Bravčová huspenina

Peter Duranský
šéfkuchár Elesko restaurant wine bar & shop v Bratislave, 10. septembra 2010
Bravčová huspenina
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4-6
porcie
60 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 ks
3 l
1 strúčik
150 g
200 g
150 g
200 g




Postup

  1. 1

    Umyté mäso a koreniny vložíme do hrnca s vodou a krátko necháme silne vrieť. Po zovretí stiahneme plameň na najslabší a po jednej hodine varenia pridáme očistenú cibuľu, cesnak a štipku soli a varíme asi 2 hodiny. Pred dovarením pridáme petržlen, mrkvu, hrášok a varíme do mäkka.

  2. 2

    Keď je mäso mäkké, vytiahneme ho spolu so zeleninou. Vývar precedíme, prípadne dochutíme. Mäso nakrájame na menšie kúsky a zeleninu na kolieska. Dávkujeme do pripravených mís a zmes zalievame vývarom.

  3. 3

    Náš tip: Aj pri tomto tradičnom pokrme veľmi záleží na dochutení vývaru, ktorým zalievame mäso a zeleninu. Inak treba huspeninu dochucovať na tanieri.

Diskusia k receptu

marca
ja mam najradšej huspeninu bez zeleniny, ochutenú len cesnakom , čiernym korením a posypanú trochu mletou červenou paprikou.
evanaaa
Zelenina mi nevadí, trochu to obohatí, nonajradšej ju mám tak ako aj tlačenku, poliatu jemným octom a posypanú cibuľkou, cesnak sa mi knej nehodí, ten je dobrý skôr do tlačenky. Ale je to pochúťka, ktorú si každý upraví, ako mu chutí.
zdezda
Mňaaaaaam, u nás sa dávajú variť aj brav. jazyky :-)
marienka44
Aj my varime bez zeleniny a vela cesnaku treba. V mojej kucharskej knihe od p. Marienkovej sa na zaciatku do vody pridava trochu octu. Neviem z akeho dovodu. Asi aby sa bielkoviny zrazili. Mam pravdu?
azza
penu s vrchu nezbieraš?
ejmepb
My dávame cesnak, cibuľu, čierne a nové korenie, bobkový list, soľ len ak je potrebné nakoniec, kedže varíme údene aj čerstvé koleno a nožičky a pridávame aj údené bravčové kože. Varíme veľmi pomaly aj 6-7 hod., všetko musí byť rozvarené, vtedy sa huspenina dobre "sadá".
bozulka
@ejmepb , ja robím presne ako ty,ale iba čerstvé suroviny,koreniny presne,ale nevarím viac ako 21/2 -3 hod.Vodu dávam trošku nad mäso a potom nemusíš tak dlho odparovať vodu a keď je koleno,paprčky a kúsok kože /alebo aj bez kože/ huspeninu mám vždy tvrdú lebo takú mám rada.Mäso musí isť od kosti,ale nemám rada rozvarené.
bedrunka
Varila som len 3x, lebo sa veľmí parí, ale rada to papkám - keď mám šancu. Mávali to v reštike U starej mamy za Nitrou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia