Biber Dolmasi - turecké plnené papriky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Biber Dolmasi sú plnené papriky, ktoré sú veľmi obľúbené v celom Turecku, je to ľahké,
svieže jedlo, ktoré má mnoho variant a takpovediac je jej náplň odlišná v niečom od
domu k domu. Táto plnená paprika sa ešte v stredoveku počas vlády Ossmanskej ríše
vdaka Turkom dostala do celej Európy, rozšírila sa aj u nás na Slovensku, kde je známa
už v inej podobe, milujú ju takmer všetci a všade na svete.
4 porcie |
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup- Pripravila som žltú a zelenú papriku.
- Paprikám som tesne nad horným koncom odkrojila vrch, zbavila som ich jadrovníka, žiliek a semienok, umyla, nechala odkvapkať z vody.
- Do misy som dala mleté mäso, mala som mix hovädzieho s teľacím v pomere 1:1, je na vás, či si zvolíte čisté hovädzie, teľacie, jahňacie alebo mix z dvoch druhov podľa vlastného výbeŕu.
- Pridala som soľ, 1 CL štipľavej mletej papriky, čerstvo mleté čierne korenie a premiešala som spolu,...
- ...pridala som pokrájanú cibuľu,...
- ...posekanú petržlenovú vňať
- ...prelisovaný cesnak, paradajky pokrájané na malé kúsky, tí citlivejší si ju môžu ošúpať,...
- ..ryžu, ja som ju predtým klasicky udusila, môžete pridať aj surovú ryžu, len potom musíte papriky plniť voľnejšie, nie na tesno, aby pri pečení nepraskli,...
- ...všetko som spolu dobre premiešala a náplň bola hotová, nechala som ju asi 1 hodinu odpočinúť, aby sa rozvinuli chute.
- Papriky som naplnila, rukami som náplň jemne vtlačila a povrch náplne urovnala.
- Pripravila som si omáčku z domácej paradajkovej šťavy, olivového oleja a vody,
- ...vložila som naplnené papriky, priložila som ich odkrojený vrch, omáčku som osolila,
- ...pridala som prelisovaný cesnak, celé nové a celé čierne korenie, 1 CL mletej škorice, premiešala a neprikryté som ich vložila piecť do trúby.
- Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C asi 40 minút, kým náplň nezmäkla a povrch paprík sa miestami sfarbil pekne do až hnedo - čierna.
- Servírovala som ich horúce, podliate paradajkovou omáčkou a s krajcom čerstvo upečeného domáceho chleba. chleba. Robila som pre nás doma polovičnú dávku, dnes sme len dvaja dnes, rozpis som dala pre 4 osoby.
- Pohľad zblízka: Tento recept je iný, ako ho poznáme klasicky u nás doma na Slovensku, nedala som píniové oriešky, ani hrozienka - nemala som ich práve doma a nedala som ani čerstvú mätu, lebo mám len sušenú doma. Pridala som turecký recept na jednu z mnohých obmien, recept je veľmi variabilný, táto náplň je veľmi chutná, svieža a príjemne pikantná, možno ňou plniť rôznu inú zeleninu, napr. kapustové listy, baklažány, cuketu i listy viniča. V Turecku tieto plnené papriky bud varia vo veľkých vysokých hrncoch na sporáku vo veľkých množstvách, ked papriky dávajú na stojato prikryté pokrievkou alebo ich pečú odokryté v trúbe, je len na Vás, ktorý postup zvoíte Vy sami.
|