Bravčové kocky s karamelovo-kapustovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: janocka84
Jedno z mojich obľúbených jedál. Ak chcete vyskúšať novú chuť sladko-slanú, je to jedlo
pre Vás.
Postup
- Môžete použiť akékoľvek bravčové mäsko - ja som použila pliecko. Nakrájame ho na kocky.
- Cibuľu nakrájame na polmesiačiky.
- Na panvici si rozpálime olej a osmažíme cibuľu.
- Pridáme mäso, okoreníme, osolíme, zamiešame, prikryjeme a necháme dusiť. Mäso si pustí šťavu, takže ničím netreba polievať. Dusíme až kým mäso nezmäkne.
- Kým sa mäso dusí, pripravíme si kapustu, ktorú umyjeme a vykrojíme z nej hlúb.
- Nakrájame ju na pásiky.
- Cukor dáme do suchého hrnca a miešame.
- Necháme ho skaramelizovať.
- Karamel zalejeme vodou. Nezľaknite sa, ak vám pri tom stuhne, pri zahriatí sa postupne roztopí.
- Do karamelovej vody dáme nakrájanú kapustu. Ako vždy - keď je čerstvá, vypadá, že jej je veľa. Vodu nedolievame, takže len časť kapusty je ponorená, ale postupne ju premiešame, prikryjeme, necháme dusiť a kapusta klesne.
- Takto vypadá po nejakom čase.
- A tu je už na hladine vody.
- Keď je kapusta udusená, pridáme trocha vody. Nie doplna, pretože budeme pridávať mäso.
- Zatiaľ sa nám mäso udusilo.
- Mäso aj so šťavou dáme do kapusty.
- Smotanu na varenie zmiešame s hladkou múkou a zahustíme kapustu. Dochutíme soľou a čiernym korením. Podávame s knedľou.