Boloňská omáčka k cestovinám

Autor receptu: sjuz

Robievam pomerne často, pretože ju máme radi. Dá sa zmraziť, keď pripravíte viac. Varí sa dlho, ale stojí za to:)

Postup

  1. Na olivovom oleji pripravíme základ z cibule, cesnaku, mrkvy a celeru. Všetko nadrobno pokrájame a osmahneme. Pridáme na maličké kocky pokrájanú šunku alebo slaninu, vytlačíme z črievka mäso z čerstvej klobásy - predávajú sa u nás také čerstvé klobásky na gril - originál má byť talianska - touluská, ale tu sa nedá zohnať, takže takáto poslúži ako náhrada. Zmes mierne pražíme na oleji za stáleho miešania.
  2. Pridáme mleté mäso a opekáme. Mäso musíme vareškou počas opekania rozdrobiť, aby sa dalo rovnomerne zmiešať so zeleninou. Podlejeme vínom, premiešame a chvíľu varíme, aby sa vyparil alkohol. Pretlak zmiešame s vodou a vlejeme do mäsa. Prikryté pomaly dusíme až 3 - 4 hodiny, počas ktorých občas pozrieme a premiešame. Táto doba je ideálna, omáčka chutí úplne inak, ako keď sa pripraví za hodinu.
  3. Pol hodinu pred koncom prilejeme mlieko, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok, a prikryté dodusíme. Do hotovej pridáme natrhanú čerstvú bazalku. Táto omáčka sa može použiť na špageti, ale používa sa aj na prípravu lasagne.