Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Biber Dolmasi sú plnené papriky, ktoré sú veľmi obľúbené v celom Turecku, je to ľahké, svieže jedlo, ktoré má mnoho variant a takpovediac je jej náplň odlišná v niečom od domu k domu. Táto plnená paprika sa ešte v stredoveku počas vlády Ossmanskej ríše vdaka Turkom dostala do celej Európy, rozšírila sa aj u nás na Slovensku, kde je známa už v inej podobe, milujú ju takmer všetci a všade na svete.

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som žltú a zelenú papriku.
  2. Paprikám som tesne nad horným koncom odkrojila vrch, zbavila som ich jadrovníka, žiliek a semienok, umyla, nechala odkvapkať z vody.
  3. Do misy som dala mleté mäso, mala som mix hovädzieho s teľacím v pomere 1:1, je na vás, či si zvolíte čisté hovädzie, teľacie, jahňacie alebo mix z dvoch druhov podľa vlastného výbeŕu.
  4. Pridala som soľ, 1 CL štipľavej mletej papriky, čerstvo mleté čierne korenie a premiešala som spolu,...
  5. ...pridala som pokrájanú cibuľu,...
  6. ...posekanú petržlenovú vňať
  7. ...prelisovaný cesnak, paradajky pokrájané na malé kúsky, tí citlivejší si ju môžu ošúpať,...
  8. ..ryžu, ja som ju predtým klasicky udusila, môžete pridať aj surovú ryžu, len potom musíte papriky plniť voľnejšie, nie na tesno, aby pri pečení nepraskli,...
  9. ...všetko som spolu dobre premiešala a náplň bola hotová, nechala som ju asi 1 hodinu odpočinúť, aby sa rozvinuli chute.
  10. Papriky som naplnila, rukami som náplň jemne vtlačila a povrch náplne urovnala.
  11. Pripravila som si omáčku z domácej paradajkovej šťavy, olivového oleja a vody,
  12. ...vložila som naplnené papriky, priložila som ich odkrojený vrch, omáčku som osolila,
  13. ...pridala som prelisovaný cesnak, celé nové a celé čierne korenie, 1 CL mletej škorice, premiešala a neprikryté som ich vložila piecť do trúby.
  14. Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C asi 40 minút, kým náplň nezmäkla a povrch paprík sa miestami sfarbil pekne do až hnedo - čierna.
  15. Servírovala som ich horúce, podliate paradajkovou omáčkou a s krajcom čerstvo upečeného domáceho chleba. chleba. Robila som pre nás doma polovičnú dávku, dnes sme len dvaja dnes, rozpis som dala pre 4 osoby.
  16. Pohľad zblízka: Tento recept je iný, ako ho poznáme klasicky u nás doma na Slovensku, nedala som píniové oriešky, ani hrozienka - nemala som ich práve doma a nedala som ani čerstvú mätu, lebo mám len sušenú doma. Pridala som turecký recept na jednu z mnohých obmien, recept je veľmi variabilný, táto náplň je veľmi chutná, svieža a príjemne pikantná, možno ňou plniť rôznu inú zeleninu, napr. kapustové listy, baklažány, cuketu i listy viniča. V Turecku tieto plnené papriky bud varia vo veľkých vysokých hrncoch na sporáku vo veľkých množstvách, ked papriky dávajú na stojato prikryté pokrievkou alebo ich pečú odokryté v trúbe, je len na Vás, ktorý postup zvoíte Vy sami.