Börek z lístkového cesta (fotorecept)
Autor receptu: nazarboncuk
Receptov na börek je veľa, tak ako existuje mnoho druhov. Tento je rýchla verzia, vhodná
na lenivé víkendové raňajky:)
4-6 porcie |
20 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Lístkové cesto vyberieme z chladničky (ja používam mrazené alebo chladené) a necháme pri izbovej teplote cca 15 minút odpočívať.
- V miske rozmiešame balkánsky syr, jogurt, rozšľahané vajíčko. Ochutíme kôprom a mätou.
- Cesto rozdelíme na polovice a každú rozvaľkáme na tenko na pláty približne 30x40 cm (záleži od veľkosti plechu). Na cesto rovnomerne rozotrieme polovicu syrovej plnky. Okraje potrieme vodou.
- Naplnené cesto preložíme od kraja k stredu a potom ešte raz preložíme na polovicu.
- Okraje stlačíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme zvyškom rozšľahaného vajíčka a popicháme vidličkou.
- Posypeme sezamom a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme približne 25 minút, kým povrch nezíska zlatú až hnedú farbu.
- Upečený börek necháme vychladnúť a nakrájame na kúsky. Dobrú chuť! :)