Bôbová nátierka fotorecept

marianne - fotkamarianne, 18. mája 2013
Bôbová nátierka (fotorecept)
Foto: marianne

Našla som ju na delikatesach.sk . Dá sa pripraviť aj z čerstvých bôbov.Dočítala som sa,že je to strukovina, nabitá bielkovinami,ale aj vápnikom,draslíkom,či železom...možno potešim Zobraziť celý popisNašla som ju na delikatesach.sk . Dá sa pripraviť aj z čerstvých bôbov.Dočítala som sa,že je to strukovina, nabitá bielkovinami,ale aj vápnikom,draslíkom,či železom...možno potešim aj vegánov a nevegáni si môžu popridávať do nej podľa chuti(syr,sunku,maslo,vajíčko...) Táto nátierka je tá základná, podľa pôvodného receptu. S chlebíkom s olivami od Lusinkab,bola výborná...

Suroviny

250 g
1 ks
1 ks
kúsok (vegáni vynechajú maslo)




Postup

  1. 1

    Bôb aspoň cez noc namočíme.Druhý deň uvaríme vo vode úplne do mäkka.

    Bôbová nátierka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom trošku piplavej práce.Vytlačíme bôb zo šupky zvlášť do misky,pretože je veľmi tvrdá a šupku vyhodíme.

    Bôbová nátierka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na olivovom oleji (môžeme pridať aj oriešok masla),speníme do sklovita cibuľu s cesnakom...

    Bôbová nátierka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Orestovanú pridáme k vytlačenému bôbu,dosolíme,dokoreníme a pridáme bylinky podľa chuti.Ja som dala petržlenovú vňať.Na delikatesách odporúčali kôpor,ale ja sa s ním moc nekamarátim.Všetko spolu vymixujeme tyčovým mixérom.Nemusí byť úplne na hladko.

    Bôbová nátierka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

margaretka28
Tak s týmto receptom si ma veľmi potešila, bôb pestujem v záhrade, ked bude, toto určite spravím, je to moja obľúbená strukovina :-)
marianne
@margaretka a kludne ju mozes oblozit salamou na chlebe ako moj muz:-),len som ju nechcela davat na obrazok,aleebo je to viac menej-vegansky rcp:-)
boxik
Nie som síce vegán , ale napriek tomu vďaka za obohatenie možností využiť bôb , ktorý pestujem a chutí nám ešte mladý len tak uvarený v slanej vode.Je to naozaj zdravá a chutná aj keď málo využívaná strukovina.
margaretka28
veru @boxik , najlepší je len tak uvarený v slanej vode, taký mladý, to je lahôdka, ale ja túto nátierku určite budem robiť.
marianne
@boxik do natierky si uz mozes doplnit podla chuti struhany syr,sunku,vajicko,maslo,cajovu lyzicku horcice....Nechcela som experimentovat,vyskusala som cistu chut. Lba som tam este pretlacila cerstvy strucik cesnaku a primiesala do hotovej este oliv.oleja,je to trosku suchsie..mam bob rada a skusam ho na vsetky sposoby,toto je jeden z nich,velmi chutny....
mariamka
vyzera to velmi chutne, nikdy sme nepestovali bob ani nezvyknem kupit, ale toto ma laka :) a my kludne aj s koprom a dobre vela :))
angast
parádne to vyzerá! Boby nepoznám ani som ešte nejedol. Boby som
videl doteraz akurát vo filme Kokose na snehu. Ale tie boli nejedlé.
Až budú niekde na rýnku, poprobujem zohnať.
afataga
tak ten bob este existuje? :-) jedla som ho naposledy ako mala u babky v polievke na kyslo a chutil mi, myslela som si, ze uz sa ani nepestuje, ma taku zvlastnu chut, dodnes si ju pamatam
marianne
@afataga bezne ho kupujem v Jednote,je tam pri fazuli:-)) najlepsi je od spolocnosti Marianna, ale vazne sa tak vola:-))...ak teda nemas domaci zdroj...
farbuska
urobila som, je veľmi dobrá. bôb som nešúpala, uvarený som dala do sekáčika a celý sa mi pekne rozmixoval na kašu. drobné mikrokúsky potom nevadili. miesto masla som dala olivový olej, pridala som podrvené vlašské orechy.
radost
@farbuska
dakujem za navedenie na tento recept..bôb pestujem..jeme len mladý..mladý aj mrazím..ešte mám v mrazáku tak za dve hrste..nátierku urobím hned budúci týždeň..už nový má tak 10 cm..teším sa mu..krásne kvitne..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia