Bravčové medailónky Orly (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Čiže bravčová panenka vypražená v jemnom cestíčku z vajca, vína, múky a smotany. Podávaná s hodvábnou zemiakovou kašou a pečenými paradajkami.

4
porcie
15 minút
príprava

Postup

  1. Bravčovú panenku odblaníme
  2. nakrájame na medailónky s hmotnosťou cca 25g (1 porcia budú 3 ks)
  3. jemne po nich pobúchame hánkou dlane, aby sme povolili štruktúru mäsa. Okoreníme mletým bielym korením. Toto korenie nemám moc v láske, ale kvôli dodržaniu receptu som ho zniesla:-)
  4. Pripravíme si cestíčko: vajce rozšľaháme s lyžicou-dvomi bieleho vína
  5. medailónky obalíme v múke a osolíme, ostatnú múku pridáme k vajíčku.
  6. postupne prilievame sladkú smotanu tak, aby sme dostali polohusté cestíčko.
  7. To už si zahrievame aj olej na panvici k vyprážaniu. Ak nemám veľa polotovaru, použijem skôr menšiu panvicu, aby bola hladina oleja vyššia, je to pri vyprážaní dôležité, pretože surovina sa musí ponoriť do horúceho oleja, aby sa tepelne upravila z každej strany za čo najkratší čas, predídeme tak aj prepaľovaniu oleja. Vhodnú teplotu skúšam tak, že do horúceho oleja vhodím chlebovú omrvinku. Ak sa hneď začne škvariť a samovoľne plávať, teplota je správna.
  8. Pri obaľovaní v múke medailónky znova sformujeme do okrúhleho tvaru, aby boli krajšie
  9. Namočíme ich v cestíčku, necháme ho trocha stiecť a opatrne vkladáme do rozpáleného oleja. Používam na tento úkon kliešte s poriadne dlhou rúčkou. Do mäsa nikdy nepicháme vidličkou, vytekala by z neho vzácna šťava.
  10. Medailónky vypražíme z jednej aj druhej strany do ružova, netrápime ich veľmi, mäsko je jemné, urobí sa skoro, len čo cestíčko chytí peknú farbu.
  11. Hotové ich necháme na kuchynskej papierovej utierke zbaviť sa prebytočného tuku
  12. veľmi vhodnou prílohou je zemiaková kaša, je tak isto jemná, ako mäso. Pripravila som hodvábnu, kde sa namiesto mlieka pridáva k popučeným uvareným zemiakom maslo a smotana.
  13. miešaný šalát z čerstvej zeleniny sa mi chladil už asi hodinu, bol práve príjemný.
  14. Na taniere som pridala aj pečené paradajky. Boli pečené na vysokej teplote asi 15 minút s olivovým olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Blesk sa mi nezapol, tak je fotka taká mdlá:-(
  15. Tento recept by sa dal zhrnúť do pár viet, ale takto podrobnejšie ho zvládne aj úplný začiatočník. Úprava na spôsob Orly sa používa poväčšine s použitím rýb, tie sú vypražené tiež za chvíľočku. Som veľmi rada, že som na tento recept natrafila v knihe Európska kuchárka, je to pre mňa neobvyklá príprava bravčovej panenky, ale chutí mi hádam viac, ako inak.