Bravčový guláš zo Szegedu

Autor receptu: tassiedevil

Guláš od jakživa patril v madarskej kuchyni medzi polievky. Nemýlme si ho s perkeltom. Pravý madarský guláš sa varí z hovädzieho mäsa, najmä z glejovky ale rokmi postupne vznikali rôzne obmeny tohoto možno povediac na celom svete známeho jedla. Mne osobne sa páči táto verzia zo Szegedu a je pripravená z bravčového mäsa. Vyskúšajte, určite neoľutujete....

Postup

  1. Na jemno nakrájanú cibuľu popražíme na oleji do sklovita, pridáme na kocky nakrájané mäso a popražíme kým mäso nezbledne, pridáme pretlačený cesnak, červenú papriku, rascu, čierne korenie a majoránku,trochu soli, dobre zamiešame,podlejeme vodou, pridáme na kocky nakrájané paradajky zbavené kože, na väčšie kusy nakrájanú zelenú papriku a petržlenovú vňať ktorú zviažeme niťou aby sme ju pozdejšie mohli ľahšie vybrať a dusíme asi 45 minút, pridáme nakrájanú zeleninu a na kocky nakrájané zemiaky, dolejeme asi dvoma litrami vody a varíme pokiaľ zemiaky nezmäknú a nakoniec do polievky narajbeme rajbaničku,trochu povaríme a dochutíme soľou. po uvarení z polievky vyberieme petržlenovú vňať a zelenú papriku.
  2. hotová polievka
  3. podávame s chlebom a kto má rád pikatné, si môže pridať trochu čili papričky...
  4. výťažok z kuchárskej knihy takmer 70 rokov starej o od známeho madarského majstra Magyar Elek /Az Inyesmester Nagy Szakácskonyve/......kto rozumie madarsky tak to určite pochopí....