Bravčové mäso

Bravčový paprikáš so zelerom a šampiňónmi (fotorecept)

Autor receptu: sracz

S mojou krajšou a najsamlepšejšou polovičkou sme obaja narodení v Košiciach a krstení čerstvou vodou z Hornádu.* Nie div, že okrem materského mlieka, sme vyrastali aj na guášoch, perkeltoch, tokáňoch i paprikášoch. Dodnes sa nám neprejedli a tak si Vám dovoľujem predstaviť môj variant paprikáša z bravčového mäsa so zelerom a čerstvými šampiňónmi. Moja mamka i babka, B. P. boli verné „nokerdliam“, ja som podával tokáň taktiež s nimi a tak sme si ich pamiatku uctili s dávnou chuťou.

4-6
porcie
15 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Takto to vyzeralo na začiatku!
  2. V rajnici som vyškvaril na drobno pokrájanú cibuľu a bielu časť póru, nadstavenú kockou masla.
  3. Než sa orestovala do sklovita, na väčšie kusy som pokrájal sympatický plát bravčového pliecka (viem, že krkovička by bola „bizovňe šmačňejša“, ale o tej si môžem nechať iba snívať), následne som „štangličky“ mäsa obojstranne posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením i mletou sladkou paprikou.
  4. Potom som mäso nechal po obidvoch stranách (asi po 5 minút) zatiahnuť na orestovanej cibuli.
  5. Mäso som zalial mäsovým vývarom a po prevretí vsypal postrúhanú buľvu i na „céčka“ pokrájané stonky zeleru.
  6. Po dobrej pol hodinke dusenia, som pretlačil strúčiky cesnaku a jemne zmiešal.
  7. Pridal som na plátky pokrájané crimini (lesné šampiňóny) a zľahka premiešal.
  8. Jedlo som "korunoval" hustou kyslou smotanou, ktorú som „rozšprúdľoval” naberačkou paprikášovej šťavy a s PL kukuričného škrobu, 3-4 minúty povaril, „aby sme nepodľahli neplánovanému hustému behaniu“ :)
  9. Podával som s maslovými nočkami alias „nokerdľami“!