Bravčové medailónky Orly fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 14. septembra 2014

Čiže bravčová panenka vypražená v jemnom cestíčku z vajca, vína, múky a smotany. Podávaná s hodvábnou zemiakovou kašou a pečenými paradajkami.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

40 dkg
7 dkg
1 ks
1-2 PL
80 ml
2 dl na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Bravčovú panenku odblaníme

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nakrájame na medailónky s hmotnosťou cca 25g (1 porcia budú 3 ks)

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    jemne po nich pobúchame hánkou dlane, aby sme povolili štruktúru mäsa. Okoreníme mletým bielym korením. Toto korenie nemám moc v láske, ale kvôli dodržaniu receptu som ho zniesla:-)

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si cestíčko: vajce rozšľaháme s lyžicou-dvomi bieleho vína

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    medailónky obalíme v múke a osolíme, ostatnú múku pridáme k vajíčku.

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    postupne prilievame sladkú smotanu tak, aby sme dostali polohusté cestíčko.

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    To už si zahrievame aj olej na panvici k vyprážaniu. Ak nemám veľa polotovaru, použijem skôr menšiu panvicu, aby bola hladina oleja vyššia, je to pri vyprážaní dôležité, pretože surovina sa musí ponoriť do horúceho oleja, aby sa tepelne upravila z každej strany za čo najkratší čas, predídeme tak aj prepaľovaniu oleja. Vhodnú teplotu skúšam tak, že do horúceho oleja vhodím chlebovú omrvinku. Ak sa hneď začne škvariť a samovoľne plávať, teplota je správna.

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pri obaľovaní v múke medailónky znova sformujeme do okrúhleho tvaru, aby boli krajšie

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Namočíme ich v cestíčku, necháme ho trocha stiecť a opatrne vkladáme do rozpáleného oleja. Používam na tento úkon kliešte s poriadne dlhou rúčkou. Do mäsa nikdy nepicháme vidličkou, vytekala by z neho vzácna šťava.

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medailónky vypražíme z jednej aj druhej strany do ružova, netrápime ich veľmi, mäsko je jemné, urobí sa skoro, len čo cestíčko chytí peknú farbu.

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotové ich necháme na kuchynskej papierovej utierke zbaviť sa prebytočného tuku

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    veľmi vhodnou prílohou je zemiaková kaša, je tak isto jemná, ako mäso. Pripravila som hodvábnu, kde sa namiesto mlieka pridáva k popučeným uvareným zemiakom maslo a smotana.

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    miešaný šalát z čerstvej zeleniny sa mi chladil už asi hodinu, bol práve príjemný.

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na taniere som pridala aj pečené paradajky. Boli pečené na vysokej teplote asi 15 minút s olivovým olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Blesk sa mi nezapol, tak je fotka taká mdlá:-(

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Tento recept by sa dal zhrnúť do pár viet, ale takto podrobnejšie ho zvládne aj úplný začiatočník. Úprava na spôsob Orly sa používa poväčšine s použitím rýb, tie sú vypražené tiež za chvíľočku. Som veľmi rada, že som na tento recept natrafila v knihe Európska kuchárka, je to pre mňa neobvyklá príprava bravčovej panenky, ale chutí mi hádam viac, ako inak.

    Bravčové medailónky Orly (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

radost
...dalšia varecháčska kuchyne kráľovná..!!
určite lahodná chuť.. lahodné foto sa jej vyrovná..
havino
dala by som si jeden, len pri jednom by to asi nezostalo, veľmi dobre vyzerajú, celá súprava na tanieri
pusta
poznám "Orly" spôsob...vynikajúce jedlo, krásne naservírované, zrozumiteľný postup, úžasné foto:-)
*****
ivav
Toto aj ja mám rada. Celé to vyzerá výborne a farebný šalát je veľmi lákavý.
jarunka
To musi byt dobrota,velmi sa mi paci aj miesany salat.
marienka44
Nádherné, ukážkové rezníky.
Len ma zarazilo, že si tie rezniky po naklepaní rukou vôbec neosolila, len okorenila. Sol stačí tá, ktorá je v cestíčku? Netreba masko posoliť?
Mám v mrazničke 1 brav. panenku, možno vyskúšam.
kukulienka71
@svedka , @jarunka , aj keď dosť neskoro, ale ďakujem:-)
@marienka44 , vďaka, si milá:-) solenie uvádzam v bode 5, pri obaľovaní v múke. U nás je tento spôsob úpravy panenky na prvom mieste, smelo vyskúšaj, iste neoľutuješ;-)
typograf
Do cestíčka je dobre pridať trochu prášku do pečiva.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia