Boršč

margotka1 - bez fotkymargotka1, 18. augusta 2016
Boršč
Foto: margotka1

Zdravý polievko - obed zo surovín najmä zo záhradky. Reálny ruský či ukrajinský boršč som ešte nejedla, no recept na ten môj je Zobraziť celý popisZdravý polievko - obed zo surovín najmä zo záhradky. Reálny ruský či ukrajinský boršč som ešte nejedla, no recept na ten môj je tu, no množstvá surovín som pridávala skôr "odoka," preto bol ten môj aj dosť hustý. P. S.: Fotka je z mojej novej zrkadlovky a nie stiahnutá ;)

60 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
2 ks väčšia
3 ks
2 ks
1 ks stredný
5 ks stredne veľké
1/2 hlávky
3 strúčiky
2 ks väčšia
3 PL (alebo pretlak)
3 ks
6 ks
 podľa chuti
 na ozdobu
3 PL 8 %
hustá na ozdobenie




Postup

  1. 1

    Mäso (originál by sa malo použiť hovädzie, no ja som použila bravčové pliecko - môže byť aj iné ako stehno a pod.) som nakrájala na kocky a vložila do vody variť. Keď sa mäso chystá vrieť, mala by sa pena pozbierať alebo aj voda zliať a vymeniť, no ja som to spravila už počas vrenia, takže som trošku znehodnotila vývar a bol menej výrazný. Myslím, že stačí, ak sa pozbiera vytvorená pena. Mäso necháme variť domäkka. Počas varenia som asi raz podliala zeleninu vývarom a trošku doliala do mäsa vodu.

  2. 2

    Na oleji som si opražila cibuľu, pridala na malé hranolčeky nakrájanú mrkvu, petržlen a na malé kocky kaleráb. Možno pridať aj zeler. Všetko som robila za pochodu, takže kým sa dusilo, už som rýchlo krájala kapustu na tenké pásiky a hneď pridala k zelenine. Takisto aj na kocky nakrájané zemiaky, potom aj posekaný cesnak. Podliala som vodou, nie však veľa, nakoniec sa pridáva vývar. Bobkový list a čierne korenie takisto varíme spolu so zeleninou. Ďalej som pridala kečup (najlepšie však pretlak alebo použiť aj paradajky). Pokračovala som pridaním na kocky nakrájanú cviklu, no odporúčam pridať nie až tesne pred dovarením, lebo jej trošku trvá kým sa pekne uvarí. Takisto viem, že existuje aj variant uvariť cviklu zvlásť (asi celú) a tak ju potom pridať pred dovarením, no malo by to chvíľu spolu povrieť aby nám polievka stihla sčervenieť :) Nakoniec som prihodila mäkké mäsko aj s vývarom a nechala som povariť, aby sa všetko krásne prepojilo.

  3. 3

    Na záver je už konečne pokoj od krájania a nasleduje už len fáza dochucovania. Pridávame soľ podľa chuti a potom ešte ocot (asi 3 PL). Ak je to podľa vašich predstáv, môžete čerpať do misiek, tanierov alebo iných nádobiek, ozdobíme kopčekom kyslej smotany a petržlenovou vňaťou. (Polievka chutí vážne dobre s tou smotanou :)) Varila som to vo veľkom 6 litrovom hrnci, takže toho bolo hojne, treba si všetko prispôsobiť, no konzistencia má byť hustá, nie ako klasická polievka, avšak ani nie čistá zelenina s vodou niekde naspodu. Všetko tak přimeřene, nedá sa napísať úplná gramáž, teda aspoň v tomto mojom prípade.

Diskusia k receptu

frezia
Tvoj borsc ma peknu farbu, velmi davno som ho nerobila, ale si mi ho pripomenula, tak si ho naplanujem. Robievam s viacerych druhov mäsa, ale ten tvoj je tiez urcite vyborny.
tetuska
robím boršč podľa Petry Černockej s tým, že nedávam zeleninu ako petržlen a mrkvu a tiež zemiaky, inak tiež 2 druhy mäsa bravčové a hovädzie a robím ho od oka vo veľkom hrnci, je výborný, lepší je ešte na ďalšie dni, tak vyskúšajte, dobrú chuť želám...
hubata
Ruský boršč je niečo ako naša kapustnica: čo dedina to iné suroviny, zvyky a obyčaje...... Len mňa zarazilo prečo vylievaš penu ktorá vzniká pri varení mäsa. Veď vylievaš cenné bielkoviny, boršč musí mať potom aj vodovú chuť, keď v nej nie je šťava z mäsa. Inak chutný recept na boršč, ale tiež robím z dvoch druhov mäsa.
margotka1
@Hubata (21.8.2016 13:06)

...ja ani neviem, tak to robí moja mama ked varí mäso... ale ona to vylieva len tú prvú penu ešte keď sa mäso nevarí, ja som to spravila keď to už bublalo a to priznávam, že to bola chyba... ale ako čítam na nete, nie je to zlievanie neznáme... som zatiaľ začiatočník, takže sa učím :)
1x rela