Bravčové medailónky Orly (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Čiže bravčová panenka vypražená v jemnom cestíčku z vajca, vína, múky a smotany.
Podávaná s hodvábnou zemiakovou kašou a pečenými paradajkami. Postup- Bravčovú panenku odblaníme
- nakrájame na medailónky s hmotnosťou cca 25g (1 porcia budú 3 ks)
- jemne po nich pobúchame hánkou dlane, aby sme povolili štruktúru mäsa. Okoreníme mletým bielym korením. Toto korenie nemám moc v láske, ale kvôli dodržaniu receptu som ho zniesla:-)
- Pripravíme si cestíčko: vajce rozšľaháme s lyžicou-dvomi bieleho vína
- medailónky obalíme v múke a osolíme, ostatnú múku pridáme k vajíčku.
- postupne prilievame sladkú smotanu tak, aby sme dostali polohusté cestíčko.
- To už si zahrievame aj olej na panvici k vyprážaniu. Ak nemám veľa polotovaru, použijem skôr menšiu panvicu, aby bola hladina oleja vyššia, je to pri vyprážaní dôležité, pretože surovina sa musí ponoriť do horúceho oleja, aby sa tepelne upravila z každej strany za čo najkratší čas, predídeme tak aj prepaľovaniu oleja. Vhodnú teplotu skúšam tak, že do horúceho oleja vhodím chlebovú omrvinku. Ak sa hneď začne škvariť a samovoľne plávať, teplota je správna.
- Pri obaľovaní v múke medailónky znova sformujeme do okrúhleho tvaru, aby boli krajšie
- Namočíme ich v cestíčku, necháme ho trocha stiecť a opatrne vkladáme do rozpáleného oleja. Používam na tento úkon kliešte s poriadne dlhou rúčkou. Do mäsa nikdy nepicháme vidličkou, vytekala by z neho vzácna šťava.
- Medailónky vypražíme z jednej aj druhej strany do ružova, netrápime ich veľmi, mäsko je jemné, urobí sa skoro, len čo cestíčko chytí peknú farbu.
- Hotové ich necháme na kuchynskej papierovej utierke zbaviť sa prebytočného tuku
- veľmi vhodnou prílohou je zemiaková kaša, je tak isto jemná, ako mäso. Pripravila som hodvábnu, kde sa namiesto mlieka pridáva k popučeným uvareným zemiakom maslo a smotana.
- miešaný šalát z čerstvej zeleniny sa mi chladil už asi hodinu, bol práve príjemný.
- Na taniere som pridala aj pečené paradajky. Boli pečené na vysokej teplote asi 15 minút s olivovým olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Blesk sa mi nezapol, tak je fotka taká mdlá:-(
- Tento recept by sa dal zhrnúť do pár viet, ale takto podrobnejšie ho zvládne aj úplný začiatočník. Úprava na spôsob Orly sa používa poväčšine s použitím rýb, tie sú vypražené tiež za chvíľočku. Som veľmi rada, že som na tento recept natrafila v knihe Európska kuchárka, je to pre mňa neobvyklá príprava bravčovej panenky, ale chutí mi hádam viac, ako inak.
|