Börek z lístkového cesta (fotorecept)

Börek z lístkového cesta (fotorecept)
nazarboncukNazarboncuk, recept pridal: 3. mája 2011 16:32Ďalšie jeho recepty

Receptov na börek je veľa, tak ako existuje mnoho druhov. Tento je rýchla verzia, vhodná na lenivé víkendové raňajky:)

Suroviny

4-6
porcie
20
minút
príprava
25
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

Lístkové cesto vyberieme z chladničky (ja používam mrazené alebo chladené) a necháme pri izbovej teplote cca 15 minút odpočívať.
Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 1

V miske rozmiešame balkánsky syr, jogurt, rozšľahané vajíčko. Ochutíme kôprom a mätou.
Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 2

Cesto rozdelíme na polovice a každú rozvaľkáme na tenko na pláty približne 30x40 cm (záleži od veľkosti plechu). Na cesto rovnomerne rozotrieme polovicu syrovej plnky. Okraje potrieme vodou.
Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 3

Naplnené cesto preložíme od kraja k stredu a potom ešte raz preložíme na polovicu.
Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 4

Okraje stlačíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme zvyškom rozšľahaného vajíčka a popicháme vidličkou.
Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 5

Posypeme sezamom a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme približne 25 minút, kým povrch nezíska zlatú až hnedú farbu.
Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 6

Upečený börek necháme vychladnúť a nakrájame na kúsky. Dobrú chuť! :)
Börek z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

32 komentárov k receptu
  • mamatata2, 3. mája 2011 o 18:06
    Joj a aký dobrý a krásny recept. A je to taký borek, ako robí aj pani Nadide ? :-))))))? Musíme vyskúšať.


  • hubata, 3. mája 2011 o 18:10
    Vyskúšame ..... a čo sa k nemu hodí zapíjať hneď tak zrána hmmm ?


  • bobarka, 3. mája 2011 o 18:41
    Hubata a máme problém na stole.


  • hviezdickaz, 3. mája 2011 o 18:44
    tento recept nepoznam,no paci sa mi,ukladam :)


  • ancicka, 3. mája 2011 o 18:47
    Aj mne sa pači!kk


  • pivonka, 3. mája 2011 o 19:14
    Lístkové cesto mám v mrazničke, bude burek! Zaspomíname na dovolenku.


  • marcy, 3. mája 2011 o 19:47
    smačnéé,určite budeme mať najbližší víkend:-) ...aj tuniakový vyskúšam


  • sovka62, 3. mája 2011 o 20:43
    Pozerám na obrázok a opäť som v Supetare, na lavičke v prístave a pochutnávam si na takejto dobrote (aj keď tá ich verzia bola z lístkového cesta, ale myslím že na tom nezáleží). Už dlho som sa chystala spraviť ho, teraz si ma postrčila a už ho určite spravím.


  • julica, 3. mája 2011 o 23:06
    Burek zboznujem, najlepsue je k nemu zapijat jogurt - taky ten riedky. Co mi vsak vraveli srbi, ani ho doma nerobia, radsej si ho kupia hotovy, lebo je vela prace - s tahanym cestom.


  • helca103, 3. mája 2011 o 23:33
    nepoznám to, ale ako čitam je to velmi rýchle a určite aj chutne KK


  • nazarboncuk, 4. mája 2011 o 07:54
    najlepsi borek aky som jedla bol asi domáci plnený špenátom, a potom ešte "vodový borek" (su böreğı) ten je ľahký ako obláčik aj sa ho chystám urobiť, len je s tým dosť robota...ak sa podarí tak určite posuniem recept :)
    @hubata nalepšie asi čierny čaj, ale...fantázii sa medze nekladú ;)))
    @julica máš pravdu s domácim cestom je dosť babračka, ani mne sa ho nechce robiť ;) a ten riedky jogurt- ayran- dá sa spraviť aj doma, len zmixuješ biely jogurt vodu a soľ. hotovo


  • lucylee, 4. mája 2011 o 08:30
    vyzerá perfektne


  • lumilka1, 4. mája 2011 o 09:11
    @nazarboncuk ten borek vyzerá super a určite aj chutí.V piatok ho určite urobím,už sa teším :o))))


  • zinnajdha, 4. mája 2011 o 10:04
    ten sa mi tiež páči, urobím.


  • tetuska, 4. mája 2011 o 12:50
    hneď som si pomyslela na Tisíc a jednu noc...


  • zvoncek, 4. mája 2011 o 12:58
    nepoznám, vyskúšam, slané koláče mám rada, skúsim to s bryndzou,
    teraz májová je najlepšia, tá múka je len na posypanie dosky pod cesto? Ukladám do MKK


  • toshiba, 4. mája 2011 o 22:05
    hmmmmmmmmmmm...... tak toto je podľa môjho gusta. Burek som jedla v Chorvátsku, Turecku a aj v Nemecku, Aj mne najviac chutil ten špenátový... mňamiiiii


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 15 komentárov)
  • anina43, 5. mája 2011 o 13:22
    ďakujem za inšpiráciu, mala som odmrazené list. cesto, urobil som ho podla svoho, vyvaľkala som ho, potrela vajcom, kraje vodou , po celej ploche som nasypala dvojaký tvrdý syr /čo dom dal /, posypala som pokrájanou šunkovou a suchou salámou, posolila, pokvapkala kečupom, posypala medv. cesnakom a postupovala som pri skladaní podla uv. receptu na obrazku. jednu polovicu zloženého cesta som ešte natrela vajcom, posypala syrom a prehodila naň druhú časť cesta. vrch natrela vajcom, posypala syrom čo ostal, celou rascou, pichla som ho kde tu a upiekla, je perfektný, chutí ako picza a voníííí. z druhej časti mi vyšli krásne list. sladké šatôčky s jahod. marmeládou, potreté vajcom, posypané vanil. cukrom a upečené do zlata, z jedného cesta 2 koláče, odporúčam všetkým túto dobrotu, dik za inšpiráciu a dobrý recept


  • hviezdickaz, 5. mája 2011 o 14:28
    gratulujem k vyhre :)


  • janger, 5. mája 2011 o 14:35
    Blahozelam k peknej vyhre :-)!


  • danculka, 5. mája 2011 o 15:14
    Blahoželám k výhre....


  • nazarboncuk, 5. mája 2011 o 18:05
    Jéj dakujem :))) to som nevedela že aj takéto veci sa tu dejú. Veľmi ma to potešilo, tak ako aj Vaše komenty;)


  • bejaja, 5. mája 2011 o 18:43
    blahoželám k výhre!


  • skalnicka, 5. mája 2011 o 20:32
    pekný recept, vyskúšam


  • jody, 5. mája 2011 o 20:47
    gratulujem k vyhre! :-)


  • jerica, 5. mája 2011 o 22:58
    gratulujeéém.-))


  • palokuchki, 7. mája 2011 o 12:44
    Gratulujem k vyhre, velmi dobry recept.


  • nazarboncuk, 12. mája 2011 o 09:50
    Dakujem Vám všetkým veľmi pekne!!! :) Predvčerom mi darcek (termoska) došiel poštou a je naozaj super!! týmto by som chcela poďakovať celej redakcii, naozaj ma to potešilo ;) a hned som ju aj patrične využila: kedže den predtym ma do postele dokopala nejaka žalúdočná šarapata (ojojojojjj) :( termoska je stále naplnená čiernym čajom a robí mi spoločnosť počas týchto "pfuj" dní :(
    dufam že to čoskoro prejde, lebo už sa mi začínajú zbiehať slinky ked tak pozeram na všetky tie dobrotky, ktoré tu pridávate;)
    pekný deň všetkým ! :*


  • babulicka, 10. júla 2011 o 00:21
    vdaka za tip na Ayran, dnes som to prvy krat ochutnala a spekulovala som ci sa to neda aj doma a aha ho nasla som ..je to super a ake lahke


  • esi, 30. októbra 2011 o 07:56
    A ja som toto nekomentovala? No to je véééľká chyba. Borek je vynikajúci, robila som už 3x. Gratulujem k zaslúženej výhre.


  • lucy4190, 4. februára 2013 o 19:09
    super recept, ale dá sa vymeniť plnka za niečo v čom nie je ani špenát, ani kôpor, ani nič zelené? :D ja osobne nemám veľmi rada tieto suroviny. ale veľmi rada by som tento recept vyskúšala.


  • nazarboncuk, 4. februára 2013 o 20:06
    @lucy4190 ahoj, vynechaj vnatku a urob cisto syrové-- dufam, že budes spokojna :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist