Börek z lístkového cesta (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Receptov na börek je veľa, tak ako existuje mnoho druhov. Tento je rýchla verzia, vhodná na lenivé víkendové raňajky:)

4-6
porcie
20 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Lístkové cesto vyberieme z chladničky (ja používam mrazené alebo chladené) a necháme pri izbovej teplote cca 15 minút odpočívať.
  2. V miske rozmiešame balkánsky syr, jogurt, rozšľahané vajíčko. Ochutíme kôprom a mätou.
  3. Cesto rozdelíme na polovice a každú rozvaľkáme na tenko na pláty približne 30x40 cm (záleži od veľkosti plechu). Na cesto rovnomerne rozotrieme polovicu syrovej plnky. Okraje potrieme vodou.
  4. Naplnené cesto preložíme od kraja k stredu a potom ešte raz preložíme na polovicu.
  5. Okraje stlačíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme zvyškom rozšľahaného vajíčka a popicháme vidličkou.
  6. Posypeme sezamom a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme približne 25 minút, kým povrch nezíska zlatú až hnedú farbu.
  7. Upečený börek necháme vychladnúť a nakrájame na kúsky. Dobrú chuť! :)