokrájané crimini (lesné šampiňóny) a zľahka premiešal.
- Jedlo som "korunoval" hustou kyslou smotanou, ktorú som „rozšprúdľoval” naberačkou paprikášovej šťavy a s PL kukuričného škrobu, 3-4 minúty povaril, „aby sme nepodľahli neplánovanému hustému behaniu“ :)
- Podával som s maslovými nočkami alias „nokerdľami“!